Ένα «πολυχάπι» το οποίο συνδυάζει δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ήδη μεμονωμένα για την υπέρταση και τη μείωση της χοληστερόλης δοκιμάστηκε με ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη Βρετανία.

Το «κοκτέιλ» φάνηκε να μειώνει αισθητά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της «κακής» χοληστερόλης, προσφέροντας ελπίδες για μια αποτελεσματικότερη και πιο «εύληπτη» θεραπευτική προσέγγιση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα χάπια «δυο σε ένα» θα πρέπει να περάσουν ακόμη από αρκετές δοκιμές προτού αρχίσουν να χορηγούνται στην πράξη.

Συνδυασμός στατίνης και αντι-υπερτασικών

Το χάπι, το οποίο συνδυάζει μια στατίνη με τρεις αντι-υπερτασικές δραστικές ουσίες, δοκιμάστηκε σε 84 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών από ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

Οι μισοί εθελοντές πήραν ένα πολυχάπι την ημέρα επί τρεις μήνες ενώ οι άλλοι μισοί ένα ψευδοφάρμακο. Στη συνέχεια η «θεραπεία» τους αντιστράφηκε και συνεχίστηκε για άλλους τρεις μήνες έτσι ώστε στο διάστημα ενός εξαμήνου όλοι να έχουν περάσει ένα τρίμηνο παίρνοντας το συνδυαστικό φάρμακο και ένα τρίμηνο χωρίς να το παίρνουν.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS One», το πολυχάπι επέφερε μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης κατά 12% και μείωση των επιπέδων της LDL – της λεγόμενης «κακής» – χοληστερόλης κατά 39%.

«Ορόσημο» αλλά με επιφυλάξεις

Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι τα αποτελέσματά τους αποτελούν «ορόσημο» για τη δημόσια υγεία. «Αν οι άνθρωποι έπαιρναν το πολυχάπι από την ηλικία των 50 ετών, ένα ποσοστό της τάξης του 28% θα είχαν οφέλη αποφεύγοντας ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό ή καθυστερώντας την εμφάνισή του» σημείωσε ο καθηγητής Νίκολας Γουόλντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι επιστήμονες δεν εξέτασαν την ασφάλεια του φαρμάκου. Σημειώνουν όμως ότι όλες οι δραστικές ουσίες που περιέχει το πολυχάπι χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και δεκαετίες και ζητούν την άμεση έγκρισή του από τις αρμόδιες αρχές.

Αλλοι ειδικοί ωστόσο εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί. «Οι έρευνες με τα πολυχάπια είναι ενθαρρυντικές, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν προτού το “θαυματουργό” φάρμακο αρχίσει να συνταγογραφείται από τους γιατρούς» τόνισε η Νατάσα Στιούαρτ, προϊσταμένη νοσοκόμος του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος.

«Η μελέτη αυτή έγινε σε πολύ μικρό αριθμό εθελοντών, πρέπει όμως να δούμε δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας σε ευρύτερο δείγμα πληθυσμού και να έχουμε λεπτομερέστερα αποτελέσματα» πρόσθεσε.