• Αναζήτηση
 • Η Ισλανδία αναζητεί νόμισμα

  Σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ της πλειοψηφίας των Ισλανδών σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στην ΕΕ, η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ έδραξε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε μετά την πρόταση Ισλανδών επιχειρηματιών, υπέρ της υιοθέτησης από το Ρέικιαβικ του ισχυρού και αρκετά σταθερού δολαρίου του Καναδά, θέτοντας το δίλημμα: «ευρώ ή νόμισμα άλλης χώρας», καθώς «η κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει η ίδια».

  Σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ της πλειοψηφίας των Ισλανδών σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στην ΕΕ, η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ άδραξε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε μετά την πρόταση ισλανδών επιχειρηματιών υπέρ της υιοθέτησης από το Ρέικιαβικ του ισχυρού και αρκετά σταθερού δολαρίου του Καναδά, θέτοντας το δίλημμα: «ευρώ ή νόμισμα άλλης χώρας» καθώς «η κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει η ίδια».

  Η Ισλανδία είτε θα υιοθετήσει το ευρώ, μετά την ένταξή της στην ΕΕ, είτε θα εγκαταλείψει την κορόνα και θα υιοθετήσει το εθνικό νόμισμα μιας άλλης χώρας, ξεκαθάρισε η πρωθυπουργός την Κυριακή, σε ομιλία της ενώπιον κομματικού ακροατηρίου.

  «Η επιλογή είναι μεταξύ της εκχώρησης της κυριαρχίας της Ισλανδίας σε θέματα νομισματικής πολιτικής – με την υιοθέτηση του εθνικού νομίσματος άλλης χώρας – και της ένταξης στην ΕΕ» τόνισε.

  Στο πλαίσιο της ΕΕ η Ισλανδία «θα μπορεί να συνεργαστεί με τις χώρες της ΕΕ ως κυρίαρχο κράτος, που έχει λόγο στη λήψη αποφάσεων και στην προώθηση πολιτικών σε όλα τα πεδία συνεργασίας» σημείωσε η πρωθυπουργός της χώρας.

  Η Ισλανδία άρχισε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2010. Επί συνόλου 35 κεφαλαίων που απαιτούνται για την ένταξή της, η Ισλανδία έχει ανοίξει τα 11 και έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τα οκτώ.

  Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας τον προηγούμενο μήνα, μόλις το 26,3% των Ισλανδών υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ, ενώ το 56,2% διαφωνεί.

  Δείτε επίσης
  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk