«Σπάει» τη λογοκρισία το Διαδίκτυο

ΛΟΝΔΙΝΟ Νίκη υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και της ενημέρωσης κατήγαγαν οι χρήστες της νέας τεχνολογίας των blogs και του Τwitter, κατορθώνοντας να σπάσουν τη λογοκρισία που είχε επιβληθεί με ασφαλιστικά μέτρα στην εφημερίδα «Τhe Guardian», η οποία αποκάλυψε με αποκλειστικό δημοσίευμα το σκάνδαλο με τα μολυσμένα απόβλητα της πετρελαϊκής εταιρείας Τrafigura στην Αφρική. Η υπόθεση έδειξε τη δύναμη που έχουν αποκτήσει τα νέα ΜΜΕ, όχι μόνο στην επικοινωνία αλλά και στη διαμόρφωση πολιτικής.

«Σπάει» τη λογοκρισία το Διαδίκτυο | tovima.gr

ΛΟΝΔΙΝΟ Νίκη υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και της ενημέρωσης κατήγαγαν οι χρήστες της νέας τεχνολογίας των blogs και του Τwitter, κατορθώνοντας να σπάσουν τη λογοκρισία που είχε επιβληθεί με ασφαλιστικά μέτρα στην εφημερίδα «Τhe Guardian», η οποία αποκάλυψε με αποκλειστικό δημοσίευμα το σκάνδαλο με τα μολυσμένα απόβλητα της πετρελαϊκής εταιρείας Τrafigura στην Αφρική.

Η υπόθεση έδειξε τη δύναμη που έχουν αποκτήσει τα νέα ΜΜΕ, όχι μόνο στην επικοινωνία αλλά και στη διαμόρφωση πολιτικής. Μετά το πρωτοσέλιδο του «Guardian» με τίτλο «Ντροπή» για τη δηλητηρίαση χιλιάδων ανθρώπων με δεκάδες τόνους αποβλήτων στο Αμπιτζάν και στην Ακτή του Ελεφαντοστού, τον Αύγουστο του 2006, ο βουλευτής των Εργατικών Πολ Φάρελι έκανε ερώτηση στη Βουλή θέλοντας να ενημερωθεί για την υπόθεση.

Αν και ποτέ δεν ομολόγησε την ενοχή της, η Τrafigura συμφώνησε, τον περασμένο μήνα, να δώσει αποζημίωση ύψους 152 εκατ. ευρώ σε 30.000 ανθρώπους οι οποίοι νόσησαν από τα απόβλητα. Παρά το γεγονός ότι η βρετανική νομοθεσία επιτρέπει σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ να γράφουν για οτιδήποτε λέγεται μέσα στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι βρετανοί δικηγόροι της Τrafigura κέρδισαν ασφαλιστικά μέτρα στο Εφετείο κατά της δημοσίευσης των ερωτήσεων του κ. Φάρελι από τον «Guardian».

Η εφημερίδα συμμορφώθηκε με την απόφαση. Αλλά στην ιστοσελίδα και στην έντυπη έκδοση έγραψε ότι δεν έχει το δικαίωμα να δημοσιεύσει πρακτικά της Βουλής «για νομικούς λόγους»- χωρίς να κατονομάσει τους «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης.

Μέσα σε λίγες ώρες το Διαδίκτυο πήρε φωτιά. Μπλόγκερ και χρήστες της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Τwitter κατάφεραν να συνδέσουν τα κομμάτια του παζλ και να καταλήξουν στην Τrafigura και στη νομική εταιρεία πίσω από τα ασφαλιστικά μέτρα, την Carter-Ruck του Λονδίνου.

Κατόπιν τούτου η Carter-Ruck έκανε στροφή 180 μοιρών και επέτρεψε στον «Guardian» να δημοσιεύσει τις ερωτήσεις του κ. Φάρελι. Η εφημερίδα έγραψε χθες ότι αναμένεται καταγγελία κατά της Carter-Ruck στον Δικηγορικό Σύλλογο Αγγλίας και Ουαλλίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk