Στερεοτυπική είναι η αντιμετώπιση των Ρομά από τις δυτικές κοινωνίες. «Οι Τσιγγάνοι είναι παρεξηγημένοι στην Ελλάδα» λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Τσιγγάνων κ. Γιάννης Χαλιλόπουλος και αποδίδει τα περιστατικά που «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας σε συνήθειες άλλων φυλών εξηγώντας με την καταγωγή διαφορές που εξαρτώνται κατά βάση από τον βαθμό αστικοποίησης κάθε ομάδας. Ετσι, όπως λέει, «αυτοί που ήρθαν από Αίγυπτο, Ρουμανία, Τουρκία, Αλβανία και άλλες χώρες εγκαταστάθηκαν δίπλα στους ομοφύλους τους που γεννήθηκαν και ζούσαν στην Ελλάδα και τους δυσφημούν συνεχώς με τις συμπεριφορές τους». Σημειώνει μάλιστα ότι έχουν άλλη προφορά, άλλες συνήθειες και έθιμα. Διαφοροποιούνται, εξηγεί, ακόμη και στο επάγγελμα και σε αυτό φέρνει ως παράδειγμα τους έλληνες Ρομά: στο Ιλιον διέμεναν καλλιτέχνες όπως ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος και η Ειρήνη Μερκούρη και οι Τσιγγάνοι εκεί ασχολούνται κυρίως με τη μουσική, ενώ στην Αγία Βαρβάρα ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο, δραστηριότητα την οποία άσκησε και ο εμβληματικός Μανώλης Αγγελόπουλος μαζί με το τραγούδι.
Οσοι μένουν σε οικισμούς που «συνορεύουν» με καταυλισμούς Τσιγγάνων λένε πως έχουν συνηθίσει πλέον τους πυροβολισμούς όταν έχουν γλέντι αλλά και τον θόρυβο ή τη διαφορετική αντιμετώπιση της ζωής. Σε ορισμένες περιοχές με αρκετό πληθυσμό Ρομά, όπως το Ζεφύρι, τα Ανω Λιόσια, ακόμη και το Χαλάνδρι, κυριαρχούν οι αντιφάσεις. Από τη μια σημάδια εγκατάλειψης, παραπήγματα, παλιοσίδερα, βρώμικα νερά, σειρές από απλωμένα ρούχα πρόχειρα, ημιφορτηγά στα όρια της διάλυσης· από την άλλη, αυλές περιποιημένες, γεμάτες λουλούδια, πολυτελή αυτοκίνητα και κάποτε σπίτια που αποπνέουν έναν τσιγγάνικης κοπής κραυγαλέο πλουτισμό. Μικρότερους καταυλισμούς, πολλές φορές μετακινούμενους, με σκηνές από νάιλον, μπορεί να συναντήσει κανείς παντού στη χώρα, από την Κέρκυρα ως την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Θράκη.
Συχνά είναι πάντως και τα παράπονα κατοίκων σε δημάρχους, οι οποίοι με τη σειρά τους πιέζουν τους αρμόδιους υπουργούς για ενίσχυση της αστυνόμευσης ή μετακίνηση των καταυλισμών. Δεν είναι λίγοι όσοι παρομοιάζουν το ζήτημα με την υπόθεση των χωματερών: κανείς δεν τους θέλει στην περιοχή του προτάσσοντας το χαρτί της υποβάθμισης. Στο Ζεφύρι και στο Μενίδι, όπου ζουν οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί, όλοι γνωρίζουν για το χρόνιο πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, κυρίως στους καταυλισμούς. Αλλά, όπως καταγγέλλουν περίοικοι, κανείς δεν ασχολείται ουσιαστικά με το πρόβλημα διότι εκδηλώνεται στα δυτικά προάστια και όχι στην καρδιά της Αθήνας! Η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί εκτεταμένους ελέγχους ανά διαστήματα, τους οποίους άλλοι επικροτούν και άλλοι τους χαρακτηρίζουν «πογκρόμ».
Ο δήμαρχος Φυλής κ. Δημήτριος Μπουραΐμης ανησυχεί για την κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων. «Ολοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση και πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα και να γίνει επιχείρηση απογκετοποίησης γιατί διαφορετικά δημιουργούνται θύλακες παραβατικότητας» επισημαίνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το πρώτο εννεάμηνο του 2013 έγιναν 1.131 αστυνομικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, προσήχθησαν 19.067 άτομα, συνελήφθησαν 1.305 και βεβαιώθηκαν 4.651 παραβάσεις.
Η ένταξη των Τσιγγάνων στην κοινωνία είναι το διαρκές ζητούμενο τόσο για τους ίδιους όσο και για την Πολιτεία, τουλάχιστον σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες. Ωστόσο ο κ. Χαλιλόπουλος επανειλημμένως καταγγέλλει ότι οι αρμόδιοι έχουν «φάει τα λεφτά από τις επιχορηγήσεις» για τη στέγαση και την επιμόρφωση των ομοεθνών του ή έστω τα παρακρατούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ