Καθαιρέθηκε εκ νέου ο «Φαραώ» των αρχαιοτήτων της Αιγύπτου

Σε θρίλερ με πολιτικές, κοινωνικές και εθνικές προεκτάσεις, με διαμαρτυρίες, παραιτήσεις, επίσημες αλληλοκατηγορίες προσώπων και πολιτικές «νεκραναστάσεις» έχει εξελιχθεί το θέμα της ανώτατης διεύθυνσης αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, μετά και από την τρίτη απομάκρυνση του επωνομαζόμενου «φαραώ» των αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς

Σε θρίλερ με πολιτικές, κοινωνικές και εθνικές προεκτάσεις, με διαμαρτυρίες, παραιτήσεις, επίσημες αλληλοκατηγορίες προσώπων και πολιτικές «νεκραναστάσεις» έχει εξελιχθεί το θέμα της ανώτατης διεύθυνσης αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, μετά και από την τρίτη απομάκρυνση του επωνομαζόμενου «φαραώ» των αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς – μόλις τον περασμένο Μάρτιο παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού Αρχαιοτήτων έπειτα από γενικευμένες λεηλασίες στις αποθήκες της χώρας, όπου φυλάσσονται αρχαία. Τώρα, νέος γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων αναλαμβάνει ο Μοχάμεντ Αμπντ Ελ Φατάχ, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής μουσείων και διευθυντής αρχαιοτήτων Aνω Αιγύπτου.
Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Εσάμ Σαράφ δεδομένου ότι το θέμα των αρχαιοτήτων είναι εξαιρετικά σημαντικό και ευαίσθητο για την οικονομία της χώρας λόγω του τουρισμού που οφείλεται στην πολιτιστική κληρονομιά της αλλά και γιατί – το πιο σημαντικό για τις μέρες που διανύει η Αίγυπτος – το όνομα του Ζάχι Χαουάς είναι στενά συνδεδεμένο με το καθεστώς Μουμπάρακ.
Φίλος του πρώην πανίσχυρου προέδρου και της συζύγου του, ο Χαουάς κατηγορήθηκε για «δικτατορική» διοίκηση στην οποία είχαν λόγο μόνον οι φίλοι του καθεστώτος (ή οι δικοί του), ιδιαιτέρα στο νευραλγικό τομέα των προσλήψεων αρχαιολόγων και άλλων υπαλλήλων στην αρχαιολογική υπηρεσία. Η προσωπική προβολή του εξάλλου ξεπερνούσε τα όποια όρια ανεκτικότητας των αφανών εργαζομένων στις αρχαιότητες, κάτι που έγινε φανερό με τις διαδηλώσεις και τις απεργίες που ξέσπασαν εναντίον του. Από την άλλη όμως, κρίνοντας από την προβολή και την απήχηση που είχαν διεθνώς κατά τις τελευταίες δεκαετίες οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αίγυπτο δεν μπορεί να πει κανείς ότι το έργο του ήταν πλημμελές. Κάθε άλλο.
Ο διορισμός του Αμπντ Ελ Φατάχ πάντως αναμένεται να δώσει τέλος στην αστάθεια στον τομέα αυτό, ώστε να επιλυθούν μία σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την αρχαιολογία αλλά και τους αρχαιολόγους της χώρας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk