Η φωτιά έσβησε, το πρόβλημα παραμένει

Η φωτιά στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Πάτρας, στον Ξερόλακκα, τελικά έσβησε, περίπου δύο ημέρες μετά την έναρξή της. Το ζητούμενο είναι πλέον η αποκατάσταση του χώρου ώστε να μπορεί να δέχεται απορρίμματα έως ότου προχωρήσει ο δήμος της πόλης στην διάδοχη κατάσταση δηλαδή στη δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Η φωτιά στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Πάτρας, στον Ξερόλακκα, τελικά έσβησε, περίπου δύο ημέρες μετά την έναρξή της. Το ζητούμενο είναι πλέον η αποκατάσταση του χώρου ώστε να μπορεί να δέχεται απορρίμματα έως ότου προχωρήσει ο δήμος της πόλης στην διάδοχη κατάσταση δηλαδή στη δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Μέλη των τοπικών συλλόγων της περιοχής τον περασμένο Απρίλιο είχαν αποκλείσει τον ΧΥΤΑ καταγγέλλοντας τους αρμόδιους φορείς ότι κωλυσιεργούν και δεν δρομολογούν λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πάτρας αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ο χώρος είχε κορεστεί και ήταν ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσής του αλλά και η πιθανότητα αυτανάφλεξης.
Ωστόσο, αν και δεν έχει ακόμη εκδοθεί το επίσημο πόρισμα της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πυρκαγιά της προηγούμενης εβδομάδας προήλθε από εμπρησμό καθώς βρέθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπά πυρκαγιά στη συγκεκριμένη χωματερή.

Η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αχαΐα είναι επιτακτική και οι φορείς της περιοχής απαιτούν έναν νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό ο οποίος να δρομολογεί λύσεις με την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και τη χωροθέτηση νέου χώρου υγειονομικής ταφής για τα υπολείμματα, εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk