«Ξέρω τι έκανες πέρσι το Καλοκαίρι»

Μία λογική πολιτικής διαχείρισης ολίγων εβδομάδων (κοινώς: πρόχειρης) φαίνεται

«Ξέρω τι έκανες πέρσι το Καλοκαίρι» | tovima.gr
Μία λογική πολιτικής διαχείρισης ολίγων εβδομάδων (κοινώς: πρόχειρης) φαίνεται ότι έχει επικρατήσει σε κυβερνητικά και κομματικά γραφεία, εν αναμονή της έλευσης της τρόικας για την κρίσιμη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος – και καθώς το ευρύτερο ευρωπαϊκό σκηνικό εξακολουθεί να μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα της Τετάρτης, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα στιγμιότυπα, αμέσως μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τους κκ. Ευ. Βενιζέλο, Φ. Κουβέλη και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα.

Κυρίαρχο στοιχείο ήταν η άρνηση του υπουργού Οικονομικών να δηλώσει το παραμικρό για το αν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και η επιμονή του στην φράση «δεν μπορώ να σας πω τίποτε, έχουμε ακόμη δουλειά», την στιγμή, που οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης στις δηλώσεις τους σχεδόν προκαταλάμβαναν τις εξελίξεις, δηλώνοντας πως η επιμήκυνση του προγράμματος και η αποφυγή οριζόντιων περικοπών, είναι λίγο – πολύ δεδομένες.

Σε πολλούς το σκηνικό θυμίζει ήδη το περυσινό καλοκαίρι – με κάποιους από τους τότε πρωταγωνιστές σε βασικούς ρόλους και πάλι.
Ηταν περίπου η ίδια περίοδος του 2011 όταν η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών, προσπάθησαν να καλλιεργήσουν την εντύπωση εντός και εκτός Ελλάδος, ότι είναι δυνατή και επιβεβλημένη μία διαφορετική προσέγγιση της κατάστασης.

Αποτέλεσμα ήταν η κρίση στις σχέσεις με την τρόικα στο τέλος του περυσινού καλοκαιριού και η αποχώρησή της με όλα τα γνωστά και δραματικά επακόλουθα.

Αυτό που προξένησε σε πολλούς εντύπωση μετά την συνάντηση των τριών αρχηγών την Τετάρτη, ήταν η βεβαιότητα με την οποία κυρίως ο κ. Βενιζέλος και η Ιπποκράτους μετέδιδαν πως η επαναδιαπραγμάτευση, η επιμήκυνση και οι βελτιώσεις στους όρους του προγράμματος είναι περίπου δεδομένες.

Χαρακτηριστικά του κλίματος ήταν τα όσα δήλωναν υψηλόβαθμα στελέχη του ΠαΣοΚ αμέσως μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. «Εχει μεγάλη σημασία το μοντέλο του επικαιροποιημένου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής το οποίο πρέπει να το φτιάξουμε εμείς όπως το θέλουμε και μετά θα το διαπραγματευτούμε, βεβαίως», έλεγαν.

Ως προς τις κρίσιμες όμως παραμέτρους, οι οποίες με βεβαιότητα θα τεθούν στο μικροσκόπιο της τρόικας – όπως π.χ. οι υστερήσεις στο υπάρχον πρόγραμμα, οι απαντήσεις των ίδιων πηγών ήταν νεφελώδεις και αόριστες.

«Τις υστερήσεις θα τις δούμε καθοδόν. Τις υστερήσεις θα πρέπει να τις απορροφήσεις σταδιακά, μέχρι το τέλος της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής», έλεγαν, εννοώντας περίπου «βλέποντας και κάνοντας».

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο πάντως, το οποίο δεν συμπίπτει με καμία δήλωση ξένου αξιωματούχου μέχρι στιγμής, ήταν η βεβαιότητα της Ιπποκράτους για την συμφωνία παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει αυτό. Είναι τα δεδομένα τέτοια», υπογραμμίστηκε λίγη ώρα μετά την συνάντηση.

Μέχρι στιγμής, όλα τα παραπάνω είναι απλώς δηλώσεις, από τις οποίες μάλιστα αποστασιοποιείται με προσοχή αλλά ευδιακρίτως, ο υπουργός Οικονομικών.

Είναι τυχαία αυτή η αποστασιοποίηση; Θα φανεί σε μερικές εβδομάδες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες