Θα σκεφτόσασταν ποτέ να μπορούσατε να εκμεταλλευθείτε πανίσχυρα φυσικά φαινόμενα για απλές, καθημερινές πράξεις, όπως π.χ. για τη φόρτιση του κινητού σας; Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι σκέφτηκαν ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν έναν… κεραυνό στο εργαστήριο!
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί με τη βοήθεια ενός μετασχηματιστή κατάφεραν να αναπαραγάγουν έναν κεραυνό ισχύος 200.000 βολτ και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια αυτή για να φορτίσουν την μπαταρία ενός κινητού τύπου Nokia 925.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φόρτιση του κινητού ήταν στιγμιαία, καθώς ένας κεραυνός ήταν αρκετός για να γεμίσει την μπαταρία του.
«Για τους περισσότερους από εμάς ένας κεραυνός αποτελεί ένα καθηλωτικό και πανίσχυρο φυσικό φαινόμενο. Ωστόσο οι ειδικοί της Nokia σε συνεργασία με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσπάθησαν να τιθασεύσουν το «τέρας» της φύσης» αναφέρει το μπλογκ του φινλανδικού κολοσσού κινητής τηλεφωνίας.
Ο «κεραυνός» ενέργειας δημιουργήθηκε όταν με τη βοήθεια ενός μετασχηματιστή οι ειδικοί πέρασαν ρεύμα υπερβολικά υψηλής ισχύος από ένα διάκενο ανάμεσα σε δύο αγώγιμους σωλήνες. Το ηλεκτρικό φορτίο στη συνέχεια διοχετεύτηκε σε έναν δεύτερο μετασχηματιστή ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με την μπαταρία του κινητού τηλεφώνου.
Γκάτζετ «ροκανίζει» θερμίδες
Ενα εύχρηστο γκάτζετ χειρός για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους αλλά και για άτομα με σοβαρές διατροφικές αλλεργίες δημιούργησαν οι Καναδοί Στίβεν Γουάτσον και Ιζαμπελ Χόφμαν. Το TellSpec, όπως ονομάζεται, αποτελεί ουσιαστικά ένα διατροφικό «κουμπί» που, σε συνδυασμό με τη συνοδευτική εφαρμογή για smartphone, αποκαλύπτει τη θρεπτική «ακτινογραφία» των τροφών που βρίσκονται στο πιάτο του χρήστη.
Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να στρέψει το γκάτζετ προς τα τρόφιμα που τον ενδιαφέρουν και να πατήσει το «μαγικό» κουμπί. Αμέσως, στο κινητό του εμφανίζεται η περιεκτικότητά τους σε χημικές ουσίες, αλλεργιογόνα, θρεπτικές ουσίες, θερμίδες κ.ά.
«Το TellSpec σαρώνει τις τροφές και με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου στέλνει τα ανιχνεύσιμα στοιχεία στο smartphone όπου αποκαλύπτονται αναλυτικά οι μετρήσεις τους. Πρόκειται για έναν γρήγορο, εύκολο και απλό τρόπο να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τι υπάρχει στο πιάτο μας» εξηγούν οι επινοητές του πρακτικού γκάτζετ.
Γυάλινο μπολ-ηχείο
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζουν με κοινά γυάλινα μπολ, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για… ηχεία! To μυστικό, σύμφωνα με τη δημιουργό και σχεδιάστρια Κέισι Λιν από τη Νέα Ζηλανδία, κρύβεται στην ξύλινη βάση τους, η οποία μεταδίδει τον ήχο στα δύο μπολ που φιλοξενεί.
Η μεταφορά του ήχου πραγματοποιείται μέσω των κραδασμών. Τα ηχεία στο εσωτερικό του ξύλινου κουτιού πραγματοποιούν τη μεταφορά του ήχου με τη βοήθεια ενός πηνίου και όχι ενός χωνιού. Κάτι τέτοιο στέλνει τους κραδασμούς του ήχου στην επιφάνεια του κουτιού με αποτέλεσμα οποιοδήποτε αντικείμενο ακουμπά επάνω της να παίζει τον ρόλο του αναμεταδότη.
Θεωρητικά, υποστηρίζει η Λιν, η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και με άλλα αντικείμενα διαφορετικού σχήματος ή υλικού.
ΡΟΜΠΟΤ-ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΟΣ
Ονομάζεται Bond και αποτελεί την εφαρμογή για iOS της ομώνυμης αμερικανικής εταιρείας δώρων, η οποία με τη βοήθεια ενός ρομπότ μιμείται τον ανθρώπινο γραφικό χαρακτήρα, δημιουργώντας μοναδικές «χειρόγραφες» κάρτες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιστή απομίμηση του γραφικού χαρακτήρα κάποιου αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση καθώς υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να ενώσει κανείς τα γράμματα (που αποτελούν μια λέξη) μεταξύ τους.
Το ρομπότ το οποίο αναλαμβάνει τον ρόλο του «καλλιγράφου» υιοθετεί τον ανθρώπινο τρόπο γραφής, ασκώντας πολύ συγκεκριμένες πιέσεις στο χαρτί. Γράφει από κάτω προς τα επάνω και από τα δεξιά προς τα αριστερά –αντίθετα δηλαδή από ό,τι συμβαίνει στον δυτικό κόσμο.
Στην τιμή των πέντε δολαρίων (δηλαδή περίπου 3,6 ευρώ) ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια χρυσή κάρτα στην οποία θα αναγράφεται ένα μήνυμα 255 χαρακτήρων, κλεισμένη με βουλοκέρι αποκλειστικά και μόνο για τον παραλήπτη της.
Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας είναι να προσθέσει στις καλλιγραφικές ικανότητες του ρομπότ ακόμη περισσότερους γραφικούς χαρακτήρες, προσφέροντας στον χρήστη τη δυνατότητα επιλογής εκείνου που πλησιάζει περισσότερο στο δικό του προσωπικό στυλ γραφής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ