ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Το χρέος και η ελπίδα

Την περίοδο 2000- 2008 η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας κυμαινόταν κατά μέσο όρο στο 7,3%, ενώ η τεράστια παγκόσμια μόχλευση (επενδύσεις και δανεικά) οδηγούσε τους επενδυτές να αγοράζουν εύκολα «ό,τι εκινείτο», με αποτέλεσμα η χώρα να απολαμβάνει επιτόκια δανεισμού μόλις 0,30% υψηλότερα των αντιστοίχων της Γερμανίας. Καθώς το ονομαστικό ΑΕΠ ήταν υψηλό και τα επιτόκια δανεισμού καθηλωμένα, η διαφορά του επιτοκίου από τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ οδηγούσε σε μικρή μείωση του λόγου του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ κατά 0,9% ετησίως.

Την περίοδο 2000- 2008 η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας κυμαινόταν κατά μέσο όρο στο 7,3%, ενώ η τεράστια παγκόσμια μόχλευση (επενδύσεις και δανεικά) οδηγούσε τους επενδυτές να αγοράζουν εύκολα «ό,τι εκινείτο», με αποτέλεσμα η χώρα να απολαμβάνει επιτόκια δανεισμού μόλις 0,30% υψηλότερα των αντιστοίχων της Γερμανίας.

Καθώς το ονομαστικό ΑΕΠ ήταν υψηλό και τα επιτόκια δανεισμού καθηλωμένα, η διαφορά του επιτοκίου από τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ οδηγούσε σε μικρή μείωση του λόγου του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ κατά 0,9% ετησίως. Παρά το γεγονός ωστόσο ότι το χρέος της Ελλάδας τα τελευταία 30 χρόνια είχε υπερτριπλασιαστεί σε εκείνες τις καλές ημέρες, η χώρα δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να περιορίσει τα ελλείμματα ώστε να οχυρωθεί από μελλοντικές κακοτοπιές.

Δεδομένου ότι σήμερα για τους περισσότερους αναλυτές το ονομαστικό ΑΕΠ θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος, η ελληνική οικονομία- είπαν ορισμένοι- βρίσκεται αντιμέτωπη με το φαινόμενο της χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Εurobank, στα δημόσια οικονομικά το φαινόμενο αυτό περιγράφει πώς ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ μπορεί να αυξάνεται ακόμη και όταν το πρωτογενές έλλειμμα (δημοσιονομικό έλλειμμα μείον τόκοι) είναι μηδενικό, δηλαδή ακόμη και αν δεν υπάρχει νέος δανεισμός του Δημοσίου.

Σε γενικές γραμμές, όταν ο ρυθμός μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ γίνει μικρότερος από το επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μεγαλώνει, καθώς ο αριθμητής αυξάνεται ταχύτερα από τον παρονομαστή.

Καθώς το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονο σε περιόδους χαμηλής ανάπτυξης/ ύφεσης και αποπληθωρισμού, αρκετοί ανέφεραν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους- παρά το πακέτο διάσωσης- είναι μάλλον αναπόφευκτη.

Ωστόσο, πέρα από την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή η οποία έχει τις δικές της πιθανότητες επιτυχίας, ίσως ένας παράγοντας«κλειδί» να οδηγήσει σε μια θετική έκπληξη: με τον πληθωρισμό να κινείται υψηλότερα των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και των περισσοτέρων αναλυτών της αγοράς, στην τωρινή συγκυρία της οικονομίας, ίσως αποτραπεί η δραματική μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ, που χρησιμοποιείται όμως τόσο για τον υπολογισμό του λόγου ελλείμματος προς ΑΕΠ όσο και χρέους προς ΑΕΠ.

Ετσι, κάτω από ένα ευμενέστερο σενάριο για το ονομαστικό ΑΕΠ, είναι δυνατόν τα μακροοικονομικά μεγέθη να είναι τελικά καλύτερα των προβλέψεων, επιταχύνοντας μάλιστα ταχύτερα την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας μας, κάτι που δεν προεξοφλείται σήμερα από τις αγορές ούτε των μετοχών ούτε και των ομολόγων.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk