Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα. Το «φαβορί», που έχει κουραστεί να παίρνει… πρωταθλήματα, είναι βεβαίως ο Μπιλ Γκέιτς και η Μicrosoft. Το «αουτσάιντερ», που όμως ξεπέρασε τον «συστηματικό πρωταθλητή», είναι ο Στιβ Τζομπς και η Αpple. Βεβαίως δεν τον ξεπέρασε στο κλασικό «αγώνισμα» της ιστορικής τους κόντρας, στο πεδίο της κατασκευής λειτουργικών συστημάτων δηλαδή. Τη νίκη της η Αpple του Τζομπς την κατήγαγε χάρη στις νεωτερικότητές της στο πεδίο των φορητών συσκευών επικοινωνίας και ψυχαγωγίας- ιδιαίτερα χάρη στο iΡhone. Οπως και να έχει το πράγμα πάντως, με βάση τις αποτιμήσεις των μετοχών στο κλείσιμο της κεφαλαιαγοράς της Νέας Υόρκης την Τετάρτη, η Αpple ξεπέρασε τη Μicrosoft και έγινε η μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, έπειτα από τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών στη νεοϋορκέζικη αγορά την περασμένη Τετάρτη- θυμίζουμε ότι επρόκειτο για μια συνεδρίαση με μεγάλες ανατροπές και πολλή αδρεναλίνη, αφού στο τέλος η Γουόλ Στριτ «γύρισε» και έκλεισε με απώλειες- η Αpple «μετρήθηκε» με κεφαλαιοποίηση 222 δισ. δολαρίων, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Μicrosoft έπεσε στα 219 δισ. δολάρια. Η χρηματιστηριακή αξία μιας επιχείρησης είναι, ως γνωστόν, το γινόμενο που βγαίνει από τον πολλαπλασιασμό της τιμής της μετοχής με τον συνολικό αριθμό των μετοχών της.

Παρά ταύτα, το «κεφάλι» που πήρε ο Τζομπς έναντι του αιωνίου αντιπάλου Γκέιτς δεν σημαίνει ότι ο μειλίχιος μάνατζερ της Αpple- ο οποίος εδώ και καιρό μάχεται τον καρκίνο με αξιοθαύμαστο κουράγιο και αξιοπρέπεια- έγινε πλουσιότερος του πληθωρικού (και επικοινωνιακώς) μάνατζερ της Μicrosoft. Αλλωστε η κορυφαία κατασκευάστρια λογισμικού στον κόσμο είναι πολύ πιο κερδοφόρα από την Αpple. Το τελευταίο οικονομικό έτος η Μicrosoft ανακοίνωσε κέρδη 14,6 δισ. δολαρίων, ενώ η Αpple κέρδη 5,7 δισ. δολαρίων. Και σε τζίρο επίσης η Μicrosoft ξεπερνά την Αpple- ανακοίνωσε πωλήσεις 58,4 δισ. δολαρίων έναντι πωλήσεων 36,5 δισ. δολαρίων της μεγάλης ανταγωνίστριάς της.

Ε ν πάση περιπτώσει, οι συνθήκες στην αγορά δεν είναι οι ευνοϊκότερες για τις δύο εταιρείες. Οι καιροί είναι χαλεποί για όλες τις εισηγμένες επιχειρήσεις στη Γουόλ Στριτ και στις άλλες αγορές. Ετσι θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Αpple ξεπέρασε τη Μicrosoft στα… «φρένα».

Την Τετάρτη άλλωστε η μετοχή της Αpple έκλεισε με απώλειες μόνο 0,4%, στα 244,11 δολάρια, ενώ η μετοχή της Μicrosoft έκλεισε με απώλειες 4%, στα 25,01 δολάρια. Το εντυπωσιακό στη μακρόχρονη κόντρα των δύο εταιρειών είναι ότι η Αpple με το Μac είναι η πρώτη διδάξασα των «παραθύρων» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η Μicrosoft όμως έχει κατακτήσει τον πλανήτη με τα Windows. Τώρα χάρη σε ένα «δευτερεύον», κατά κάποιον τρόπο, πεδίο αναμέτρησης η Αpple παίρνει την «εκδίκησή» της ευεργετημένη από τα «γκατζετάκια» που εισήγαγε στις καταναλωτικές αγορές (το iΡod, το iΡhone και πρόσφατα το iΡad), και ιδιαίτερα από το iΡhone που κυκλοφόρησε το 2007 και αποδείχθηκε χρυσοτόκος όρνιθα για την εταιρεία.