Συνεχίζεται – αν και μικρή – η άνοδος στις εξαγωγές

Χρονιά αναταράξεων αναδεικνύεται το 2010 για τις ελληνικές εξαγωγές. Και μπορεί στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου το πρόσημο εν τέλει να είναι θετικό, αλλά ο κάθε μήνας που περνά κρύβει εκπλήξεις. Ετσι μετά τον υψηλό ρυθμό αύξησης των εξαγωγών που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο η αύξηση περιορίστηκε σε εξαιρετικά χαμηλά. Ωστόσο σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες το γεγονός ότι το πρόσημο είναι θετικό είναι σημαντικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Εξαγωγικών …

Συνεχίζεται – αν και μικρή – η άνοδος στις εξαγωγές | tovima.gr

Χρονιά αναταράξεων αναδεικνύεται το 2010 για τις ελληνικές εξαγωγές. Και μπορεί στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου το πρόσημο εν τέλει να είναι θετικό, αλλά ο κάθε μήνας που περνά κρύβει εκπλήξεις. Ετσι μετά τον υψηλό ρυθμό αύξησης των εξαγωγών που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο η αύξηση περιορίστηκε σε εξαιρετικά χαμηλά. Ωστόσο σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες το γεγονός ότι το πρόσημο είναι θετικό είναι σημαντικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), στη διάρκεια του περασμένου Ιουλίου η αξία των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά 1,8%, μετρούμενες σε ευρώ, ενώ μετρούμενες σε δολάρια η αύξηση είναι ανεπαίσθητη, μόλις 0,01%. Οπως επισημαίνει η πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη , «η καταγραφή των εξαγωγικών στοιχείων από μήνα σε μήνα προσομοιάζει στην παρακολούθηση της κίνησης μονών-ζυγών αυτοκινήτων σε έναν ιδιότυπο δακτύλιο».

Ασπρο-μαύρο…
Πράγματι τον Ιανουάριο του 2010 φάνηκε να ανακόπτεται η πτωτική τάση των εξαγωγών που κυριάρχησε στη διάρκεια του 2009 σημειώνοντας οριακή αύξηση, μόλις 0,9%. Αντίθετα ο Φεβρουάριος ήταν έντονα πτωτικός, η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 14% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2009. Τα χαμόγελα επέστρεψαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν η αξία των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά 16,5% και 4,7% αντίστοιχα. Η τάση ανατράπηκε τον Μάιο, σημειώνοντας μείωση κατά 5,8%, ενώ τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 10,6%. Θετικό παραμένει το πρόσημο και τον Ιούλιο. Συνολικά η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2010 διαμορφώθηκε σε 8.648 εκατ. ευρώ από 8.492 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το ίδιο διάστημα η αξία των εισαγωγών βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Τον περασμένο Ιούλιο μειώθηκαν κατά 30,9% και συνολικά στη διάρκεια του επταμήνου η μείωση ανήλθε σε 20,2%- η αξία του διαμορφώθηκε σε 23,16 δισ. ευρώ, από 29 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Η κυρία Σακελλαρίδη σημειώνει χαρακτηριστικά: «Από τη μία πλευρά προκύπτει βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται από 20,5 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου 2009 σε 14,5 δισ. ευρώ εφέτος την αντίστοιχη περίοδο, αλλά από την άλλη πλευρά “λείπουν” περίπου 6 δισ. ευρώ από την ελληνική αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε είσπραξη φόρων, βιωσιμότητα επιχειρήσεων, κίνηση της αγοράς και αριθμούς απασχολουμένων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk