Σαντορίνη: «Ανάπτυξη» και στην Βλυχάδα

Το τελευταίο διάστημα η λέξη «ανάπτυξη» έχει γίνει ο «δούρειος ίππος» για την καταστρατήγηση κάθε έννοιας προστασίας του περιβάλλοντος. Μέσα σε λίγους μήνες νομοθετήθηκαν μέτρα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες, στο ευαίσθητο τοπίο του Αιγαίου. Ειδικά στη Σαντορίνη, έναν από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, αντί να ασκείται πολιτική προστασίας και αναβάθμισης των τουριστικών υποδομών, το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νέο Προεδρικό Διάταγμα που έχει ετοιμάσει, μεταξύ άλλων, προωθεί την ανέγερση νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή της Βλυχάδας αναιρώντας έτσι την αρχική του πρόταση για προστασία της περιοχής

Το τελευταίο διάστημα η λέξη «ανάπτυξη» έχει γίνει ο «δούρειος ίππος» για την καταστρατήγηση κάθε έννοιας προστασίας του περιβάλλοντος. Μέσα σε λίγους μήνες νομοθετήθηκαν μέτρα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες, στο ευαίσθητο τοπίο του Αιγαίου. Ειδικά στη Σαντορίνη, έναν από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, αντί να ασκείται πολιτική προστασίας και αναβάθμισης των τουριστικών υποδομών, το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νέο Προεδρικό Διάταγμα που έχει ετοιμάσει, μεταξύ άλλων, προωθεί την ανέγερση νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή της Βλυχάδας αναιρώντας έτσι την αρχική του πρόταση για προστασία της περιοχής.

Ειδικότερα, το αρχικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη δόμηση στο νησί, το οποίο είχε διαβιβαστεί στο τέλος του 2011 στον δήμο Θήρας για γνωμοδότηση, θεσμοθετούσε μια ζώνη πλάτους 500 μέτρων για προστασία των φυσικών σχηματισμών κατά μήκος τμήματος της ακτής δυτικά της Βλυχάδας έως και τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου. Στη ζώνη αυτή απαγορεύονταν κάθε δόμηση, η αλλοίωση του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι αντιδράσεις στη Σαντορίνη ήταν έντονες και ο δήμος υποκύπτοντας στις πιέσεις πρότεινε δημιουργία μιας μικρότερης ζώνης προστασίας 200 μέτρων.

Ακολούθησαν «μαγειρέματα» στα γραφεία του ΥΠΕΚΑ με συνέπεια στο σχέδιο ΠΔ, το οποίο τελικά διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για γνωμοδότηση, η ζώνη προστασίας να έχει συρρικνωθεί σε 150 μέτρα.

«Έτσι καθίσταται δυνατή δόμηση περίπου 70.000 τ. μ. _ συν την επιδότηση με τετραγωνικά υποσκάφων που προώθησε το υπουργείο Περιβάλλοντος με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό _ για ξενοδοχεία – μεγαθήρια στην περιοχή. Ήδη, τρεις εταιρείες έχουν προχωρήσει στις αρχιτεκτονικές μελέτες ενώ για μία εξ΄ αυτών έχει εγκριθεί και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», αναφέρει η αρχιτέκτων κυρία Έλσα Βαγιανού η οποία είχε διατελέσει επικεφαλής του Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος Σαντορίνης.

Να σημειωθεί ότι στα μέσα Απριλίου το Ε’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με γνωμοδότησή του έκρινε ορισμένες διατάξεις του νέου διατάγματος μη νόμιμες και διαγραπτέες. Μη νόμιμη είχε κριθεί η σχετική διάταξη του σχεδίου ΠΔ στην οποία αναφέρει ότι ισχύει το παλαιό νομοθετικό καθεστώς οικοδόμησης για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως τις 30 Δεκεμβρίου 2011 στο πολεοδομικό γραφείο του νησιού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk