Πριν λίγες μέρες ερευνητές του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ στη Σκοτία υποστήριξαν ότι ένας στόλος μικρών ρομποτικών σκαφών μπορεί να εκτρέψει την πορεία επικίνδυνων αστεροειδών. Οι ίδιοι ερευνητές επανέρχονται τώρα με μια νέα επαναστατική ιδέα. Υποστηρίζουν ότι ένας στόλος μικροσκοπικών δορυφόρων θα μπορούσαν να μεταδίδουν στη Γη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης ολόκληρων πόλεων.

Ηλιακοί δορυφόροι

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για πολύ μικρούς δορυφόρους που θα λειτουργούν ως συλλέκτες ηλιακής ενέργειας την οποία στη συνέχεια θα μεταδίδουν στη Γη είτε με δέσμες λέιζερ είτε με δέσμες μικροκυμάτων. Οι δέσμες των δορυφόρων θα στοχεύουν κάποιον δέκτη που θα μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

Οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει πετυχημένες δοκιμές της τεχνολογίας πάνω στην οποία θα βασιστεί η κατασκευή αυτών των δορυφόρων. Θεωρούν ότι δορυφόροι αυτού του είδους θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτήσουν περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές ή απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές όπου είναι δύσκολη η ανάπτυξη ηλεκτρικών δικτύων.Το πρόγραμμα έχει λάβει την ονομασία SAM (Self-infalting Adaptable Membrane) και σύμφωνα με τους ερευνητές οι δορυφόροι θα μιμούνται την φυσική κυτταρική δομή και λειτουργία των ζωντανών οργανισμών.

Ανεξάντλητη πηγή ενέργειας

«Το Διάστημα αποτελεί μια καταπληκτική πηγή συλλογής ηλιακής ενέργειας την οποία μπορούμε να συλλέγουμε αδιάλειπτα χωρίς να περιοριζόμαστε από το αν είναι μέρα ή νύκτα ή από τις καιρικές συνθήκες. Η χρήση τέτοιων δορυφόρων δίνει λύση και σε ένα ακόμη πρόβλημα που υπάρχει στη Γη. Υπάρχουν περιοχές όπου μπορούν να συλλέγονται σημαντικές ποσότητες ηλιακής ενέργειας όπως η Σαχάρα. Ομως ταυτόχρονα είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθεί από την έρημο η ενέργεια στις αστικές περιοχές» αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μπαζίλε καθηγητής του Τμήματος Μηχανολογίας και Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ στη Σκοτία που είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Αυτό είναι το σχέδιο των ηλιακών δορυφόρων πάνω στο οποίο εργάζονται οι ερευνητές