Κινεζικά love story στον πάγο, κλασικές ιστορίες στυλ american dream στο χιόνι, ατίθασοι σκέιτερ με μπίζνες εκατομμυρίων. Ο ολυμπιακός κόσμος του χιονιού και του πάγου έριξε πολύ γρήγορα στη λήθη τον άδικο χαμό του Γεωργιανού Νοντάρ Κουμαριτασβίλι , που σκοτώθηκε στη διάρκεια της προπόνησης στην πίστα του λουτζ λίγες ώρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών του Βανκούβερ, για να αφεθεί στη γοητεία της show business. Ιστορίες ιδανικές για το Χόλιγουντ με δυνατά δραματουργικά background σε φόντο λευκό και τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους.

Το καλλιτεχνικό πατινάζ είναι κάτι πολύ περισσότερο από σπορ. Θέατρο, τέχνη, μουσική, χορογραφία. Η συγκίνηση είναι ούτως ή άλλως παρούσα. Η υπόθεση απογειώνεται όταν οι πρωταγωνιστές συνδέονται με μια ιστορία αγάπης. Ο 36χρονος Κινέζος Χόνγκμπο Ζάο και η 31χρονη σύζυγός του Ξούε Σεν έγραψαν Ιστορία στο ολυμπιακό παγοδρόμιο του Βανκούβερ σταματώντας τη 46χρονη κυριαρχία των Ρώσων (και παλαιότερα Σοβιετικών) στα ζευγάρια στον πάγο. Η εμφάνισή τους, υψηλής δραματουργικής αξίας. Τα βλέμματα, οι κινήσεις, τα συναισθήματα έβγαιναν αβίαστα μεταξύ των ερωτευμένων Κινέζων.

Αλλωστε πάνω στον πάγο γράφτηκε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της κοινής ζωής τους. Ηταν το 2007 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκιο όταν, αφού είχαν κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο, ο Ζάο ζήτησε γονατιστός από την αγαπημένη του να τον παντρευτεί. Υστερα από αυτό και έχοντας ήδη μια 16χρονη πορεία στον αθλητισμό, αποφάσισαν να διακόψουν για να επιστρέψουν πέρυσι με μοναδικό στόχο το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο που έλειπε από τη συλλογή τους. Με το τρόπαιο του Βανκούβερ στο στήθος, οι δύο «γέροι» για τα δεδομένα του καλλιτεχνικού πατινάζ ανακοίνωσαν την οριστική αποχώρηση θέτοντας ως επόμενο στόχο τους τη γέννηση ενός παιδιού και τη δημιουργία οικογένειας. Τίτλοι τέλους με happy end α λα κινεζικά…

«Vonncouver is Lindsey». Το σύνθημα στα καπελάκια του τιμ της Αμερικανίδας Λίντσεϊ Βον δικαιώθηκε. Η αγαπημένη «μπάρμπι» των Αμερικανών, που λίγο πριν από την έναρξη των Αγώνων ήταν αμφίβολη, η κυρίαρχη των παγκόσμιων πρωταθλημάτων και κυπέλλων στο αλπικό σκι, κατέ κτησε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιό της στην τρίτη παρουσία της σε Χειμερινούς Αγώνες. Χρειάστηκε να υπερνικήσει τον πόνο από τραυματισμό στην κνήμη, που παρά λίγο να της στερήσει τη συμμετοχή, αλλά και τη δύσκολη και επικίνδυνη πίστα του Γουίστλερ.

Αντίθετα ο 24χρονος αμερικανός σκέιτερ Σον Γουάιτ αφού απέσπασε τον δεύτερο ολυμπιακό τίτλο του θα συνεχίσει να κυνηγά μετάλλια και δολάρια (RΕUΤΕRS)

Η Λίντσεϊ, εκτός από όμορφη, αποδείχθηκε η πιο δυνατή και η πιο σκληρή. Και δίπλα της βρισκόταν η οικογένειά της, για να συμπληρωθεί το τέλειο αμερικανικό κάδρο. Το φιλί στον σύζυγο Τόμας Βον μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και αφού είχε φροντίσει να περιποιηθεί τον εαυτό της. Η αγκαλιά με τον μπαμπά, διάσημο δικηγόρο της Μινεσότα, ο οποίος είχε εναντιωθεί στον γάμο με τον Τόμας για χάρη του οποίου η Λίντσεϊ απαρνήθηκε το οικογενειακό όνομα Κίλντοφ. Η τέλεια τηλεοπτική εικόνα για να εκτοξευθούν οι μετοχές της στον κόσμο του μάρκετινγκ. Η αμερικανική ομοσπονδία του σκι δεν προσφέρει πριμ αλλά η Βον έχει ήδη διαφημιστικά συμβόλαια ύψους 3 εκατ. δολ. ετησίως (2,2 εκατ. ευρώ). Με το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο το ποσό αναμένεται να διπλασιαστεί!

O Σον Γουάιτ είναι το απόλυτο είδωλο των σκέιτερ του χιονιού. Στο Βανκούβερ, φορώντας φαρδύ σκεϊτάδικο τζιν παντελόνι αντί για αθλητική φόρμα, έβαλε στην… τσέπη του το δεύτερο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο σκέιτμπορντ (χιονοσανίδα). Φίλος του δισεκατομμυριούχου σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, γύρω του έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία, από ρούχα και σανίδες skateboard ως και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ο 24χρονος Γουάιτ έχει μάλιστα και το δικό του ηλεκτρονικό παιχνίδι (Shaun White video game), ενώ η φιγούρα του συμμετέχει και σε άλλα βιντεοπαιχνίδια. Οσο για τους χορηγούς, σφάζονται στο… τζιν του για να τον αποκτήσουν.

ΑSSΟCΙΑΤΕD ΡRΕSS Σπάζοντας τη 46χρονη κυριαρχία των Ρώσων (και Σοβιετικών) το ζευγάρι – και στη ζωή – των Κινέζων Χόνγκμπο Ζάο και Ξούε Σεν κατέκτησε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιό του για να τερματίσει ευδοκίμως την καριέρα του.