Ο αμερικανικός στρατός έκανε τα στραβά μάτια στις καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες Ιρακινών, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ τα οποία διέρρευσαν χθες στην ιστοσελίδα WikiLeaks. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τη διαρροή, χωρίς όμως να απαντήσει για την ουσία του περιεχομένου των 400.000 απόρρητων εγγράφων, τα οποία μπορεί πλέον να διαβάσει οποιοσδήποτε χρήστης του Ιnternet.

Η WikiLeaks είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση (καμία σχέση με τη Wikipedia), την οποία ίδρυσαν υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι πριν από τέσσερα χρόνια και ειδικεύεται στη διαρροή πληροφοριών για να καταπολεμηθεί η διαφθορά κυβερνήσεων και επιχειρήσεων. Τον Ιούλιο ανάρτησε στο Ιnternet δεκάδες χιλιάδες απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν προκαλώντας την οργή του αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο υποστηρίζει ότι η διαρροή θέτει σε κίνδυνο τους αμερικανούς στρατιώτες και τους αφγανούς πληροφοριοδότες τους.

Τα έγγραφα για το Ιράκ αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν (περισσότεροι από 100.000) είναι μεγαλύτερος από εκείνον που υποστήριζε η Ουάσιγκτον, καθώς και ότι η κακομεταχείριση ιρακινών κρατουμένων από τους ίδιους τους Ιρακινούς είναι χειρότερη από τα βασανιστήρια που διέπρατταν οι αμερικανοί στρατιώτες στη φυλακή Αμπου Γκράιμπ.