Το χλώριο στις πισίνες πυροδοτεί αλλεργίες

Το κολύμπι σε πισίνες με χλώριο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος και αλλεργιών σε παιδιά που έχουν τάση για ανάπτυξη τέτοιου είδους προβλημάτων. Αυτό προκύπτει από μια νέα μελέτη η οποία διεξήχθη από ειδικούς του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο και η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις χλωριωμένες πισίνες, ειδικά τώρα που πολλά παιδιά ξεκινούν μαζί με τη νέα σχολική χρονιά και το κολυμβητήριο. Στο πλαίσιο της νέας μελέτης …

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Το κολύμπι σε πισίνες με χλώριο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος και αλλεργιών σε παιδιά που έχουν τάση για ανάπτυξη τέτοιου είδους προβλημάτων. Αυτό προκύπτει από μια νέα μελέτη η οποία διεξήχθη από ειδικούς του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο και η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις χλωριωμένες πισίνες, ειδικά τώρα που πολλά παιδιά ξεκινούν μαζί με τη νέα σχολική χρονιά και το κολυμβητήριο.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης ο δρ Αλφρέ Μπερνάρ και οι συνεργάτες του συνέκριναν την υγεία 733 εφήβων ηλικίας 13 ως 18 ετών, οι οποίοι κολυμπούσαν τόσο σε εξωτερικές όσο και σε εσωτερικές πισίνες με χλώριο, με εκείνη 114 εφήβων που κολυμπούσαν σε πισίνες οι οποίες δεν περιείχαν χλώριο αλλά καθαρίζονταν με συγκεντρώσεις χαλκού και αργύρου.

Οπως προέκυψε, σε παιδιά με ευαισθησία στις αλλεργίες, το κολύμπι σε χλωριωμένη πισίνα αύξανε την πιθανότητα άσθματος και αναπνευστικών αλλεργιών, σύμφωνα με δημοσίευση των βέλγων ειδικών στο επιστημονικό έντυπο «Ρediatrics». Συγκεκριμένα, μεταξύ των «ευάλωτων» στις αλλεργίες εφήβων, οι πιθανότητες εμφάνισης αλλεργικού κατάρρου ήταν 3,3 ως 6,6 φορές υψηλότερες σε εκείνους που είχαν κολυμπήσει σε πισίνες με χλώριο για περισσότερες από 100 ώρες, ενώ οι πιθανότητες αλλεργικής ρινίτιδας ήταν 2,2-3,5 φορές υψηλότερες για εκείνους που είχαν κολυμπήσει περισσότερες από 1.000 ώρες σε πισίνες με χλώριο.

«Τ α νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα της χλωρίωσης που βρίσκονται τόσο στο νερό της πισίνας όσο και στον αέρα του χώρου ερεθίζουν τους αεραγωγούς των κολυμβητών και έχουν αθροιστική επίδραση στην ανάπτυξη άσθματος και αναπνευστικών αλλεργιών» ανέφερε χαρακτηριστικά, σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο δρ Μπερνάρ και προσέθεσε: «Η επίδραση αυτών των χημικών στην υγεία του αναπνευστικού των παιδιών και των εφήβων φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που συνδέεται με το παθητικό κάπνισμα».

Με βάση τα νέα ευρήματα αλλά και εκείνα παλαιότερων μελετών της ομάδας του σχετικά με το ζήτημα, ο δρ Μπερνάρ εκτιμά ότι το χλώριο στις πισίνες αποτελεί «έναν σημαντικό παράγοντα που εμπλέκεται στην επιδημία των αλλεργιών οι οποίες μαστίζουν τον δυτικό κόσμο».

Και το ντους «ένοχο» για άσθμα

Στο «τηλέφωνο» ή στην κεφαλή του ντους κρύβεται ένας επικίνδυνος… μικροβιόκοσμος, ικανός να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, βρογχίτιδας και άλλων πνευμονικών παθήσεων. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences». Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, τα επικίνδυνα μικρόβια τα οποία φιλοξενούνται στο «τηλέφωνο» του ντους εκτοξεύονται κατευθείαν επάνω στο πρόσωπο και στο σώμα, με αποτέλεσμα να διεισδύουν εύκολα με την εισπνοή βαθιά στους πνεύμονες. Συγκεκριμένα, μελέτη των αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι σε σχεδόν ένα στα τρία «τηλέφωνα» εντοπίζονται υψηλά επίπεδα ενός μυκοβακτηρίου (Μycobacterium avium) που προσβάλλει τους πνεύμονες. Μάλιστα τα επίπεδα αυτά του βακτηρίου στα ντους ήταν 100 φορές υψηλότερα σε σύγκριση με εκείνα που εντοπίζονται στο τρεχούμενο νερό σε μια τυπική υδραυλική εγκατάσταση οικίας. Για τον λόγο αυτόν οι ερευνητές συνιστούν σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα- όπως είναι οι ηλικιωμένοι ή οι καρκινοπαθείς- να βυθίζονται στην μπανιέρα για να κάνουν το μπάνιο τους ώστε να αποφεύγουν το… ντους βακτηρίων.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk