Η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών τερμάτισε τελικά στη δεύτερη θέση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Αϊντχόφεν. Στον τελικό που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου ηττήθηκε με 13-10 από την Ιταλία η οποία κατέκτησε τον τίτλο.

Οι Ελληνίδες παρουσιάστηκαν κατώτερες των περιστάσεων, με τεράστιο επιθετικό πρόβλημα, αλλά και με αμυντική αστάθεια.

Ετσι, η Ιταλία διαδέχθηκε τη Ρωσία στον ευρωπαϊκό θρόνο, ενώ με το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε, η Ελλάδα επαναλαμβάνει την επιτυχία του Ζάγκρεμπ, πριν από δύο χρόνια.

Αν και η Εθνική προηγήθηκε με γκολ της Ψούνη δεν συνέχισε το ίδιο καλά στο πρώτο οκτάλεπτο. Οι Ιταλίδες παίζοντας σκληρά στην άμυνα και έχοντας αποτελεσματικότητα στις επιθετικές επιλογές της κατάφεραν να πάρουν μια διαφορά τριών γκολ. Οι διεθνείς μας ήταν εκνευρισμένα και δεν είχαν καθαρό μυαλό για ανεξήγητο λόγο.

Στη δεύτερη περίοδο η Ασημάκη μείωσε νωρίς σε 4-2 αλλά στην συνέχεια αν και στην άμυνα η Εθνική λειτουργούσε άψογα, στην επίθεση δεν ήταν σε καλή μέρα. Η Καζανόβα και η Φρασινέτι μεγάλωσαν και πάλι τη διαφορά, στο +4, χωρίς οι Ελληνίδες να καταφέρουν να πετύχουν κάποιο τέρμα.

Τα πράγματα δεν άλλαξαν ούτε στην τρίτη περίοδο. Η Κούβδου ήταν σε κακή ημέρα και γι’ αυτό αντικαταστάθηκε από τη Διαμαντοπούλου, η οποία δεν κατάφερε να σταματήσει τις Ντι Μάριο, Αμπάτε και Φρασινέτι. Η Ψούνη και η Ασημάκη μείωσαν προσωρινά αλλά τελικά οι Ιταλίδες «έκλεισαν» το τρίτο οκτάλεπτο με προβάδισμα 5 γκολ.

Στην τελευταία περίοδο Αμπάτε και Μπιανκόνι είχαν «ζεσταθεί» και συνέχιζαν να σκοράρουν. Το πρόβλημα της Εθνικής στην επίθεση δεν λύθηκε έτσι το σκορ πήρε διαστάσεις, 12-6. Ρουμπέση, Τσουκαλά, Ασημάκη και Γερόλυμου μείωσαν για να διαμορφώσουν το τελικό 13-10 υπέρ της Ιταλίας.

Η Εθνική για δεύτερο συνεχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μετά από αυτό στο Ζάγκρεμπ, πήρε το ασημένιο μετάλλιο αλλά η ήττα από τις Ιταλίδες δεν σημαίνει πως θα «σκύψουν» το κεφάλι. Αυτά τα 13 κορίτσια μαζί με τον Γιώργο Μορφέση τίμησαν για ακόμη μία φορά την Ελλάδα δίνοντας το παράδειγμα πως παρά τις αντιξοότητες που περνάει η χώρα μας μπορεί να καταφέρει τα πάντα όταν υπάρχει ψυχή, τσαμπουκάς και προσήλωση στο στόχο.

Τα οκτάλεπτα: 1-4, 1-2, 3-4, 5-3

ΕΛΛΑΔΑ (Γ.Μορφέσης): Κούβδου, Τσουκαλά 2, Μελιδώνη, Ψούνη 1, Λιόση, Αβραμίδου, Ασημάκη 3, Ρουμπέση 2, Γερόλυμου 2, Μανωλιουδάκη, Αντωνάκου, Λαρά.

ΙΤΑΛΙΑ (Φ.Κόντι): Τζίλι, Αμπάτε 4, Καζανόβα 1, Αϊέλο, Κεϊρόλο 1, Λάπι, Ντι Μάριο 1, Μπιανκόνι 4, Έμολο 1, Ραμπάλντι, Κότι, Φρασινέτι 1.

Πολυτιμότερη παίκτρια η Τάνια Ντι Μάριο

Η Τάνια Ντι Μάριο αναδείχτηκε πολυτιμότερη παίκτρια του 14ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης γυναικών. Οσο για την πρώτη σκόρερ της διοργάνωσης, ο τίτλος κατέληξε στη Ρίτα Κεστχέι. Η Ουγγαρέζα, με πέντε γκολ που σημείωσε σήμερα στον «μικρό» τελικό απέναντι στην Ρωσία, έφτασε τα 19, ένα περισσότερο από την Ιφκε φαν Μπέλκουμ. Με 16 γκολ ακολούθησαν οι Ιταλίδες Ρομπέρτα Μπιανκόνι και Τάνια Ντι Μάριο.

Η Ασημάκη κορυφαία πολίστρια της Ευρώπης για το 2011

Ο τίτλος της κορυφαίας πολίστριας της Ευρώπης για το 2011 απονεμήθηκε στην Αλεξάνδρα Ασημάκη από τη LEN, πριν από την απονομή των μεταλλίων. Τον αντίστοιχο τίτλο στους άνδρες κέρδισε ο ιταλός τερματοφύλακας Στέφανο Τεμπέστι.

Η τελική κατάταξη

1. Ιταλία
2. ΕΛΛΑΔΑ
3. Ουγγαρία
4. Ρωσία
5. Ισπανία
6. Ολλανδία
7. Βρετανία
8. Γερμανία