Αν ο κ. Θόδωρος Ζαγοράκης θεωρείται εμβληματική φυσιογνωμία στη σύγχρονη ιστορία του ΠΑΟΚ, ο κ. Παύλος Δερμιτζάκης, επιλογή του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τη θέση του προπονητή, νομιμοποιείται να θεωρεί απωθημένο του μια μεγάλη καριέρα που ποτέ δεν ολοκλήρωσε. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν Δερμιτζάκης και Ζαγοράκης μετοίκησαν από την Καβάλα στη Θεσσαλονίκη, όντες συμπατριώτες και αργότερα συγκάτοικοι, το μεγάλο ταλέντο θεωρείτο ο πρώτος, ως φέρελπις επιθετικός με συμμετοχές στις μικρές εθνικές ομάδες. Ωστόσο σοβαροί τραυματισμοί τού στέρησαν τη δυνατότητα μιας καριέρας έτσι όπως την ονειρεύτηκε.

Οι δύο άνδρες δεν (θα) είναι μόνο συνεργάτες. Από την Καβάλα οι δυο τους δεν ήταν μόνο συμπαίκτες αλλά και φίλοι εκτός γηπέδου. Ο Δερμιτζάκης αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 1992 από τον ΠΑΟΚ, ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Βόρειας Ελλάδας. Σε ηλικία 23 χρόνων τότε κέρδισε αμέσως θέση βασικού και η τότε διοίκηση του Δικεφάλου, έξι μήνες αργότερα, αποφάσισε να φέρει τον έτερο Διόσκουρο, τον Ζαγοράκη, στην Τούμπα.

Ο τότε προπονητής του ΠΑΟΚ κ. Λιούμπομιρ Πέτροβιτς και ο συνεργάτης του κ. Ντράγκαν Κοκότοβιτς είχαν ζητήσει τη γνώμη του Δερμιτζάκη προτού προχωρήσουν στην απόκτηση του Ζαγοράκη. « Είναι καλύτερος παίκτης από μένα. Πάρτε τον με κλειστά μάτια » απάντησε και ο ΠΑΟΚ προχώρησε στην απόκτησή του προλαμβάνοντας την ΑΕΚ, που επίσης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1992 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε τον Αρη στο Χαριλάου. Ο κ. Πέτροβιτς δίνει εντολή στον Ζαγοράκη για ζέσταμα στο 43΄ για να αντικαταστήσει τον… κολλητό του Δερμιτζάκη, ο οποίος είχε σπάσει το πόδι του σε μια φάση του αγώνα. Η αρχή μιας μεγάλης καριέρας ξεκινούσε για τον Ζαγοράκη, την ώρα που η αντίστοιχη του Δερμιτζάκη έπαιρνε την κατιούσα…

Δερμιτζάκης και Ζαγοράκης συνέχισαν την κοινή πορεία τους στον ΠΑΟΚ ώσπου ο πρώτος καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Λίγους μήνες αργότερα, ο Δερμιτζάκης προτρέπει τον φίλο του να τον ακολουθήσει στον στρατό για να ολοκληρώνει την… εκκρεμότητα. Οπερ και εγένετο: ο Ζαγοράκης παρουσιάζεται στον Στρατό και υπηρετεί μαζί με τον Δερμιτζάκη!

* Ο Ηρακλής ούτε χθες εξασφάλισε άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα 2010-2011. Η επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ δεν ενέκρινε τον φάκελο του Γηραιού, επειδή όπως διέρρευσε απουσίαζαν από αυτόν βασικά έγγραφα και εγγυήσεις για την κάλυψη των οφειλών του. Το θέμα θα επανεξεταστεί τη Δευτέρα.