Στα τέσσερα η Vivartia

Τρία χρόνια μετά την ενοποίηση των εταιρειών Δέλτα, Chipita, Goody΄s, Μπάρμπα Στάθης, ώστε να δημιουργηθεί η Vivartia, η διοίκηση της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων στην Ελλάδα που ελέγχεται από την ΜΙG αποφάσισε να «σπάσει» πάλι τις δραστηριότητές της σε τέσσερις εταιρείες και να μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών. Οι λόγοι που επικαλείται η διοίκηση για αυτό το «άπλωμα» των δραστηριοτήτων σε μια περίοδο όπου όλοι «μαζεύονται» είναι δύο: η καλύτερη διοίκηση λόγω της …

Τρία χρόνια μετά την ενοποίηση των εταιρειών Δέλτα, Chipita, Goody΄s, Μπάρμπα Στάθης, ώστε να δημιουργηθεί η Vivartia, η διοίκηση της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων στην Ελλάδα που ελέγχεται από την ΜΙG αποφάσισε να «σπάσει» πάλι τις δραστηριότητές της σε τέσσερις εταιρείες και να μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών. Οι λόγοι που επικαλείται η διοίκηση για αυτό το «άπλωμα» των δραστηριοτήτων σε μια περίοδο όπου όλοι «μαζεύονται» είναι δύο: η καλύτερη διοίκηση λόγω της σημαντικής αύξησης αλλά και της διεθνούς επέκτασης των επί μέρους δραστηριοτήτων των τεσσάρων κλάδων, καθώς και η επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας κινήσεων και στρατηγικών συνεργασιών για τον κάθε κλάδο ξεχωριστά. Αυτό το τελευταίο είναι ίσως και το πιο σημαντικό, αφού έτσι ανοίγει ο δρόμος για να πωληθεί κάποια δραστηριότητα πιο εύκολα ή να εισέλθει στρατηγικός εταίρος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε ανακοινωθεί μια κατ΄ αρχήν συμφωνία για τη μεταβίβαση ποσοστού κοντά στο 40% της Vivartia στον όμιλο Οlayan, αλλά λόγω της κρίσης η συμφωνία αυτή δεν προχώρησε. Στο σχήμα μάλιστα θα συμμετείχε και ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Vivartia κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος. Φήμες υποστηρίζουν ότι με την απόσχιση των κλάδων ο σαουδαραβικός όμιλος θα επανέλθει ενδιαφερόμενος για τη δραστηριότητα της Chipita (αρτοποιία, ζαχαροπλαστική). Επίσης, με την κίνηση αυτή δεν αποκλείεται στο μέλλον να εισαχθεί κάποιος κλάδος αυτόνομα στο Χρηματιστήριο.

Οι συνολικές πωλήσεις της Vivartia για το έτος 2008 ανήλθαν σε 1,43 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28,5%. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) έφθασαν στα 153,5 εκατ. ευρώ (+21,2%) και τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 12,6 εκατ. ευρώ (+ 21,4%). Πάντως, η κεφαλαιοποίηση των 1,8 δισ. ευρώ με αυτά τα κέρδη δεν «υποστηρίζεται» αλλά η περιορισμένη διασπορά φαίνεται να κρατά τη μετοχή πάνω από τα 21 ευρώ.

Στο λευκό γάλα η Vivartia διατηρεί την ηγετική της θέση, αν και στο φρέσκο γάλα χάνει μερίδια αγοράς. Στον κλάδο αρτοποιίας, μέσω της Chipita, η Vivartia κατέχει ηγετικό μερίδιο στα croissants με 66%. Στον κλάδο εστίασης και ψυχαγωγίας η Goody΄s διατήρησε το μερίδιό της στην αγορά εστίασης και παράλληλα εισήλθε στην αγορά του home delivery. Με την εξαγορά των Εverest και Οlympic Catering ο όμιλος στη συνολική αγορά εστίασης και καφέ έχει μερίδιο 20,3%.

Τέλος, στον κλάδο κατεψυγμένων τροφίμων ο όμιλος στα κατεψυγμένα λαχανικά έχει μερίδιο πάνω από 60% και στις κατεψυγμένες ζύμες μερίδιο περίπου 23%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk