Το ιστορικό Μέγαρο Πάλλη, με την περίτεχνη νεοκλασική αρχιτεκτονική του, στην καρδιά της Αθήνας, ύστερα από 15 χρόνια εγκατάλειψης ξανά. Ο επιχειρηματίας κ. Πάνος Γερμανός αγόρασε το γνωστό κτίριο επί της πλατείας Συντάγματος και της Καραγεώργη Σερβίας 1, με σκοπό να το αναπαλαιώσει και να φιλοξενήσει το πρώτο κατάστημα ψυχαγωγίας Public στην Αθήνα.


Κληρονόμοι γνωστών, παλαιών αθηναϊκών οικογενειών, προερχόμενοι από τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο, δέχθηκαν το ποσό των 30 εκατ. ευρώ για να πουλήσουν το ακίνητο στον κ. Γερμανό, ο οποίος θα διαθέσει άλλα 10 εκατ. ευρώ για τη συνολική επένδυση. Το νέο κατάστημα Public πέντε επιπέδων σε 5.000 τ.μ. θα ανοίξει τις πύλες του τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ στο ισόγειο και στον τελευταίο όροφο, με θέα την πλατεία Συντάγματος, θα στεγαστούν δύο καφετέριες.


* Μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα


Η αλυσίδα καταστημάτων Public είναι σχετικά νέα δραστηριότητα του επιχειρηματία Γερμανού, η οποία ακολουθεί μια τάση που παρατηρείται σε μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού, με αντικείμενο δραστηριότητας, το βιβλίο, τη μουσική και την ψηφιακή διασκέδαση. Η νέα τάση της λιανικής επιτρέπει στον πελάτη να συνδυάζει την αγορά με τη ψυχαγωγία, αφού πλέον μπορεί να δοκιμάσει το προϊόν, να το συγκρίνει στην πράξη με άλλα ομοειδή και να αποκτήσει έτσι μια διαδραστική σχέση. Αυτό το concept το έφερε στην Ελλάδα η Fnac, η οποία αποτελεί και τον βασικό ανταγωνιστή της Public. Πρόκειται για μια νέα στρατηγική προσέλκυσης πελατών που έχει προοπτικές ανάπτυξης και περιθώρια κέρδους.


Τα καταστήματα Public έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά το 2005 και αποτελούν αλυσίδα καταστημάτων ψυχαγωγίας στη χώρα μας, με παρουσία στη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο.


Από τα τέλη Σεπτεμβρίου λειτουργεί ένα νέο κατάστημα στο εμπορικό κέντρο The Mall of Cyprus στη Λευκωσία, ενώ μετά το κατάστημα Public στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, θα ακολουθήσει ένα ακόμη (το 2009) στη Θεσσαλονίκη, στη Στοά Χιρς.


Ο επισκέπτης των Public έχει την ευκαιρία να αγοράσει τηλεοράσεις, παιχνιδομηχανές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να αναζητήσει κυκλοφορίες βιβλίων ταινιών και μουσικών CD, να περιηγηθεί στο Internet ή απλώς να ψυχαγωγηθεί μέσα από μια σειρά εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των καταστημάτων.


* Η ιστορική διαδρομή του κτιρίου


Το κτίριο κατασκευάστηκε στις αρχές του αιώνα, περίπου το 1911, από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά, για λογαριασμό της Φανής Γ. Πάλλη. Κάποιες πηγές ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο ακίνητο σχετιζόταν με τη γνωστή οικογένεια Πάλλη που διέθετε το φημισμένο χαρτοπωλείο στην Ερμού, το οποίο μάλιστα έκλεισε πρόσφατα, αλλά πρόκειται για απλή συνωνυμία.


Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία που διεσώθησαν, το κτίριο στέγασε για περίπου 40 χρόνια το υπουργείο Συγκοινωνιών, το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε υπουργείο Δημοσίων Εργων. Το 1960 φιλοξένησε στο ισόγειο το καφενείο «Διόνυσος» το οποίο εθεωρείτο «αδελφάκι» του Zonar’s, με θαμώνες τον Αυλωνίτη, τον Σακελλάριο και άλλους διάσημους καλλιτέχνες της εποχής λόγω της γειτνίασής του με το θέατρο Κυβέλη.


Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 το κτίριο στέγασε τις τεχνικές σχολές Ωμέγα, τα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών «Ομηρος» και στον ισόγειο χώρο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς.


Η κατασκευή του είναι πολυτελής, όπως άρμοζε άλλωστε σε όλα τα οικοδομήματα δημόσιου χαρακτήρα, με ολόσωμα μάρμαρα, ανάγλυφες παραστάσεις, παραστάδες, περίτεχνα σιδερένια κιγκλιδώματα, πεσσούς, φουρούσια κτλ., τα οποία δημιουργούν ένα αισθητικά άρτιο έργο της αρχιτεκτονικής της εποχής του. Εκτός από την αρχιτεκτονική του αξία, που πιστοποιείται από τις μελέτες της εποχής αλλά τις πιο σύγχρονες, διαθέτει ιστορική αξία.


Οι εξώστες του κτιρίου έχουν φιλοξενήσει αρκετούς πολιτικούς, με σημαντικότερο εκπρόσωπο τον Γεώργιο Παπανδρέου ο οποίος από εκεί μίλησε προς τον ελληνικό λαό που πανηγύριζε για την Απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή, γεγονός που σημειώνεται με ειδική μαρμάρινη πλάκα επί του κτιρίου, στην όψη προς την πλευρά της πλατείας Συντάγματος.


Το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο από το ΥΠΠΟ ως προς τις όψεις του επί των ρυμοτομικών γραμμών και ως προς τα ενδιαφέροντα εσωτερικά μορφολογικά του στοιχεία. Στόχος είναι η ανάδειξη, ο εκσυγχρονισμός και η αναβίωση του κτιρίου, με γνώμονα την αποκατάσταση του κτιρίου ως κέντρου αναφοράς της πλατείας Συντάγματος.


Βάσει της εγκεκριμένης μελέτης, η εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου αποκαθίσταται απολύτως και αναδεικνύεται. Οι ερειπωμένοι χώροι καθαιρούνται και ανακατασκευάζονται, οργανώνονται αισθητικά και λειτουργικά και συμβάλλουν στην περαιτέρω βελτίωση της αισθητικής εντυπώσεως του κτιρίου.


* Αναδεικνύονται οι εσωτερικοί χώροι


Η γενική κτιριολογική διάρθρωση και οργάνωση του κτιρίου διατηρείται και αναδεικνύεται. Θα διατηρηθούν και θα αναδειχθούν οι κεντρικοί χώροι κάθε ορόφου, με τους ολόσωμους μαρμάρινους ιωνικούς κίονες και τον γύψινο διάκοσμο των οροφών. Θα διατηρηθεί και θα αποκατασταθεί το σημερινό κεντρικό κλιμακοστάσιο του κτιρίου.


Οι όποιες επεμβάσεις εκσυγχρονισμού του κτιρίου πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των σύγχρονων απαιτήσεων, των ισχυόντων κανονισμών ασφαλείας και της νέας χρήσης του κτιρίου. Η ανακατασκευή του Μεγάρου Πάλλη, το οποίο τα τελευταία χρόνια ήταν ερειπωμένο και είχε υποστεί φθορές, αναμένεται να αλλάξει την εικόνα του κέντρου της Αθήνας στην πλατεία Συντάγματος και να αποκτήσει ξανά την παλαιά του αίγλη.