Παιωνίες στο ανθοπωλείο «Ζέρδες»
Τα λουλούδια που αγαπώ το καλοκαίρι τελειώνουν αλίμονο τούτη την εβδομάδα. Σπεύσατε όθεν. Στου Ζέρδε διατίθενται οι ροζ παιωνίες. Μυρίζουν έξοχα, κάπως σαν τριαντάφυλλα, μα βαθύτερα και πιο επίμονα. Μεγάλα, μεγάλα άνθη και τόσο ερωτικά. Οι αρχαίοι Ελληνες απέδιδαν εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες στη ρίζα της. Πρώτος χρησιμοποίησε το γιατρικό ο Παιάνας. Εμείς απολαμβάνουμε την κοσμητική της υπόσταση. Το τέλειο στολίδι του τραπεζιού για ένα λιτό μα φίνο δείπνο. Καλοκαιράκι γαρ, τρώμε λιγότερο και ελαφρά. Ας χορτάσει το βλέμμα μας ομορφιά.
* Καρνεάδου 15, τηλ. 7250.890
Λεβάντα στο «Ελιξίριο»
Σε μία από τις πιο καλαίσθητες παρισινές πλατείες, σ’ εκείνην των Βοσγίων, γιορτάζεται τούτες τις ημέρες η Λεβάντα. Η λεβάντα της Προβηγκίας, για να ακριβολογώ. Προικισμένη με εντονότερο άρωμα και χρώμα. Και όλα βάφτηκαν με το ποιητικό μαβί-γαλανό που γνωρίζουμε. Τέτοιες λεβάντες από τη Νότια Γαλλία βρήκα στο «Ελιξίριο» προς 1.000 δρχ. το δεμάτι. Οχι μόνο για τα συρτάρια με τα μάλλινα.
Αλλά και για την κουζίνα. Φτιάξτε παγωτό και κέικ με άνθη λεβάντας, ρίξτε επίσης μέσα στο λαδολέμονο για ψητό ψάρι σε φέτες, χρησιμοποιήστε την στο μπάρμπεκιου ως προσάναμμα. Ταιριάζει επίσης σε κοτόπουλο, κουνέλι, χοιρινό.
* Ευριπίδου 41, στην Αγορά, τηλ. 3215.141
Το κρασί της εβδομάδας:
Certan-Guiraud ’96
Μου χάρισαν χθες ένα Certan-Guiraud του 1996 για τα γενέθλιά μου. Κρουνοί χαράς, ξεχειλίζω από ενθουσιασμό. Τα κρασιά του Pomerol λογίζονται ως ιδιαιτέρως περιζήτητα. Μια χαμηλότατη στρεμματική απόδοση, η χαρισματική, δημοφιλής οινάμπελος Merlot, το πλούσιο σε σίδηρο υπέδαφος προικίζουν τα Πομερόλ με πληθωρικά φρουτώδη αρώματα. Στόμα βελουδένιο, λάγνο, οργιώδες. Κρασιά ξεμυαλιστικά διότι σαρκώδη. Το Certan-Guiraud ανήκει στον Ζαν-Πιερ Μουίξ. Τον ήρωα της περιοχής, του οποίου η αυτοκρατορία επεκτείνεται σε μυθώδεις αμπελώνες όπως οι Lefleur, Trotanoy και βεβαίως ο Ρétrus. Πρόκειται για τον άνδρα που από το 1930 και δώθε έδωσε την πνοή της πολυτέλειας στη ζώνη. Ιδιοκτήτης ομοίως μιας από τις δέκα σημαντικότερες συλλογές έργων τέχνης στη Γαλλία, ο πολύς Μουίξ θεωρείται εθνικό κεφάλαιο. Την αποκλειστικότητα των οίνων του κέρδισε επαξίως η φίρμα «Αίολος» και συγχαρητήρια. Του χρόνου, φίλε Γιάννη, αξιοποιώντας τα δώρα του ευεργετικού Δία στο ζώδιό μας, θα ‘χουμε τόσο προκόψει που θα πιούμε Château Petrus.
Φευ: τα τεχνικολόρ παγωτά
Οπως το σορμπέ πράσινου μήλου της Cayak. Η γεύση του θυμίζει φάρμακο. Αντιβιοτικό σιροπάκι για αμυγδαλίτιδα. Η μυρουδιά μαλακτικό ρούχων. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι τα βιομηχανικά παγωτά περιέχουν συνθετικά αρώματα και γευστικά βελτιωτικά. Υπάρχουν ωστόσο τέτοιες ψεύτικες ουσίες καλύτερης ποιότητας. Ας τις χρησιμοποιήσουν οι βιομηχανίες. Τόσος αμερικανισμός και προστυχιά στο στόμα δεν αντέχονται.
Το πιάτο της εβδομάδας
Σκάροι στου «Κόλλια»
Ευγενικό, όμορφο και περιζήτητο ψάρι. Ο πρίγκιψ σκάρος. Δυνατός, γενναίος, πλουμιστός με πράσινα, γαλάζια, κίτρινα, πορφυρά, σταχτιά, λευκά και μαύρα χρώματα. Ενα χάρμα ιδέσθαι. Και πόσο κομψοφάγος. Χορταράκι και καβούρια η δίαιτά του. Συνεπώς η σάρκα του γίνεται ξεχωριστά εύγευστη. Σπανίζουν οι σκάροι. Στη Νότια Κρήτη και σε μερικά άλλα νησιά τους πετυχαίνουν οι ψαράδες σε καθαρούς γιαλούς. Ο Τάσος Κόλλιας με τα αποτελεσματικά του κονέ εξασφάλισε μερικούς για λίγες μόνον ημέρες. Τους ψήνει τέλεια. Από μια τρυπίτσα αφαιρούν τη χολή μα κρατούν το νοστιμότατο συκωτάκι και τα σπλάχνα. Εξ ου και το τετράστιχο:
Σκάρος είμαι, ψήσε με
και βάλε με στο πιάτο,
βάλε μου λαδολέμονο
και το σκατό μου φά’ το
* Στρατηγού Πλαστήρα 3, και Δράμας, Δραπετσώνα, τηλ. 4629.620



