Ψέματα, μύθοι, προπαγάνδα και υπερβολές συνεχίζουν να διαιωνίζονται, άλλοτε από άγνοια και άλλοτε από στράτευση σε κάποιον ειδικό σκοπό, στην ελληνική μπλογκόσφαιρα. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό προστασίας της τρόικας, που απέτρεψε τη χώρα από τη χρεοκοπία, σύσσωμος ο «αντιμνημονιακός αγώνας» διεξάγεται κατά κανόνα μέσω Διαδικτύου.
Δεκάδες blogs αναδημοσίευσαν ελαφρά τη καρδία το διάσημο, πρόσφατο email που ξεκίνησε από έναν τορναδόρο από την Κρήτη: «Η πτώχευση είναι πλέον θέμα ημερών και έχει προγραμματιστεί για τις 25 του μηνός. Θα αναγγελθεί αργά το βράδυ της Παρασκευής και θα παρουσιαστεί ως αναγκαστικό αποτέλεσμα από τη συνδιάσκεψη της 25ης Μαρτίου. Το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί είναι ιδανικό για να αποφύγει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις.Δημόσιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργούν και ο κόσμος θα περάσει το πρώτο σοκ σπίτι του. Ο Πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα και θα προσπαθήσει να παραληρήσει (!) την κατάσταση με την εθνική μας επέτειο» αναφερόταν μεταξύ άλλων στο μήνυμα «τραπεζίτη» αγνώστων λοιπών στοιχείων. Μάλιστα, το αστείο (και επικίνδυνο) της υπόθεσης είναι ότι η εν λόγω «είδηση» δημοσιεύθηκε αυτούσια και σε κανονικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες!
Τα παραπολιτικά χτυπήματα κάτω από τη μέση των εκάστοτε πολιτικών αντιπάλων, τα οποία κυκλοφορούν σε χρόνο dt, είναι συνήθεις πρακτική. Κάθε φορά, για παράδειγμα, που το υπουργείο Υποδομών επιχειρεί να περάσει μια μεταρρύθμιση εμφανίζεται στο Διαδίκτυο με τρομακτική συνέπεια η εξής ιστορία. Πριν από σχεδόν 40 χρόνια ένα νεαρός τότε φοιτητής Οδοντιατρικής, ο σημερινός υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας, υποτίθεται ότι έστειλε επιστολή στον τότε δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο, με την οποία, αναφερόμε νος στον αναβρασμό των πανεπιστημίων, έκανε έκκληση η «ιδεολογία ενός εκάστου να παύση να δηλητηριάζη την συμπεριφορά του στον σπουδαστικόν χώρον, την στιγμήν που καυτά αναμένουν την λύσιν των πλείστα φοιτητικά αιτήματα». Υποτίθεται ότι η εν λόγω επιστολή δημοσιεύθηκε στα «Νέα» της 11ης Νοεμβρίου 1972, όμως τέτοια επιστολή δεν υπάρχει στο σύνολο του αρχείου της εφημερίδας. Ο ίδιος ο κ. Ρέππας έχει απαντήσει ουκ ολίγες φορές στην εν λόγω «είδηση», όμως φαίνεται ότι θα βγει από τα συρτάρια και την επόμενη φορά που θα αναλάβει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία.
Παθούσα του διαδικτυακού ράδιο αρβύλα υπήρξε πρόσφατα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κυρία Μιλένα Αποστολάκη, η οποία παρουσιάζεται ακόμη και σήμερα στο Διαδίκτυο (λόγω… scripta manent) ως πρόωρα συνταξιοδοτηθείσα από την Ολυμπιακή Αεροπορία. Η ίδια έχει διαψεύσει πολλάκις την «είδηση», καθώς έχει παραιτηθεί από την ΟΑ εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όμως εξακολουθεί να διασύρεται σχεδόν καθημερινά.
Εδώ και μήνες αναγράφεται στο ελληνικό Διαδίκτυο ότι κατέρχεται συντόμως στην Ελλάδα για να καταστείλει τη λαϊκή εξέγερση η ειδική ευρωπαϊκή δύναμη ΕURΟGΕΝDFΟR, μια άτυπη ένωση των στρατοχωροφυλάκων των ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα, εδώ και μήνες στο ελληνικό Διαδίκτυο αναφέρεται ότι η διαδικασία της καθόδου εκτελείται υπό αυστηρή μυστικότητα, με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση και την πάταξη των ξεσηκωμών και των επαναστάσεων στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα. Μάλιστα, κάποιοι πήραν στα σοβαρά την «είδηση», όπως ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κ.Βελόπουλος, ο οποίος και κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Το κείμενο που δημοσιεύθηκε αυτούσιο σε blogs και «ενημερωτικές ιστοσελίδες» ανέφερε: «Η μυστική αυτή ομάδα λέγεται ΕURΟGΕΝDFΟR, έχει την έδρα της στην Ιταλία και θα έχει την πρώτη της μεγάλη επέμβαση ενάντια σε λαό ενός ευρωπαϊκού κράτους, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στις 23/2/ 2011».
Μέσα σε μια πανσπερμία, λοιπόν, απόψεων άλλοτε έγκυρων και άλλοτε εκτός τόπου και χρόνου, ειδικά τις ημέρες απεργίας του Τύπου στο ελληνικό Διαδίκτυο, γράφονται απίστευτα πράγματα. Μάλιστα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί η αρχική πηγή μιας εσφαλμένης είδησης, καθώς η διάχυση της πληροφορίας στο Διαδίκτυο είναι τέτοια, που καθίσταται τρομακτικά δύσκολο να βρεθεί από πού ξεκίνησε το ταξίδι της μια είδηση. Ετσι, μια σειρά από «γεγονότα», τα οποία στη συνέχεια έτυχαν πανηγυρικής διάψευσης, ακόμη κυκλοφορούν και διαιωνίζονται από blog σε blog.
Μια μυθολογία που ξεκίνησε από την «χάρτινη» εποχή και έχει περάσει ανέπαφη στο ελληνικό Διαδίκτυο είναι μια υποτιθέμενη δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑΧένρι Κίσινγκερ.«Οι Ελληνες είναι αναρχικοί και δύσκολα κουμαντάρονται. Γι΄ αυτόν τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες:έτσι ίσως καταφέρουμε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματα, έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε τη δυνατότητά τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους, ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στα στρατηγικώς απαραίτητα σχέδιά μας στα Βαλκάνια,στη Μεσόγειοκαι τη Μέση Ανατολή».Αυτή η δήλωση, η οποία είναι αποδεδειγμένα πλαστή, μετακόμισε από τον περιθωριακό Τύπο στο Ιnternet, όπου και διαιωνίζεται μεγαλώνοντας πρακτικά τρεις γενιές!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ