Διακοπές στα PIIGS: Πορτογαλία

Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία… Πρόκειται για τις χώρες που συγκροτούν το ακρωνύµιο των PIIGS, που ντροπιάζονται δηµοσίως για µια παγκόσµια οικονοµική κρίση που δεν έχει έρθει ακόµη µα όλοι την περιµένουµε. Εκτός από δοκιµαζόµενες όµως, τούτες οι χώρες τυχαίνει να είναι και πανέµορφες. Καταδυόµαστε στην ιδιοσυγκρασία των λαών τους, στις συνήθειές τους και ασφαλώς στις καλύτερες ταξιδιωτικές συµβουλές, αν σκοπεύετε να περάσετε κάπου εκεί τις διακοπές σας. Bonus, η Ισλανδία.

Πορτογαλία

ΠΩΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ : Η κρίση της Πορτογαλίας άρχισε ουσιαστικά το 2008 και πλέον η χώρα βρίσκεται σε ύφεση. Οι προβλέψεις για τη συρρίκνωση της πορτογαλικής οικονοµίας κατά 3,3% µέσα στο 2012 φαντάζουν σήµερα µάλλον αισιόδοξες. Επιπλέον, πολλές πορτογαλικές επιχειρήσεις έχουν δανειοδοτηθεί από τράπεζες της γειτονικής Ισπανίας που – µπίνγκο! – υποφέρει επίσης από τραπεζική κρίση. Οσο για τις µεταρρυθµίσεις τις οποίες έθεσε ως όρο η τρόικα για τη βοήθειά της; «Οι οικονοµικές µεταρρυθµίσεις αυτού του τύπου χρειάζονται πολύ χρόνο για να δείξουν αποτελέσµατα» λέει ο πορτογάλος οικονοµολόγος Λουίς Καµπράλ.

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ : ∆ιακοπές σε καλύβες

Στην Κεντρική Πορτογαλία, κοντά στην πόλη Σερτά, υπάρχει ο καταυλισµός Lobos Retreat, µε πολυτελέστατες (κοιµάστε σε ευρύχωρες κρεβατοκάµαρες, κτλ.) καλύβες, πλάι στην κοντινή λίµνη. Επιπλέον, είναι κοντά στα τουριστικά θέρετρα Τοµάρ, Φατίµα, Κοΐµπρα και Κονιµπρίγκα. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και τον παράγοντα eco-friendly.

QUOTES

«Η Πορτογαλία έχει ένα αίσθηµα ηρεµίας. Κάθοµαι στην ταράτσα βλέποντας τον κήπο και αισθάνοµαι αποκοµµένος από τον κόσµο. Είναι κάτι που χρειάζεται». – Κλιφ Ρίτσαρντ, µουσικός.

«Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις: ο σοσιαλισµός, ο κορπορατισµός και η κατάσταση στην οποία βρισκόµαστε» – Σαλκιέρο Μάια στις δυνάµεις του το απόγευµα της 24ης προς την 25η Απριλίου 1974, πριν από την «επανάσταση των γαριφάλων».

«Τα ψέµατα έχουν κοντά ποδάρια» – Πορτογαλική παροιµία.

SOUNDTRACK : Misia – Senhora da noite

Φίνα κλάψα από µια σύγχρονη συνεχίστρια της παράδοσης των γνωστών, µη εξαιρετέων, fados. Χτυπιέται, αλυχτάει, σφαδάζει και επιστρέφει ένα θαυµάσιο αποτέλεσµα.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ : Φερνάντο Πεσσόα – Ο αναρχικός τραπεζίτης και πέντε διάλογοι για την τυραννία (εκδ. Παρουσία, µτφρ. Γιάννη Σουλιώτη). Το παράδοξο του τίτλου είναι πράγµατι η αρχική υπόθεση του σπουδαίου πορτογάλου λογοτέχνη. Ο «αναρχικός τραπεζίτης», ένα έργο που γράφτηκε σε µια περίοδο που οι τραπεζίτες θεωρούνταν περισσότερο ταπεινοί επαγγελµατίες απ’ ό,τι σήµερα, ερευνά τα όρια της αναρχίας, της τυραννίας και της ελευθερίας. Και κάτι τέτοιο συµβαίνει µε τη γνώριµη, ροµαντική γραφή του µεγάλου διανοούµενου του 20ού αιώνα.

Η ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ* : «Πριν από λίγους µήνες, ήµουν στο κρεβάτι µου νωρίς το πρωί, η πόρτα ήταν κλειστή και ξαφνικά ένα λευκό σχήµα, µε τη µορφή µιας γυναίκας, πέρασε από την πόρτα και ήρθε προς το µέρος µου, διαπερνώντας το σώµα, την ψυχή µου και τις αισθήσεις µου. Ενοχλήθηκα πολύ από αυτό καθώς συνέβη αφότου εγώ και κάποιοι φίλοι µου είχαµε παίξει “πνεύµατα στο ποτήρι” (ένα είδος πορτογαλικού επιτραπέζιου)».

Οι τροµακτικές ιστορίες προέρχονται από τις σελίδες των αντίστοιχων χωρών στο www.yourghoststories.com.

Ξενοδοχεία : Pastana Villa Sol Golf & Resort Hotel στην περιοχή Algarve, στο νοτιότερο σηµείο της Πορτογαλίας.

Britania Hotel, boutique ξενοδοχείο στη Λισαβόνα.

Εστιατόρια : Fortaleza do Guincho στην πόλη Cascais, τιµηµένο µε τρία αστέρια Michelin. Foz Velha στη Λισαβόνα.

Ταξί (για τρία χιλιόµετρα στη Λισαβόνα): € 4,60-6,90.

Μετρό: € 0,90.

Club Sandwich στο ξενοδοχείο: € 10.

THE NEWS : Καθώς η Πορτογαλία είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες µε τον µεγαλύτερο ενθουσιασµό για το ποδόσφαιρο, την επικαιρότητα της χώρας απασχόλησε προσφάτως ο µέχρι πρότινος παντελώς άγνωστος Ζόρζε Φράνκο. Ο φίλαθλος της πορτογαλικής εθνικής οµάδας διήνυσε 3.600 χιλιόµετρα και ένα πολύ µεγάλο µέρος της Ευρώπης καβάλα στο ποδήλατό του και έφτασε ως τον τελικό προορισµό του, την Πολωνία, για να παρακολουθήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τους συµπαίκτες του να αγωνίζονται στο Euro που τελειώνει απόψε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk