Την Τρίτη 7 Ιανουαρίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για την ακύρωση της επίσκεψης των αξιωματούχων του Ευρωκοινοβουλίου, για το ενδεχόμενο Grexit και τον κ. Διαμαντόπουλο.{{{ audio1 }}}
Για την ακύρωση της επίσκεψης των εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα
«Τα στοιχεία έχουν δοθεί από τον Ν. Χουντή από χθες βράδυ. Η επιστολή του κ. Σουλτς προς τα μέλη της Επιτροπής, η οποία αναφέρει ευθαρσώς ότι υπήρξε συνεννόηση με τον κ. Σαμαρά για να μη γίνει η αποστολή αυτή. Αντιλαμβάνεστε πια τους πολιτικούς λόγους που έχει ο κ. Σαμαράς γι’ αυτό και ότι ο κ. Σουλτς μπορεί, λόγω της υποψηφιότητάς του, να θέλει να κάνει τον καλό σε όλους, προσβλέποντας μετά τις ευρωεκλογές στην υποψηφιότητά του και την ενίσχυσή της. Αλλά για τον κ. Σαμαρά υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα.
Υπήρξε αυτό και υπάρχει στην επιστολή. Αναφέρεται το όνομα του κ. Σαμαρά. Το βρίσκετε εντελώς τυχαίο, ένα ταξίδι δρομολογημένο που κάνει η επιτροπή που διερευνά το ρόλο της τρόικα σε όλες τις χώρες υπό καθεστώς Μνημονίου, να αναβάλλεται αναιτιολόγητα; Μάλιστα, κάποια από τα μέλη της επιτροπής δεν πρόλαβαν ούτε να ακυρώσουν τις πτήσεις τους. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα αυτή τη στιγμή στο Ευρωκοινοβούλιο και απ’ όσο ξέρω θα ζητηθούν εξηγήσεις και από τον κ. Σουλτς για το κατά πόσον είχε τη δυνατότητα να παρέμβει. Το πολιτικό ζήτημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Θα έπρεπε ο κ. Σαμαράς στο ξεκίνημα της προεδρίας να ενθαρρύνει τέτοιες ενέργειες από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου, που τελικά σε τι αποσκοπούν; Στο να ερευνηθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει συνολικά όχι μόνο η χώρα μας, αλλά η Ευρώπη: αν οι ακραίες πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν έφεραν αποτέλεσμα ή τελικά σπέρνουν τη δυστυχία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά βλέπετε πλέον ότι η ύφεση και η δυστυχία αφορούν στο σύνολο της Ευρώπης.»
Για το ενδεχόμενο Grexit στο 2014
«Νομίζω ότι η πιο σοβαρή δήλωση της χρονιάς που έφυγε ήταν αυτή στη Le Monde πριν το τέλος του 2013 και ήταν αυτό που είπε η κυρία Μέρκελ. Ήταν μια δήλωση που αφορούσε μεν την αρχή του Μνημονίου, αλλά βρίσκεται σε ισχύ ακόμα. Ότι αν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρωζώνη, θα έφευγαν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αυτή η πραγματικότητα της ατελούς οικονομικής ένωσης που λέγεται Ευρωζώνη και είναι άρρηκτα δεμένες οι οικονομίες μεταξύ τους και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς την προβληματική, εντός ή εκτός εισαγωγικών, περίπτωση της Ελλάδας, χωρίς να λάβει υπόψη του το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας και την ανάγκη να υπάρξει μια γερή στροφή απέναντι στις οικονομικές πολιτικές που ακολουθούνται στην κρίση.»
Για τον κ. Διαμαντόπουλο
«Θα σας πω το εξής. Όσοι γνωρίζουν την παράδοση της περιοχής της Καστοριάς, τα «ρακουτσάρια» και τα καρναβάλια, γνωρίζουν ότι πάντοτε υπάρχει το στοιχείο της ελευθεριότητας και της πρόκλησης. Μέσα στο δρόμο τον καρναβαλικό, παρόμοιες σκηνές έχουμε δει εκατοντάδες φορές και θα θυμηθούμε παρόμοιες καταστάσεις. Είναι υπερβολική αυτή η συζήτηση και βέβαια γίνεται από διάφορες πλευρές. Όταν ακούμε τον κ. Άνθιμο να μας λέει τι θα κάνουμε, καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα. Πέρσι, ο κ. Διαμαντόπουλος μπορούσε να πηγαίνει άνετα, επειδή ήταν πολίτης και εφέτος δεν μπορεί, επειδή είναι βουλευτής; Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Τα κόμματα πρέπει να σέβονται τις επιλογές τις θρησκευτικές του οποιουδήποτε. Πόσω μάλλον στην Ελλάδα. Το ερώτημα, όμως, είναι αν προκαλούν τέτοιες ενέργειες, στο πλαίσιο καρναβαλικών εκδηλώσεων. Δεν είναι συλλογική η απόφαση σ’ αυτά τα θέματα. Κάποιον μπορεί να τον ενοχλούν, αλλά πιστεύετε ότι μπορούμε να πάρουμε συλλογικές αποφάσεις σ’ αυτά τα θέματα; Θέλουμε δηλαδή μια κοινωνία που θα βάλει όρια ακόμη και σ’ αυτού του είδους τις αρχέγονες καρναβαλικές εκδηλώσεις;»
Για το ενδεχόμενο πολέμου κατά του ΣΥΡΙΖΑ από εξωθεσμικά κέντρα
«Έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι τα τελευταία χρόνια με πάρα πολλές τέτοιες προσπάθειες. Και διαστρέβλωσης και μεγαλοποίησης κάποιων πραγμάτων. Το πιστεύω απόλυτα. Με αυτήν την έννοια (σ.σ.: τη συμπεριφορά κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ), νομίζω ότι εμείς πρέπει πολιτικά να είμαστε προσεκτικοί, για να μη δίνουμε αφορμές και αυτό ισχύει για όλους.»



