Αν πουλήσεις το σπίτι σου χωρίς πρώτα να έχεις εξασφαλίσει στέγη αλλού, το πιθανότερο είναι να μείνεις στον δρόμο. Λογικό. Όχι για τους φωστήρες του κράτους και της κυβέρνησης. Οι οποίοι αποφάσισαν και διέταξαν το κλείσιμο παραπάνω από τις μισές ΔΟΥ της χώρας, προτού λύσουν στην πράξη το θέμα της μεταστέγασης – ήτοι, της δυνατότητας εξυπηρέτησης από άλλη ΔΟΥ εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικά) ή ακόμη και δια ζώσης. Υπέροχο;

Το ίδιο είχε γίνει και με τις –ο θεός να τις κάνει- «συγχωνεύσεις» υπηρεσιών και γραφείων ασφαλιστικών ταμείων. Στην καλύτερη ήταν μετακόμιση: στοιβάχτηκαν εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι χωρίς να γίνει ουσιαστική συνένωση υπηρεσιών και απλοποίηση διαδικασιών, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των ήδη κάκιστων παρεχόμενων υπηρεσιών.

Με συγχωρείτε, αλλά αν έχεις πρόσφατη εμπειρία από κάτι τέτοιο, λογικό και αναμενόμενο να αντιδράς σε οποιαδήποτε «κατάργηση», «συγχώνευση» κλπ οποιασδήποτε υπηρεσίας του δημοσίου. Εστω και αν συχνά υποκρύπτονται τοπικιστικά «συνδικαλιστικά» συμφέροντα ή συντεχνιακές λογικές, υπάρχει η πραγματικότητα που λέει ότι ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνουν όλα αυτά, λειτουργούν σε βάρος του πολίτη.

{{{ moto }}}

Και μην απαντήσει κανείς ανευθυνοϋπεύθυνος ότι έχουμε δεσμευθεί ως κράτος δια μνημονίων. Διότι τα ίδια μνημόνια προέβλεπαν (και ευλόγως προαπαιτούσαν) την υλοποίηση –ψηφιακών- έργων που θα διευκόλυναν την εξυπηρέτηση του πολίτη και θα καταπολεμούσαν το «τέρας» της γραφειοκρατίας. Ξέρετε, έργων που, όταν με το καλό γίνουν, θα συμβάλουν στην οικονομία δυνάμεων και χρημάτων, έργα απολύτως απαραίτητα για την πολυθρύλητη «ανάπτυξη». Αντ’ αυτών, το σημερινό χάος.

Και αντί επιλόγου, μια ακόμη πραγματικότητα: ασφαλισμένη του ΟΑΕΕ σε περίοδο λοχείας ΔΕΝ μπορεί να καταβάλλει τις μειωμένες επί 12 μήνες ασφαλιστικές εισφορές της παρά μόνο στο ταμείο του οικείου γραφείου του Οργανισμού! Δεν έχει δηλαδή τη δυνατότητα να πληρώσει με ταχυπληρωμή των ΕΛΤΑ, όπως αν δεν ήταν λεχώνα, αλλά θα πρέπει να ζωθεί το βρέφος, να ταξιδέψει χιλιόμετρα εντός ή εκτός πόλης και να στηθεί στις ουρές των «συγχωνευμένων» ταμείων… Και τούτο διότι, όπως ενημερώθηκε αρμοδίως, δεν έχει ολοκληρωθεί το (σιγά το) «έργο» από την ΗΔΥΚΑ!

Μήπως, υπουργέ μου, μήπως πρωθυπουργέ μου, κάτι είναι λάθος; Μα πολύ όμως…