Χωρίς ξένο στη σύνθεσή τους οι Κυανέρυθροι προκρίθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στον τελικό του ευρωπαϊκού Κυπέλλου Len Τrophy του πόλο

Ωραίος (και) ως Ελληνας ο Πανιώνιος

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗτης παγκοσμιοποίησης ο Πανιώνιος του πόλο προτίμησε να κολυμπήσει ενάντια στο ρεύμα.Και μολονότι το ρεύμα στην πισίνα είναι κομμάτι ισχυρό,ο «ιστορικός» κατόρθωσε να γράψει Ιστορία πετυχαίνοντας την παρθενική πρόκρισή του σε τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου έχοντας στη σύνθεσή του μόνο έλληνες παίκτες! «Αυτό που πετύχαμε είναι πρωτοποριακό και δεν πρέπει να έχει όμοιό του αυτή την εποχή σε κανένα άθλημα και σε καμιά χώρα» υπερηφανεύεται η «σημαία» της ομάδας Γιάννης Θωμάκος που στις 8 και 22 Απριλίου στον διπλό τελικό του Λεν Τρόφι,του δεύτερου τη τάξει ευρωπαϊκού διασυλλογικού θεσμού,με αντίπαλο την ουγγρική Σέγκεντ θα γίνει ο έλληνας ρέκορντμαν των ευρωπαϊκών τελικών, προσθέτοντας ακόμη έναν, αυτή τη φορά με την ομάδα της καρδιάς του,στους πέντε που αγωνίστηκε με το σκουφάκι του Ολυμπιακού.Το τιμόνι της ομάδας κρατάει εδώ και δύο χρόνια μια εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής υδατοσφαίρισης:ο επί σειρά ετών αρχηγός της εθνικής ομάδας,του ΠΑΟΚ,του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του Πανιώνιου Κώστας Λούδης κλήθηκε το 2007, όταν ο τότε προπονητής κ. Γιάννης Γιαννουρής δεν μπόρεσε να συνυπάρξει με τον Θωμάκο,να βγάλει το σκουφάκι με το Νο 4,να «σκοτώσει τον παίκτη μέσα του» και να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των Κυανέρυθρων.Μέσα σε δύο χρόνια «με την αρωγή πέντε έμπειρων παικτών (σ.σ.: Θωμάκος, Ρέππας, Βλοντάκης, Μάζης, Κοκκινάκης ) που με βοήθησαν να αλλάξουμε τη νοοτροπία των νέων παιδιών στην προπόνηση,η προσπάθειά μας απέδωσε καρπούς», όπως εξηγεί ο κ.Λούδης,ο Πανιώνιος μπήκε για τα καλά στον ευρωπαϊκό χάρτη του πόλο με τη φιλοδοξία να γράψει τη δική του ιστορία.

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗτης παγκοσμιοποίησης ο Πανιώνιος του πόλο προτίμησε να κολυμπήσει ενάντια στο ρεύμα.Και μολονότι το ρεύμα στην πισίνα είναι κομμάτι ισχυρό,ο «ιστορικός» κατόρθωσε να γράψει Ιστορία πετυχαίνοντας την παρθενική πρόκρισή του σε τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου έχοντας στη σύνθεσή του μόνο έλληνες παίκτες! «Αυτό που πετύχαμε είναι πρωτοποριακό και
δεν πρέπει να έχει όμοιό του αυτή την εποχή σε κανένα άθλημα και σε καμιά χώρα»
υπερηφανεύεται η «σημαία» της ομάδας
Γιάννης Θωμάκος που στις 8 και 22 Απριλίου στον διπλό τελικό του Λεν Τρόφι,του δεύτερου τη τάξει ευρωπαϊκού διασυλλογικού θεσμού,με αντίπαλο την ουγγρική Σέγκεντ θα γίνει ο έλληνας ρέκορντμαν των ευρωπαϊκών τελικών, προσθέτοντας ακόμη έναν, αυτή τη φορά με την ομάδα της καρδιάς του,στους πέντε που αγωνίστηκε
με το σκουφάκι του Ολυμπιακού.Το τιμόνι της ομάδας κρατάει εδώ και δύο χρόνια μια εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής υδατοσφαίρισης:ο επί σειρά ετών αρχηγός της εθνικής ομάδας,του ΠΑΟΚ,του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του Πανιώνιου Κώστας Λούδης κλήθηκε το 2007, όταν ο τότε προπονητής κ. Γιάννης Γιαννουρής δεν μπόρεσε να συνυπάρξει με τον Θωμάκο,να βγάλει το σκουφάκι με το Νο 4,να «σκοτώσει τον παίκτη μέσα του» και
να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των Κυανέρυθρων.Μέσα σε δύο χρόνια «με την αρωγή πέντε έμπειρων παικτών (σ.σ.: Θωμάκος, Ρέππας, Βλοντάκης, Μάζης, Κοκκινάκης ) που με βοήθησαν να αλλάξουμε τη νοοτροπία των νέων παιδιών στην προπόνηση,η προσπάθειά μας απέδωσε καρπούς», όπως εξηγεί ο κ.Λούδης,ο Πανιώνιος μπήκε για τα καλά στον ευρωπαϊκό χάρτη του πόλο με τη φιλοδοξία να γράψει τη δική του ιστορία.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Πανιώνιος τσαλαβουτούσε σε ρηχά νερά. Το τμήμα πόλο των Κυανέρυθρων ιδρύθηκε μόλις το 1985 και τα περισσότερα χρόνια της ύπαρξής του κολύμπησε στις κατώτερες κατηγορίες. Για τέσσερα χρόνια τη δεκαετία του 1990 αγωνίστηκε στην Α1 χωρίς όμως λάμψη και διάρκεια, ενώ το 1997 χάνει το μεγάλο αστέρι του, τον Γιάννη Θωμάκο που μετακομίζει στον Ολυμπιακό αφού είχε κολυμπήσει 16 χρόνια, από ηλικία 4 ετών, σε… κυανέρυθρα νερά. Η αλλαγή πορείας στην ιστορία του τμήματος επήλθε το 2002 όταν στη Νέα Σμύρνη κατηφορίζει ο Κώστας Λούδης – «ο τότε πρόεδρος κ.Ιορδανίδης Αποστολίδης έκανε τεράστια προσπάθεια για να με πείσει» εξομολογείται ο νυν τεχνικός των Κυανέρυθρων.

Την επόμενη περίοδο ο Λούδης «ψήνει» τον Πέτρε Σάντα να μετακομίσει στη Νέα Σμύρνη και μαζί οδηγούν τον Πανιώνιο στην Ευρώπη. «Οταν είδα στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Πανιωνίου το όνομα της ομάδας στον ηλεκτρονικό πίνακα του κολυμβητηρίου δεν πίστευα στα μάτια μου» θυμάται ο 40χρονος προπονητής. Η εμπλοκή του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Πανιώνιος κ. Κωνσταντίνου Τσακίρη στα διοικητικά του τμήματος πόλο από το καλοκαίρι του 2005 ανεβάζει τα… κυβικά της κυανέρυθρης μηχανής ενώ έχουν προστεθεί ήδη στην ομάδα οι διεθνείς Γιώργος Αφρουδάκης , Γιώργος Ρέππας και Θοδωρής Καλακώνας μετά το ολυμπιακό καλοκαίρι της Ελλάδας με πρωτοβουλία των κκ. Γιώργου Κουτελάκη και Δημήτρη Θεοδωρίδη.

Δουλειά υποδομής
Το 2005 τα «κλειδιά» της ομάδας δίνονται στον κορυφαίο έλληνα προπονητή κ. Γιάννη Γιαννουρή που ρίχνει «ιδιαίτερο βάρος στα τμήματα υποδομής,τα οποία δούλευε ανέκαθεν ο Πανιώνιος» επισημαίνει ο κ. Λούδης, ο οποίος απολαμβάνει σήμερα τους καρπούς αυτής της επιλογής. Τώρα έχει στην ομάδα του παίκτες οι οποίοι προέρχονται από τη «δεξαμενή» του συλλόγου όπως οι Μπεριστιάνος, Παπαδόγκωνας , Φλέγκας ή οι αποκτηθέντες σε μικρή ηλικία Μοίραλης και Μουρίκης. Ολοι τους έχουν κληθεί ήδη στην ανανεωμένη εθνική ομάδα ενώ πίσω τους βρίσκεται μια ακόμη νεότερη φουρνιά ( Καπότσης, Κουκής, Λάππας, Τζωρτζάτος, Σιταρένιος , Αλεβίζος ) που δίνει μεγάλες υποσχέσεις.

Η ύπαρξη πολλών ταλαντούχων παικτών από τα τμήματα υποδομής είναι ένας από τους λόγους της αμιγούς ελληνικής σύνθεσης του Πανιώνιου. «Ημουν πάντα υπέρ του ενός ξένου στις ελληνικές ομάδες γιατί θεωρώ ότι μεγαλύτερος αριθμός δημιουργεί πρόβλημα στις εθνικές ομάδες.Ενός ξένου όμως ποιοτικού» τονίζει ο κ. Λούδης προσθέτοντας: «Από τη στιγμή που δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα (σ.σ.: ο Πανιώνιος με 500.000 ευρώ έχει μόλις το 1/3 του μπάτζετ του Ολυμπιακού) για τη μεταγραφή ενός τέτοιου παίκτη θεώρησα ότι είναι καλύτερο να μείνουμε μόνο με τους Ελληνες και συγχρόνως να προωθήσουμε ταλαντούχα νέα παιδιά». Αφετηρία διακρίσεων
Στην αρχή της περιόδου οι Νεοσμυρνιώτες με πρόεδρο τον κ. Γεράσιμο Βεντούρη εκμεταλλευόμενοι τις φουρτούνες του Εθνικού απέκτησαν τους «μπαρουτοκαπνισμένους» Αντώνη Βλοντάκη, Δημήτρη Μάζη και Κώστα Κοκκινάκη. «Στην ουσία είμαστε μια καινούργια ομάδα και αυτό μπορεί να είναι μειονέκτημα,αλλά ο Πανιώνιος δεν είναι φωτοβολίδα» επιμένει ο «βαμμένος» Κυανέρυθρος Θωμάκος- επέστρεψε στην ομάδα το 2006-, που βλέπει την πρόκριση στον ευρωπαϊκό τελικό ως «αφετηρία μιας περιόδου διακρίσεων» αλλά δεν θέλει να αποκαλύψει τα όνειρά του «για να μη με χαρακτηρίσουν γραφικό».

Ο νιόφερτος στη Νέα Σμύρνη Βλοντάκης με τέσσερις ευρωπαϊκούς τελικούς στο παλμαρέ του με τον Ολυμπιακό θεωρεί ότι παρά τη μεγάλη ηλικιακή ψαλίδα μεταξύ των «παλιοσειρών» και των νέων «το σύνολο έδεσε σε χρόνο ρεκόρ», γεγονός που τον καθιστά ιδιαιτέρως αισιόδοξο εν όψει του διπλού τελικού και τον περιμένει «σαν να είναι το τελευταίο παιχνίδι της ζωής μου».

Οσο για το κλειδί της νίκης, ο χανιώτης φουνταριστός εκτιμά ότι θα είναι «η ψυχολογία.Να μη φοβηθούμε το παιχνίδι. Υπάρχουν παιδιά στην ομάδα που ξεκίνησαν από τη Γ΄ Εθνική.Εμείς οι πιο έμπειροι θα προσπαθήσουμε να τους βάλουμε στο κλίμα». Για τον Θωμάκο που ταλαιπωρείται από δισκοκήλη και είναι υποχρεωμένος να σφίξει τα δόντια, ο δρόμος για το τρόπαιο είναι στρωμένος «με τη θέληση,τη σωστή προετοιμασία,τη μελέτη του αντιπάλου,τον έλεγχο του ρυθμού του παιχνιδιού.Εμείς πρέπει να παίξουμε συγκεντρωμένοι αλλά ελεύθερα χωρίς άγχος». Ο κόουτς Λούδης εφαρμόζει ήδη «πρόγραμμα» για να διαχειρισθεί «την τρομερή αισιοδοξία και τον μεγάλο ενθουσιασμό των παιδιών που πρέπει να μείνουν συγκεντρωμένοι και να δουλέψουν πολύ μέχρι και τον δεύτερο τελικό».

Η ταυτότητα της ουγγρικής Σέγκεντ
Ηχώρα προέλευσης προκαλεί δέος, όχι όμως και το όνομα της ομάδας. Η ουγγρική Σέγκεντ, αντίπαλος του Πανιωνίου στον (διπλό) τελικό του Len Τrophy πόλο, δεν συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ομάδες της χώρας-υπερδύναμης στην υδατοσφαίριση. Βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην έκτη θέση του ουγγρικού πρωταθλήματος, ενώ στο παλμαρέ της δεν έχει καμία ευρωπαϊκή διάκριση (αντίθετα, η επτάκις πρωταθλήτρια Ουγγαρίας γυναικεία ομάδα της Σέγκεντ έχει και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών). Η πρόκρισή της στον εφετινό τελικό αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της, πολύ περισσότερο που επιτεύχθηκε σε βάρος του φαβορί για το τρόπαιο, της ρωσικής Σίντεζ Καζάν. Μάλιστα οι Ούγγροι κατάφεραν να «βυθίσουν» σχετικά εύκολα το ρωσικό θωρηκτό αποσπώντας στον πρώτο ημιτελικό ισοπαλία (10-10) εκτός έδρας και επικρατώντας σχετικά εύκολα στον επαναληπτικό με 8-5.

Με το ελληνικό πόλο τη συνδέει ο προπονητής της. Ο κ. Ζόλταν Κάσας, από τους κορυφαίους κόουτς στον κόσμο, οδήγησε το 2002 τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Καπ έχοντας παίκτες τους νυν Κυανέρυθρους Αντώνη Βλοντάκη και Γιάννη Θωμάκο. «Αυτό είναι μειονέκτημα για μας,αφού ο Κάσας γνωρίζει πολύ καλά σημαντικούς παίκτες μας αλλά και την ατμόσφαιρα και τη νοοτροπία στο ελληνικό πόλο» προειδοποιεί ο προπονητής του Πανιωνίου κ. Κώστας Λούδης. Επιπλέον το γεγονός ότι προέρχεται από την Ουγγαρία «δίνει στους παίκτες της τρομερή αυτοπεποίθηση μέχρι σημείου υπεροψίας» συνεχίζει την «ακτινογραφία» της Σέγκεντ ο κυανέρυθρος κόουτς.

Το αγωνιστικό της στυλ, τυπικό ουγγρικό. Ομάδα «βαριά» που χαρακτηρίζεται από τη δύναμη, με παίκτες υψηλόσωμους – οι περισσότεροι είναι πάνω από 1,90 μ. – και δυνατούς. Ο Πανιώνιος όμως διαθέτει τα όπλα για να «βυθίσει» τη Σέγκεντ, σύμφωνα με τον κ. Λούδη. «Εμείς έχουμε παίκτες δυνατούς για να αντιμετωπίσουμε αυτούς της Σέγκεντ αλλά μπορούμε να παίξουμε και με ένα στυλ διαφορετικό καθώς είμαστε ομάδα κινητική που κολυμπάει γρήγορα» αποκαλύπτει τα «μυστικά» του ο 37χρονος προπονητής, προσθέτοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι «σε καμία περίπτωση η ουγγρική ομάδα δεν είναι καλύτερη από την Ποζίλιπο που ήδη αποκλείσαμε».

Το μεγάλο αστέρι της Σέγκεντ είναι το στέλεχος της Εθνικής Ουγγαρίας Τάμας Βάργκα, δις χρυσός ολυμπιονίκης στην Αθήνα και στο Πεκίνο. Το βαρύ πυροβολικό της είναι ο ούγγρος περιφερειακός Λάζλο Βεσελόφσκι, με 30 γκολ στο Len Τrophy, ενώ στις τάξεις της βρίσκονται τρεις Σέρβοι: οι αδελφοί Μιχάιλο και Μίλος Κορόλια και ο αριστερόχειρας Βόισλαβ Βεϊζάγιτς. Αλλωστε η πόλη Σέγκεντ βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Σερβία. Στα ατού της η καυτή έδρα σε ένα κολυμβητήριο 1.500 θέσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk