Την παροχή διευκολύνσεων προς την Ελλάδα μελετά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο οποίος κατέθεσε το πρωί της Τρίτης την εγκεκριμένη δόση των 3,3 δισ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο Οργανισμός με έδρα το Λουξεμβούργο ετοιμάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανάψει «πράσινο φως» για την κατά περίπτωση μετακίνηση ποσών προς και από το αποθεματικό του Ειδικού Λογαριασμού ανάλογα με τις ανάγκες, ώστε να διευκολυνθεί η ελληνική πλευρά.
Η ρύθμιση αυτή θα αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει μέσα στον Ιούλιο την εκταμίευση των 8,1 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης από την τρόικα με την οποία επιτυγχάνεται η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ως το τέλος του έτους. Πιο απλά, μέρος του ποσού των 8,1 δισ. ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιείται για να κλείνουν «τρύπες» στον προϋπολογισμό τους μήνες που θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, ενώ και αντιστρόφως η κυβέρνηση θα τροφοδοτεί τον λογαριασμό εφόσον προκύψουν πλεονάσματα.
Επί του παρόντος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αναμένει στην Αθήνα τους επικεφαλής της τρόικας κκ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς (ΕΕ) για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος για το 2013. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την άφιξη των επικεφαλής το προσεχές Σάββατο 29 Ιουνίου και την ολοκλήρωση της αποστολής ως την Κυριακή 7 Ιουλίου, ωστόσο τις τελευταίες ώρες συζητείται το ενδεχόμενο μιας ολιγοήμερης αναβολής της ημέρας άφιξης της τρόικας.
Το σκεπτικό είναι ότι θα πρέπει να ενημερωθούν οι δύο νέοι υπουργοί που χειρίζονται κρίσιμα χαρτοφυλάκια, δηλαδή ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο νέος υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Ο μεν κ. Μητσοτάκης καλείται μέσα σε λίγες ημέρες να παρουσιάσει προς την τρόικα ένα συνεκτικό σχέδιο για τη μετακίνηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο του θεσμού της κινητικότητας. Την κρισιμότητα του θέματος ανέδειξε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών: «Η χώρα έχει καθυστερήσει σημαντικά στην αναμόρφωση του δημοσίου τομέα και ειδικότερα στον τομέα της κινητικότητας των δημοσιών υπαλλήλων» δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Στουρνάρας στο περιθώριο του Eurogroup. Ακόμη πιο δύσκολο είναι το έργο του κ. Αδ. Γεωργιάδη, καθώς ο ΕΟΠΥΥ έχει τεθεί υπό επιτήρηση εφόσον το έλλειμμα κινδυνεύει να φθάσει στο τέλος του 2013 το 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το σχετικό κονδύλι επιβαρύνεται κι από έλλειμμα περίπου 500 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκε στο τέλος του 2012. Ο απερχόμενος υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος θα του παραδώσει φάκελο ισοδύναμων μέτρων που βασίζονται κυρίως σε νέες περικοπές της φαρμακευτικής δαπάνης. Ωστόσο αυτό που μένει να φανεί είναι αν η τρόικα θα δεχθεί τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς ή θα ζητήσει νέες οριζόντιες περικοπές.
Δύσκολο είναι το έργο και του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, καθώς οι «μαύρες τρύπες» που εντόπισε η τρόικα στον προϋπολογισμό βρίσκονται και στον χώρο των ασφαλιστικών ταμείων όπου έχουν καταρρεύσει τα έσοδα του OAEE. Τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 1 δισ. ευρώ τον χρόνο και ήδη έχουν ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή στο ΙΚΑ έχουν συσσωρευτεί χρέη 7,9 δισ. ευρώ, αλλά τα έσοδα από εισφορές προβλέπεται ότι ως το τέλος του χρόνου θα κλείσουν εντός στόχων, στα 11 δισ. ευρώ. Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας, θα περάσει ένα δύσκολο δεκαπενθήμερο, καθώς η τρόικα προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό για το 2013 στην περιοχή των 1,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της υστέρησης των φορολογικών εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα τον Ιούνιο κινούνται σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα από τον Μάιο που ήταν καλός μήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτώση της κατανάλωσης των πετρελαιοειδών –κυρίως της βενζίνης –πλησιάζει στο 40%.
Το κλείσιμο του μήνα θα εξαρτηθεί από την πορεία της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη. Από τη διαδικασία το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει αυτόν τον μήνα 700 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή ο κ. Στουρνάρας ανησυχεί για την καθυστέρηση της κατάρτισης του νέου σχεδίου για τον φόρο στα ακίνητα, με την τρόικα να πιέζει για τη συνέχιση του «χαρατσιού» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014. Πρόβλημα δημιουργεί και η καθυστέρηση της διασαφήνισης των προϋποθέσεων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων με επίκεντρο το αλαλούμ που συνεχίζεται εδώ και έναν περίπου μήνα με τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η τρόικα εμφανίζεται απρόθυμη να δεχθεί τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, δημιουργώντας πρόβλημα στο οικονομικό επιτελείο το οποίο είχε καλλιεργήσει προσδοκίες στην κοινή γνώμη ότι θα αποσπάσει αυτή τη ρύθμιση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

HeliosPlus