Υλικά (για 4 άτομα)
6 φλ. ζωμός κοτόπουλου (σπιτικός ή ψυγείου)
¼ φλ. ανάλατο βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι εσαλότ, σε μικρούς κύβους
χονδρό αλάτι και πιπέρι
1 φλ. ρύζι Αρμπόριο ή Καρναρόλι
½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
½ φλ. χυμός καρότου
2 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
3-4 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος, για το τέλος (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1 Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τον ζωμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τον διατηρούμε ζεστό.
2 Σε άλλη κατσαρόλα με χονδρό πάτο, σε μέτρια φωτιά. ζεσταίνουμε 2 κ.σ. βούτυρο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 4 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, για 1 λεπτό, μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να γίνουν ημιδιαφανείς.
3 Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί. Ρίχνουμε και 1 φλ. ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός. Επαναλαμβάνουμε προσθέτοντας σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό και ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει αλλά να παραμείνει al dente και η σάλτσα να αποκτήσει κρεμώδη υφή (μπορεί να μην χρειαστεί όλη ποσότητα ζωμού). Προσθέτουμε τον χυμό του καρότου και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί.
4 Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.σ. βούτυρο, την παρμεζάνα, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με μαϊντανό.



