Τα μάθατε τα νέα;

Υπάρχει, ό,τι και να λέμε, διαφορά από πρόεδρο σε πρόεδρο: ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής περιόδευε ανά την ελληνική επαρχία, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ (και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) κ. Γ. Παπανδρέου προήδρευε χθες το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε αίθουσα του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών. Και ενώ ο κ. Καραμανλής «μας κερνούσε» μία από τα ίδια (και κατά την ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη), δηλαδή τίποτε, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, μια νέα συμφωνία που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και συμφιλιώνει την παραγωγή, την οικονομική ανάπτυξη με τη φύση, με το περιβάλλον».

Υπάρχει, ό,τι και να λέμε, διαφορά από πρόεδρο σε πρόεδρο: ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής περιόδευε ανά την ελληνική επαρχία, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ (και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) κ. Γ. Παπανδρέου προήδρευε χθες το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε αίθουσα του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών. Και ενώ ο κ. Καραμανλής «μας κερνούσε» μία από τα ίδια (και κατά την ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη), δηλαδή τίποτε, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, μια νέα συμφωνία που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και συμφιλιώνει την παραγωγή, την οικονομική ανάπτυξη με τη φύση, με το περιβάλλον». Εχει έναν διεθνή αέρα όλο αυτό…

Ο οποίος κ. Παπανδρέου δέχτηκε και τις ευχές του Μπιλ Κλίντον για καλή επιτυχία στις εκλογές. Απομένει να δούμε πόσο γουρλής είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. (Αραγε στη σύζυγό του Χίλαρι είχε ευχηθεί καλή επιτυχία όταν διεκδικούσε το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος ή το είχε αποφύγει; Για να ξέρουμε τι μπορούμε να περιμένουμε…)

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις, ούτε από πού θα σου ΄ρθει. Περίμενε, π.χ., ποτέ ο κ. Παπανδρέου ότι όλη η Ελλάδα θα μάθαινε τι είχε συζητήσει κάποτε, όταν είχε συναντήσει στα ανδρικά ουρητήρια της Βουλής τον υποψήφιο με το ΠαΣοΚ στη Β΄ Αθηνών κ. Μ. Ανδρουλάκη; Και όμως, το μάθαμε χάρη στο νέο βιβλίο του κ. Ανδρουλάκη, με τίτλο «Ε, πρόεδρε!». Οπου ο συγγραφέας ξεκίνησε να διερευνήσει τα μυστικά της ηγεσίας και μας τα αποκάλυψε… υπέρ το δέον. Δεν θα σχολιάσω τον διάλογό του με τον κ. Παπανδρέου (περιλαμβάνεται στο βιβλίο), στον οποίο έχει ήδη αναφερθεί «Το Βήμα». Θα σταθώ μόνο στη φράση με την οποία χαρακτηρίζει τη συνάντησή τους: «Μια σπάνια στιγμή οικειότητας, αμοιβαιότητας και συμπάθειας ανάμεσα σε συμπάσχοντες άντρες». Πού να το φανταζόταν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ότι εκείνη η τυχαία συνάντηση θα ενέπνεε, για να μην πω θα σημάδευε, τόσο τον διανοητή-συγγραφέα!

Και μια σχετική (πάνω-κάτω) είδηση που μας έρχεται από το εξωτερικό: βρετανικό κατάστημα ξεκινάει τη διάθεση ανδρικών εσωρούχων σχεδιασμένων ειδικά για αριστερόχειρες. Το μεταφέρω προς ενημέρωση των αριστερόχειρων της Βουλής, οι οποίοι εκτός από «οικειότητα, αμοιβαιότητα και συμπάθεια» θα θέλουν να νιώθουν και άνεση «εκεί που και ο βασιλιάς πηγαίνει μόνος» εκτός αν τον έχει προλάβει ο κ. Ανδρουλάκης…

«Ας την παραδεχτούμε την αλήθεια πια» έγραφε ο Κωνσταντίνος Καβάφης στο ανέκδοτο «Επάνοδος από την Ελλάδα»:

«είμεθα Ελληνες κ΄ εμείς- τι άλλο είμεθα;

-/ αλλά με αγάπες και με συγκινήσεις της Ασίας, / αλλά με αγάπες και με συγκινήσεις/ που κάποτε ξενίζουν τον ελληνισμό». Ενενήντα πέντε χρόνια μετά (το ποίημα γράφτηκε το 1914) εκτός από ωραίοι ως Ελληνες (με συγκινήσεις της Ασίας πάντα), «ας την παραδεχτούμε την αλήθεια πια», είμαστε και μανούλες στη λαμογιά: στην 57η θέση, σε σύνολο 180 χωρών, «σκαρφάλωσε» η χώρα μας στο θέμα της διαφθοράς, σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια. Κάτι η Siemens, κάτι τα δομημένα ομόλογα, ανεβήκαμε κατηγορία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ή μήπως μας αδικούν;

Σε άνοδο η διαφθορά, σε άνοδο και η εγκληματικότητα. Τουλάχιστον εξιχνιάστηκε η υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη, ο οποίος είχε απαχθεί τον περασμένο Μάιο για να βρεθεί μία ημέρα μετά απανθρακωμένος στο αυτοκίνητό του- αφού οι απαγωγείς είχαν αποσπάσει από την οικογένειά του λύτρα ύψους 155.000 ευρώ. Δράστες είναι, σύμφωνα με την Αστυνομία, ένας 33χρονος ελαιοχρωματιστής από τους Ασκούς Ηρακλείου και δύο Σύροι. Ο ελαιοχρωματιστής γνώριζε από παλιά το θύμα, καθώς είχε συνεργαστεί μαζί του. Και το περιποιήθηκε.

Και ενώ η Αστυνομία της Κρήτης ασχολείται με την αποτρόπαια αυτή υπόθεση, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Αθήνα ερευνά τους υπόπτους για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς και σε άλλες ένοπλες οργανώσεις. Το μοιραίο λάθος των υπόπτων, το οποίο οδήγησε τις Αρχές στα ίχνη τους, ήταν ότι προ μερικών ημερών είχαν πετάξει σακούλα με υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού σε κάδο απορριμμάτων κοντά στο σπίτι στο Χαλάνδρι. Τόσο άνετοι ή τόσο ατζαμήδες;

Δεν ζούμε μόνο υπό την απειλή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, ζούμε και την απειλή του αφανισμού της γλώσσας μας. Υπαίτια τα greeklish, σύμφωνα με έρευνα του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η «νέα μορφή γλώσσας» που χρησιμοποιείται κυρίως από τους νέους για την επικοινωνία τους στο Διαδίκτυο. Η οποία γλώσσα επιδρά αρνητικά στην ορθογραφική ικανότητα των μαθητών. Για να συλλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, οι φιλόλογοι δήλωσαν ότι σε διαγωνίσματα συναντούν λέξεις γραμμένες σε greeklish σε ποσοστό 64,3%! Κe opos katalavenete kati tetio ine kati parapano apo apogoiteftiko, idika otan diathetis mia glosa toso plusia oso i eliniki.

Σας αφήνω για σήμερα, αφού πρώτα σας ενημερώσω για την καινούργια μόδα την οποία είμαι σίγουρος ότι, ως σύγχρονοι, ακομπλεξάριστοι άνθρωποι, θα ακολουθήσετε. Πρόκειται για τη γυμνή πεζοπορία, η οποία κάνει θραύση στις γερμανικές και στις ελβετικές Αλπεις.

Πρόσφατα μάλιστα δόθηκε σε λειτουργία το πρώτο μονοπάτι αποκλειστικά για γυμνιστές στο όρος Χαρζ της Γερμανίας. Σπεύσατε!

Παρεμπιπτόντως, αν ζείτε στα Αγραφα ή σε άλλο βουνό της Ελλάδας και δείτε μια ομάδα από τσίτσιδους να περνάει μπροστά από το σπίτι σας, μη βιαστείτε να τους καταγγείλετε ως επιδειξίες και σας περάσουν για οπισθοδρομικούς… Αλλαξαν οι εποχές και βγήκαμε από τα ρούχα μας!

Κύριε διευθυντά

Δεν απορώ που «αιωνόβιος υποστηριχτής του κ. Γ. Καρατζαφέρη εξέφρασε τη μεγάλη επιθυμία του στα παιδιά του πως, πριν κλείσει τα μάτια του, θα ήθελε να συναντήσει τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ»καθείς με τα χούγια του. Δεν απορώ ούτε που «μετά την κοινοποίηση της συγκινητικής ιστορίας ο κ. Καρατζαφέρης άλλαξε με ευελιξία το δρομολόγιό του κατορθώνοντας να βρεθεί σε χρόνο ρεκόρ στον τόπο κατοικίας του υπερήλικα οπαδού του, όπου εκτυλίχθησαν συγκινητικές στιγμές με τον πρόεδρο να σκύβει και να ασπάζεται το χέρι του κατάκοιτου αιωνόβιου»- ο «χέρι χέρι» αρέσκεται σε τέτοιου είδους επιδείξεις ανθρωπιάς, δηλαδή επικοινωνιακής δεινότητας. Βρίσκω όμως άκομψο να κοινοποιείς τις «συγκινητικές στιγμές» με δελτίο Τύπου, στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα σου.

Το άκρον άωτον του λαϊκισμού!

Μετά βδελυγμίας ΠΑΝΔΩΡΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk