Βόλφγκανγκ Φραντς: Πρώτα το πρόγραμμα, έπειτα η επιμήκυνσή του

Ο Βόλφγκανγκ Φραντς θέλει να περιμένει πρώτα την έκθεση της τρόικας προτού εκφραστεί σχετικά με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος. «Όλα δείχνουν πάντως ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε σήμερα στη Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR)

Ο Βόλφγκανγκ Φραντς θέλει να περιμένει πρώτα την έκθεση της τρόικας προτού εκφραστεί σχετικά με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος. «Όλα δείχνουν πάντως ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε σήμερα στη Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR).

Η βασική του θέση είναι: «Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει – με αξιοπιστία και χωρίς καθυστερήσεις – μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στην αγορά αγαθών και στο φορολογικό σύστημα, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής. Εδώ τίθεται ένα θέμα χρόνου, όχι ουσίας. Εάν υλοποιηθούν τα απαιτούμενα μέτρα, θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος, κάποιοι μήνες παραπάνω, για την επίτευξη του στόχου που αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος».

Ο Φραντς διευκρινίζει ότι στο πλαίσιο της κρίσης του ευρώ υπάρχουν στην πραγματικότητα τρεις κρίσεις: Πρώτον, η κρίση χρέους, η οποία αφορά τα δημόσια οικονομικά, δεύτερον, η χρηματοπιστωτική κρίση, όπως τη βιώνουμε σήμερα στην Ισπανία και, τρίτον, μία μακροοικονομική κρίση υπό την έννοια ότι σε πολλά κράτη υπάρχει ύφεση (recession), η οποία τείνει να εξελιχθεί σε παρατεταμμένη ύφεση (depression). Ως παράδειγμα αναφέρει την υψηλή ανεργία στους νέους σε Ελλάδα και Ισπανία (περίπου 50%).

Οι αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής έδωσαν μία ανάσα στην Ευρώπη και οι αγορές καθησυχάστηκαν. Η ανάσα αυτή πρέπει αν αξιοποιηθεί, κατά τη γνώμη του, προκειμένου αφ’ ενός να επιλυθεί το πρόβλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα και αφ’ ετέρου να γίνει ένα βήμα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Η γερμανική κυβέρνηση και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν επιτύχει πολλά σε αυτό το πλαίσιο με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και το μεταρρυθμισμένο Σύμφωνο Σταθερότητας. «Τώρα, όμως, πρέπει να χτιστεί μία γέφυρα, η οποία θα οδηγεί από τα προβληματικά δημόσια οικονομικά σε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας» τόνισε.

Ο Φραντς πιστεύει ότι τα κεφάλαια του EFSF πρέπει να διοχετεύονται σε κράτη και όχι απευθείας σε τράπεζες. Και αυτό έχει νόημα, επειδή ο προσωρινός αυτός μηχανισμός δεν μπορεί να εξετάζει σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση, εάν τα μέτρα μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα πράγματι υλοποιούνται.

Η απόφαση για διάσωση των τραπεζών δεν είναι λανθασμένη, εξηγεί ο ίδιος. Το πρόβλημα είναι ότι η κρίση χρέους και η τραπεζική κρίση οξύνουν η μία την άλλη με αποτελέσματα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Παράλληλα υποστηρίζει ότι τα χρήματα, που θα προβλεφθούν για τις ισπανικές τράπεζες, πρέπει να δοθούν στην κυβέρνηση της χώρας, η οποία θα τα διοχετεύσει στη συνέχεια στις τράπεζες, και μάλιστα υπό όρους. «Αυτός θα ήταν ο σωστός δρόμος».λέει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk