Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Και η εν λόγω πρωτοβουλία έρχεται να επιβεβαιώσει – ή μάλλον να ενισχύσει- του λόγου το αληθές. Το Δημοτικό Ωδείο της Πρέβεζας είναι ο μοναδικός στη χώρα μας φορέας που συμμετέχει στο φιλόδοξο πρόγραμμα ζωντανών μεταδόσεων της Μητροπολιτικής Οπερας της Νέας Υόρκης προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία στο κοινό της ευρύτερης περιοχής να απολαύσει τις παραστάσεις ενός από τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου σε… απευθείας σύνδεση.

Στο πλαίσιο αυτό η επόμενη μετάδοση έχει προγραμματιστεί για το προσεχές Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 20.00 ώρα Ελλάδος (13.00 ώρα Νέας Υόρκης) και θα φέρει επί σκηνής ή μάλλον επί της οθόνης την όπερα του Βέρντι «Simon Βoccanegra». Πρόκειται για μια πολυσυζητημένη παραγωγή η οποία σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση του θρυλικού Πλάθιντο Ντομίνγκο σε ρόλο βαρύτονου, εγχείρημα για το οποίο ο ισπανός αστέρας της όπερας έχει υμνηθεί από τη διεθνή κριτική.

«Ολα ξεκίνησαν όταν ένας καλός μας φίλος, ο Δημήτρης Ζώνιος, γιατρός το επάγγελμα,ο οποίος έχει ζήσει στις ΗΠΑ και διατηρεί εκεί επαφές, μας ενημέρωσε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Μητροπολιτικής Οπερας της Νέας Υόρκης,το οποίο αφορά μεταδόσεις επιλεγμένων παραστάσεών της σε απευθείας σύνδεση μέσω κινηματογραφικών ή άλλων αιθουσών που διαθέτουν τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό» εξηγεί η κυρία Σοφία Λαχανά , διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου της Πρέβεζας.

«Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε την προηγούμενη χρονιά το Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ηπείρου στα Γιάννινα, όπου όμως εφέτος σταμάτησαν οι μεταδόσεις. Εμείς, από την πλευρά μας,ως Δημοτικό Ωδείο σκεφτήκαμε ότι θα ήταν μια σπουδαία ευκαιρία για τη μικρή μας πόλη να προσφέρουμε μια τέτοια δυνατότητα.Η ιδέα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Δήμοκαι, δεδομένων των καταπληκτικών δυνατοτήτων της αίθουσας του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου όπου γίνονται οι αναμεταδόσεις, το προχωρήσαμε».

Η κυρία Λαχανά αναφέρεται με ενθουσιασμό στην προηγούμενη μετάδοση της «Κάρμεν» του Μπιζέ με πρωταγωνιστές τη λαμπερή λετονή μεσόφωνο Ελίνα Γκαράντσα και τον γάλλο, ιταλικής καταγωγής, τενόρο Ρομπέρτο Αλάνια. «Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη» λέει. «Κακά τα ψέματα. Σε μια μικρή πόλη όπως η δική μας οι ευκαιρίες να παρακολουθήσει κανείς μια παράσταση τέτοιου επιπέδου δεν είναι πολλές.Μπορώ να πω μάλιστα πως όχι μόνο είναι μικρό το κόστος, αλλά βγάζουμε και τα έξοδά μας.Το ζητούμενο είναι να μπορέσει να πάρει κάτι ο κόσμος από αυτή τη μουσική,η οποία ίσως έχει τη φήμη ότι δεν είναι τόσο προσιτή. Η προσέλευσημας έκανε να ξεπεράσουμε τις όποιες αρχικές επιφυλάξεις μας. Ερχονται άνθρωποι κάθε ηλικίας,όχι μόνο από την Πρέβεζα και την υπόλοιπη Ηπειρο, αλλά και από τη Λευκάδα. Πραγματικά το απολαμβάνουν».

Οσον αφορά τις επόμενες μεταδόσεις, στις 27 Μαρτίου θα ακολουθήσει ο «Αμλετ» του Α.Τομά με πρωταγωνιστές τον Σάιμον Κινλισάιντ και τη Ναταλί Ντεσέ και την 1η Μαΐου η «Αρμίντα» του Ροσίνι με τη σουπερστάρ υψίφωνο Ρενέ Φλέμινγκ . Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προβλεφθεί και ελληνικός υποτιτλισμός.

Πού και πότε
η Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας, Περδικάρη 3 η Στις 6/2, στις 20.00. η Πληροφορίες: Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας, τηλ. 2682

025.320.

Ποιος είναι
* Γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1941 στη Μαδρίτη.

* Σε ηλικία 8 ετών εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στο Μεξικό.

* Τo 1957 έκανε την πρώτη του εμφάνιση δίπλα στη μητέρα του.

* Τον Μάρτιο του 2008 ερμήνευσε τον 128ο ρόλο της καριέρας του- περισσότερους από κάθε άλλο τενόρο.

* Συμμετείχε στο πολυσυζητημένο σχήμα των Τριών Τενόρων, μαζί με τους Λουτσιάνο Παβαρότι και Χοσέ Καρέρας.

* Παράλληλα εκτελεί καθήκοντα γενικού διευθυντή της Οπερας του Λος Αντζελες και της Οπερας της Ουάσιγκτον.

* Τον Σεπτέμβριο του 2010 θα ερμηνεύσει τον Πάμπλο Νερούδα στην όπερα του Ντάνιελ Κατάν που βασίζεται στο φιλμ «Ιl Ρostino», στην Οπερα του Λος Αντζελες.