Εν μέσω αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων που «επισπεύδουν» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πραγματοποιείται σήμερα έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα εκδοθούν τίτλοι τρίμηνης διάρκειας και συνολικής αξίας 1,25 δισ. ευρώ. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες (καθώς η διαφορά επιτοκίου των 10ετών ομολόγων Ελλάδας και Γερμανίας ξεπερνά τις 1100 μονάδες βάσης) και με φόντο τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία.

Σημερινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg αναθερμαίνει τις φημολογίες περί αναδιάρθρωσης ή ακόμα και «κουρέματος» του ελληνικού χρέους που ισοδυναμεί με έμμεση ομολογία χρεοκοπίας.

Μάλιστα το αμερικανικό πρακτορείο προχωρά ένα ακόμα βήμα προδιαγράφοντας εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το σύνολο της ευρωζώνης.

Το Bloomberg θυμίζει ότι καμία κρίση τέτοιου μεγέθους δεν επέρχεται μόνη και χωρίς άμεσες συνέπειες σε μια ευρύτερη αγορά.

Συγκεκριμένα αναφέρονται οι περιπτώσεις της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης του 1997-8 που ξεκίνησε από τη ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος της Ταϊλάνδης, καθώς και οι κρίσεις της Ρωσίας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής που προκάλεσαν «τσουνάμι» στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στην προκειμένη περίπτωση πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνεπάγεται για τους οικονομικούς αναλυτές την επέκταση της κρίσης στην καρδιά της ευρωζώνης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κατέχει μεγάλη ποσότητα ελληνικών ομολόγων. Ανάλογη εξέλιξη θα υποβάθμιζε το ευρώ έναντι του δολαρίου και παράλληλα θα επέτεινε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το πρόβλημα των τραπεζών.

Το Bloomberg φιλοξενεί και πιο ψύχραιμες απόψεις παραγόντων της αγοράς που επιμένουν ότι οι φόβοι αυτοί είναι αδικαιολόγητοι και πρώιμοι καθώς η Ελλάδα προστατεύεται από το πρόγραμμα δανεισμού ΕΕ και ΔΝΤ.

Πάντως ανεξάρτητα από τις ιδιοτελείς επιδιώξεις Γερμανίας και Γαλλίας (οι πλέον εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος) η Ελλάδα «έχει το παιχνίδι στα χέρια της» σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg. Και αυτό διότι τα «αμφισβητούμενης αξιοπιστίας» ομόλογα έχουν εκδοθεί με βάση τους ελληνικούς νόμους και συνεπώς «η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς αναδιάρθρωσης του χρέους της».