Φθηνό και γεμάτο φώσφορο, με νόστιμο κρέας χάρη στις γαριδούλες και στο ψαχνό των μαλακίων που κυνηγά με πάθος, το σαυρίδι αφθονεί στις θάλασσες της Μεσογείου, χαρίζοντάς μας, εκτός από τη νοστιμιά του, μια άριστη πηγή ω-3 λιπαρών απαλλαγμένη από βαρέα μέταλλα. Στο καθάρισμα, δεν ξεχνάμε να κόψουμε με ψαλιδάκι το σκληρό, ενοχλητικό εξόγκωμα στη ράχη του.

Μεζές για ούζο
Αλατίζουμε τα ψαράκια και αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι για μισή ώρα. Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο στο οποίο θα προσθέσουμε 1 κλωναράκι δενδρολίβανου. Μόλις κάψει τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις ροδοκοκκινίσουν καλά ρίχνουμε στο τηγάνι ½ ή 1 φλιτζάνι ξίδι – ανάλογα με την ποσότητα των ψαριών – και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Τρώγονται και κρύα.

Σπετσιώτα στο τηγάνι
Σε ½ φλ. ελαιόλαδο σοτάρουμε 3 σκελίδες σκόρδου σε φέτες και 2 πιπεριές σε ροδέλες. Σβήνουμε με 1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη, 1 ποτηράκι λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τα σαυρίδια. Ρίχνουμε 1 κ.γ. ζάχαρη, μαγειρεύουμε τα ψάρια σκεπασμένα και, προτού τα αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μπουργέτο
Σε ½ φλ. ελαιόλαδο, μαζί με 1 κλωναράκι φασκόμηλου, τσιγαρίζουμε 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Σβήνουμε με 1 τριμμένη ντομάτα, αλατοπίπερο και ½ φλ. ξίδι. Προσθέτουμε τα ψάρια και τα ψήνουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας.