ΑΠΟΨΗ

Η αυτοκατάργηση των μικρών επιχειρήσεων

«Αυτοκαταργούμαι» σημαίνει παύω να υπάρχω λόγω πράξεων ή παραλείψεων. Το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε και βλέπουμε το κλείσιμο σημαντικού αριθμού μικρών επιχειρήσεων, κυρίως στη λιανική πώληση γυναικείων ενδυμάτων. Το γεγονός δημιουργεί έντονες διαμαρτυρίες από τους συνδικαλιστικούς φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SΜΕs), όπως και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Για τις SΜΕs πολλοί επισημαίνουν ότι με πλεονέκτημα την εύκολη προσαρμογή σε περιόδους ύφεσης, δρουν ως ανάχωμα για τις μεγαλύτερες μονάδες.

Η αυτοκατάργηση  των μικρών επιχειρήσεων | tovima.gr

«Αυτοκαταργούμαι» σημαίνει παύω να υπάρχω λόγω πράξεων ή παραλείψεων.

Το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε και βλέπουμε το κλείσιμο σημαντικού αριθμού μικρών επιχειρήσεων, κυρίως στη λιανική πώληση γυναικείων ενδυμάτων. Το γεγονός δημιουργεί έντονες διαμαρτυρίες από τους συνδικαλιστικούς φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SΜΕs), όπως και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Για τις SΜΕs πολλοί επισημαίνουν ότι με πλεονέκτημα την εύκολη προσαρμογή σε περιόδους ύφεσης, δρουν ως ανάχωμα για τις μεγαλύτερες μονάδες.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε χώρες της ΕΕ μετέχουν ως εταίροι σε μικρές ή μεσαίες δικηγορικές, τεχνικές και άλλες μονάδες, παρέχοντας ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση στους πελάτες τους, με μεγαλύτερες δυνατότητες επιβίωσης σε περιόδους κρίσης.

Ο πολυκερματισμός της επιχειρηματικότητας με συνέπεια την κυριαρχία στην αγορά των πολύ μικρών επιχειρήσεων, κυρίως στο λιανεμπόριο αλλά και σε υπηρεσίες όπως μεσιτείες, εστίαση κ.ά., αποτελεί ελληνικό φαινόμενο. Στην Ελλάδα οι αυτοαπασχολούμενοι ανέρχονται στο 35% του εργατικού δυναμικού, ενώ οι μισθωτοί στο 60%, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη δεν ξεπερνά το 15% με ακραία περίπτωση το 26% στην Πορτογαλία. Το κυριότερο, από το 35%, το 25% δεν απασχολεί άλλο άτομο παρά ίσως μόνο κάποια συγγενικά πρόσωπα α΄ βαθμού και αποτελούν το 8%. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα στρεβλή επιχειρηματικότητα που στηρίχθηκε στους υψηλούς συντελεστές κέρδους, ως και 300% στα ενδύματα, στη μη απόδοση του ΦΠΑ, ακόμη και στις εύκολες μεταβολές ιδιοκτησιακού καθεστώτος αν κάτι πήγαινε στραβά (π.χ. από τον άνδρα στη σύζυγο) αφήνοντας απλήρωτους για πάντα λογαριασμούς.

Οταν στην ευρωζώνη μιλάμε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πάνω από το 50% αφορούν μονάδες που παράγουν και πολλές φορές καινοτομούν. Στην Ελλάδα μικρομεσαία επιχείρηση σημαίνει λιανεμπόριο.

Σε όλες τις χώρες υπάρχουν προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων, που αφορούν ενδεικτικά την ύπαρξη συνεταιρισμών που προμηθεύουν σε λογικές τιμές το λιανικό εμπόριο, γραφείων νομικής, λογιστικής ή άλλης κάλυψης, φορέων που συντονίζουν την εκπαίδευση, τη βελτίωση της ποιότητας, την κοινή προβολή, την ανάπτυξη των εξαγωγών τους.

Είναι γεγονός ότι δεν έλειψαν στην Ελλάδα οι προσπάθειες σε όλους τους πιο πάνω τομείς. Το κέρδος όμως ήταν εύκολο και ανεξέλεγκτο στο λιανικό εμπόριο. Το να πουλάμε αυτό που παράγουν οι ξένοι σε μια χώρα με ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα καθιστά αναγκαία την ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ενιαίο σχεδιασμό ανάπτυξης και παραγωγής καινοτόμων ή βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών και κοινών ενεργειών για μείωση του κόστους παραγωγής και διάθεσης.

Η ενεργοποίηση, στη θέση του αναποτελεσματικού ΤΕΜΠΜΕ, 3 νέων Ταμείων για τη χρηματοδότηση εξειδικευμένων ενεργειών σε βιώσιμες μικρές μονάδες είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα.

Ο κ. Χρ. Καλαμπόκης είναι οικονομολόγος, ανώτατο στέλεχος τράπεζας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk