Δεν είναι μόνο η νυν και οι πρώην σύζυγοι του Νικολά Σαρκοζί που μονοπωλούν τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και ο 22χρονος γιος του Ζαν ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του πατρός. Αλλωστε η συμβουλή που έλαβε από τον γάλλο πρόεδρο όταν αποφάσισε να ξεκινήσει πολιτική καριέρα ήταν: «Να είσαι όπως εγώ».


Ολα άρχισαν το περασμένο φθινόπωρο, όταν ο Νικολά Σαρκοζί προσπάθησε να προωθήσει τον Νταβίντ Μαρτινόν, εκπρόσωπο Τύπου του και «κολλητό» της τότε συζύγου του Σεσιλιά, ως υποψήφιο του δεξιού κόμματος UMP για τη θέση του δημάρχου του Νεγί-συρ-Σεν. Σύντομα έγινε αντιληπτό ότι ο Μαρτινόν δεν είχε καμία αποδοχή στο Νεγί, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ακραιφνώς «σαρκοζικό» δήμο κοντά στο Παρίσι, ο οποίος αποκαλείται «Σαρκοβίλ» επειδή ο γάλλος πρόεδρος διετέλεσε δήμαρχός του επί μία 20ετία. Τότε αποφάσισαν να ρίξουν στο παιχνίδι τον Ζαν, γέννημα θρέμμα του Νεγί, του πλουσιότερου δήμου της Γαλλίας και μάλιστα του Μπαγκατέλ, όπου ζει η αφρόκρεμα του προαστίου.


Με τον ενθουσιασμό της ηλικίας του, ο Ζαν δήλωσε ότι θα υποστήριζε τον Μαρτινόν «μέχρι θανάτου». Τι μπορούσε να προσφέρει ένας 22χρονος στον έμπειρο προεδρικό εκπρόσωπο; Προφανώς ψήφους, διότι ο Ζαν – με τις ξανθές μπούκλες, το χαλαρό στυλ και το ένα κεφάλι ύψος παραπάνω από τον πατέρα του – ήταν από τα πιο κοσμικά μέλη της χρυσής νεολαίας των «Nappy» (από τα αρχικά γράμματα των τεσσάρων πιο σικ περιοχών του Παρισιού: Νεγί, Οτέιγ, Περέρ και Πασί). Η γενιά αυτή, την οποία ο γαλλικός Τύπος χαρακτηρίζει «περισσότερο Facebook παρά Monde Diplomatique», είναι ο «σκληρός πυρήνας» των ψηφοφόρων του, αν υποθέσουμε ότι ένας 22χρονος πρωτάρης της πολιτικής διαθέτει κάτι τέτοιο.


Τα «σαρκοζι-ένστικτα» του Ζαν δεν άργησαν να βγουν στη φόρα. Οταν συνειδητοποίησε ότι ο Μαρτινόν ήταν καταδικασμένος στην κάλπη, απέσυρε την υποστήριξή του προς αυτόν αναγκάζοντάς τον τελικά σε παραίτηση. Τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι θα έβαζε υποψηφιότητα για να εκλεγεί στο Γενικό Συμβούλιο της νομαρχίας του Ο-ντε-Σεν, στην οποία ανήκει το Νεγί. Εξελέγη πανηγυρικά χάρη στη βοήθεια των βαρόνων του UMP, που είναι πιστοί στον πατέρα του.


Τα νέα του καθήκοντα ως υπευθύνου για την αποκομιδή των απορριμμάτων και τις συγκοινωνίες στο Γενικό Συμβούλιο σύντομα του φάνηκαν πολύ λίγα, γι’ αυτό τον περασμένο μήνα διεκδίκησε και κέρδισε τη θέση του επικεφαλής του UMP στο Νεγί-συρ-Σεν, που παραδοσιακά καταλαμβάνουν βετεράνοι του κόμματος.


Ο Ζαν Σαρκοζί όμως, γεννηθείς την 1η Σεπτεμβρίου 1986, κάθε άλλο παρά βετεράνος είναι. Ο δεύτερος γιος από τον πρώτο γάμο του Νικολά Σαρκοζί με τη Μαρί-Ντομινίκ Κυλιολί (ο μεγαλύτερος αδελφός του κάνει καριέρα ως τραγουδιστής της ραπ με τον όνομα Mosey) είναι δευτεροετής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και παράλληλα κάνει μαθήματα ηθοποιίας. Δηλώνει παθιασμένος με το θέατρο και ήταν έτοιμος να παίξει έναν ρόλο του Λουί ντε Φινές, αλλά στα τέλη του 2007 αποφάσισε – προς μεγάλη ανακούφιση του πατέρα του – να εγκαταλείψει το σανίδι για χάρη της πολιτικής.


Παράλληλα, εδώ και μερικούς μήνες παίρνει μαθήματα εβραϊκής θρησκείας, την οποία θα ασπαστεί προκειμένου να παντρευτεί την Τζεσικά Σεμπαούν-Νταρτί, κληρονόμο της μεγαλύτερης αλυσίδας ηλεκτρικών συσκευών στη Γαλλία, του ομίλου Darty. Τον περασμένο μήνα έγιναν οι αρραβώνες με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια, στους οποίους παρέστησαν βεβαίως ο Νικολά Σαρκοζί με την τρίτη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι.


Σήμερα, ο υιός Σαρκό ή «Σαρκό τζούνιορ» εκτινάσσει τα νούμερα της τηλεθέασης όπου εμφανίζεται. Θεωρείται σύμβολο του σεξ από τους γάλλους τινέιτζερ και οι πιο πιστοί οπαδοί του είναι τα κοριτσάκια της μεσαίας τάξης και οι γκέι. Μια επίσκεψη στο Facebook και στις ομάδες με τίτλο «Θέλω να παντρευτώ τον Ζαν Σαρκοζί» ή «Ο Ζαν Σαρκοζί είναι πολύ καυτός» θα σας πείσει.


Οι επικριτές του τον αποκαλούν «Σκούτερ Σαρκό» ως αναφορά στο μηχανάκι του που είχε κλαπεί στις αρχές του 2007 και ο πατέρας του (τότε υπουργός Εσωτερικών) έβαλε λυτούς και δεμένους για να το εντοπίσουν. Αφού πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική έρευνα και χρησιμοποιήθηκαν δαπανηρές μέθοδοι, ακόμη και τεστ DNA, το μηχανάκι εντοπίστηκε λίγες εβδομάδες αργότερα.


Η ημέρα του Ζαν αρχίζει νωρίς το πρωί και τελειώνει αργά το βράδυ. Τρέχει για να συνδυάσει πολιτική, σπουδές και προσωπική ζωή σε βαθμό που, όπως δηλώνει, δεν έχει βρει ακόμη τον χρόνο να ακούσει το τελευταίο CD της θετής του μητέρας Κάρλας Μπρούνι, πρώην μοντέλου και νυν τραγουδίστριας. Στις συναντήσεις του με δημοσιογράφους προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει ότι δεν έφθασε εκεί που έχει φθάσει στην πολιτική χάρη στη βοήθεια του πατέρα του.