25 χρόνια μετά

Η Δάφνη θυμίζει Γκύζη

O θανάσιμος τραυματισμός του 35χρονου Λάμπρου Φούντα από σφαίρες δύο αστυνομικών το ξημέρωμα της Τετάρτης στην οδό Κουντουριώτου στη Δάφνη έχει εξαιρετικές ομοιότητες με τον θάνατο στις 15 Μαΐου 1985 του 32χρονου δημιουργού της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη» Χρήστου Τσουτσουβή (φωτογραφία) στην οδό Αμφίκλειας 18-20 στου Γκύζη, κατά την ανταλλαγή πυρών με τρεις αστυνομικούς, οι οποίοι επίσης σκοτώθηκαν στη συμπλοκή. Και στις δύο περιπτώσεις η «συνάντηση» των αστυνομικών με τους ενόπλους ήταν συμπτωματική.

O θανάσιμος τραυματισμός του 35χρονου Λάμπρου Φούντα από σφαίρες δύο αστυνομικών το ξημέρωμα της Τετάρτης στην οδό Κουντουριώτου στη Δάφνη έχει εξαιρετικές ομοιότητες με τον θάνατο στις 15 Μαΐου 1985 του 32χρονου δημιουργού της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη» Χρήστου Τσουτσουβή (φωτογραφία) στην οδό Αμφίκλειας 18-20 στου Γκύζη, κατά την ανταλλαγή πυρών με τρεις αστυνομικούς, οι οποίοι επίσης σκοτώθηκαν στη συμπλοκή.

Και στις δύο περιπτώσεις η «συνάντηση» των αστυνομικών με τους ενόπλους ήταν συμπτωματική. Οι αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης έφθασαν στην οδό Κουντουριώτου στη Δάφνη, στο πλαίσιο μιας τυπικής περιπολίας, και πίστεψαν αρχικά ότι είχαν να κάνουν με κοινούς κλέφτες αυτοκινήτων. Στη συμπλοκή του Γκύζη οι τρεις αστυνομικοί Γιώργος Δουγένης , Γιώργος Γεώργου και Βασίλης Μπούρας περίμεναν να εμφανισθεί κάποιος «μικροκακοποιός»- όπως πίστευαν τότε οι αξιωματικοί- ο οποίος είχε εγκαταλείψει στην οδό Αμφίκλειας μια κλεμμένη μοτοσικλέτα.

Λίγες ώρες αργότερα διαπιστωνόταν ότι ο νεκρός ήταν ο Χρήστος Τσουτσουβής, ο οποίος ήταν ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του ΕΛΑ. Ο Τσουτσουβής, ο οποίος ήταν φοιτητής στο Γκρατς της Αυστρίας, είχε διαφωνήσει στις αρχές του 1980 με τις «αναίμακτες βομβιστικές επιθέσεις» του ΕΛΑ και ζήτησε πιο ακραίες μορφές δράσης. Καθώς δεν εισακούστηκε, αυτονομήθηκε και φέρεται αρχικά να δημιούργησε την οργάνωση «Οκτώβρης 80» και μερικά χρόνια αργότερα με άλλα 10 άτομα την οργάνωση «Αντικρατική Πάλη» (σκότωσε την 1η Απριλίου 1985 τον εισαγγελέα Γιώργο Θεοφανόπουλο στην Καλλιθέα και στις 5 Μαΐου του ίδιου χρόνου δύο υπαλλήλους τράπεζας στη διάρκεια ληστείας χρηματαποστολής από το σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη στο Γαλάτσι).

Στην περίπτωση του Τσουτσουβή οι αστυνομικοί για δύο τουλάχιστον 24ωρα μετά τη συμπλοκή στου Γκύζη δεν γνώριζαν καν ποιος ήταν ο νεκρός. Το έμαθαν όταν δημοσιεύθηκε η φωτογραφία του στον Τύπο.

Στις δύο συμπλοκές υπάρχουν και άλλες ομοιότητες. Και στις δύο περιπτώσεις υπήρχε και άλλο (ή και άλλα) άτομο που κατόρθωσε να διαφύγει. Μάλιστα στην περίπτωση του Γκύζη η ΕΛ.ΑΣ. δεν κατόρθωσε ποτέ να διαπιστώσει ποιος ήταν ο συνεργός του Χρήστου Τσουτσουβή. Σε αυτήν της Δάφνης οι έρευνες μόλις άρχισαν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk