Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του σημερινού γηπέδου του Παναθηναϊκού και της υπογειοποίησης της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Με την απόφαση την οποία υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς εγκρίνεται η διάθεση πίστωσης 1,1 εκατ. ευρώ για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης Ενοποίησης Ελεύθερων Χώρων στην περιοχή του Γηπέδου ΠΑΟ με τοπική ταπείνωση και κάλυψη της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το έργο ορίζεται εθνικού επιπέδου και εντάσσεται στον προγραμματικό σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η σχετική μελέτη προκηρύχθηκε ήδη από το ΥΠΕΧΩΔΕ με ανοικτή διαδικασία.

Αν όλα πάνε καλά, το 2011 η Αθήνα θα διαθέτει έναν ακόμη πνεύμονα πρασίνου στο συγκεκριμένο σημείο, συνολικής έκτασης περίπου 17 στρεμμάτων, ο οποίος θα εκτείνεται από τον Αρειο Πάγο και τις προσφυγικές πολυκατοικίες ως το γήπεδο του ΠΑΟ και την περιοχή Κουντουριώτικα, χωρίς να διαταράσσεται από την κυκλοφορία οχημάτων.

Η ενοποίηση των χώρων
Η υπογειοποίηση της λεωφόρου Αλεξάνδρας στο ύψος του γηπέδου του Παναθηναϊκού θα γίνει σε μήκος περίπου 750 μέτρων και εντάσσεται στα ευρύτερα έργα ενοποίησης των ελεύθερων χώρων στην περιοχή. Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, το έργο θα επιτρέψει τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά και την άρτια διαμόρφωση του ενοποιημένου χώρου του γηπέδου, το οποίο πρόκειται να κατεδαφιστεί, με τον χώρο των προσφυγικών πολυκατοικιών στην απέναντι πλευρά.

Εκτός από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στη μελέτη εντάσσονται και οι επιφανειακές παράπλευρες οδοί σε μήκος περίπου 900 μέτρων, καθώς και η αναμόρφωση των τριών υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, δηλαδή των ισόπεδων κόμβων Λουκάρεως, Δημητσάνας- Αγ. Πάντων- Κυριακού και Πανόρμου. Περιλαμβάνεται, επίσης, εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και όλες οι απαιτούμενες υποστηρικτικές μελέτες για το συγκεκριμένο οδικό έργο. Ο προϋπολογισμός της μελέτης είναι 1,1 εκατ. ευρώ και ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός του έργου 30 εκατ. ευρώ.

Η όλη ανάπλαση περιλαμβάνει και την περιοχή των Κουντουριώτικων, για την οποία ισχύει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών. Ηδη με απόφαση του κ. Γ. Σουφλιάκαθορίστηκαν τα όρια της περιοχής ανάπλασης στα Κουντουριώτικα της Αθήνας, η οποία περιβάλλει το γήπεδο του Παναθηναϊκού και περικλείεται από τις οδούς Κάλβου, Δημητσάνης, Αλεξάνδρας, Κυριακού, Σκοπετέα, Μελά, Κοτυαίου, Κόνιαρη, Δέγλερη και Κάλβου. Με την υπουργική απόφαση η περιοχή ανάπλασης εκτείνεται και προς την πλευρά των προσφυγικών πολυκατοικιών. Από τις οκτώ που υπάρχουν σήμερα προγραμματίζεται να απομείνουν μόνο οι δύο, ως σημαντικό στοιχείο ιστορικής μνήμης και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Ο υπόλοιπος χώρος θα μετατραπεί σε πράσινο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

Πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, προς τον Λυκαβηττό, βρίσκονται τα Κουντουριώτικα στα οποία περιλαμβάνονται μεγάλες αδόμητες εκτάσεις. Την περιοχή των περίπου 18 στρεμμάτων διεκδικούν ο Δήμος Αθηναίων και ιδιώτες. Ολόκληρη η έκτασή της είναι εκτός σχεδίου.

Το μεγάλο πάρκο
Το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας θα εξακολουθήσει να υπάρχει ώσπου να ολοκληρωθεί το νέο γήπεδο στον Βοτανικό. Στη συνέχεια, το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας θα γκρεμιστεί και στη θέση του θα δημιουργηθεί μεγάλο πάρκο έκτασης 16.500 τ.μ., το οποίο θα περιλαμβάνει περιορισμένης έκτασης κτίρια.

Η ανάπλαση του χώρου του γηπέδου του ΠΑΟ εντάσσεται στην ενοποίηση των χώρων πρασίνου από τα Τουρκοβούνια ως τον Λυκαβηττό, συνολικής έκτασης 100 στρεμμάτων, όπως έχει τονίσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, συμπεριλαμβανομένου του χώρου των προσφυγικών πολυκατοικιών. Το όλο πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη βύθιση της λεωφόρου Αλεξάνδρας στο συγκεκριμένο σημείο.

Η ανάπλαση αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πρωτεύουσα και ειδικότερα στη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και αναψυχής στο ιδιαίτερα επιβαρημένο τμήμα της πόλης των Αμπελοκήπων, όπου συγκεντρώνονται σημαντικές δημόσιες δραστηριότητες (νοσοκομεία, δικαστήρια, δημόσιες υπηρεσίες κτλ.). Με την απομάκρυνση του γηπέδου από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας γίνεται δυνατή η έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του προγράμματος ενοποίησης χώρων αστικού πρασίνου στην ανατολική πλευρά του Λυκαβηττού που θα αναβαθμίσει μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας.

Η διπλή ανάπλαση
Το σχέδιο προβλέπει τη διπλή ανάπλαση, δηλαδή του Βοτανικού και του χώρου όπου βρίσκεται σήμερα το γήπεδο του Παναθηναϊκού, επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το υπάρχον γήπεδο θα γκρεμιστεί αφού προχωρήσει η κατασκευή του νέου γηπέδου στον Βοτανικό, καθώς η αθηναϊκή ομάδα εκτιμά ότι δεν μπορεί να μείνει επί τέσσερα χρόνια χωρίς γήπεδο. Στη θέση του σημερινού γηπέδου θα κατασκευαστεί ένα μικρό κτίριο 150 τ.μ. όπου θα στεγαστεί το Μουσείο του ΠΑΟ και θα υπάρξει ένας δεύτερος επίσης μικρός δομημένος χώρος για τη λειτουργία αναψυκτηρίου, έκτασης περίπου 250 τ.μ. Η υπόλοιπη έκταση των 17 στρεμμάτων θα γίνει πράσινο, το οποίο μελλοντικά θα ενωθεί με τον χώρο των προσφυγικών πολυκατοικιών, αφού στο συγκεκριμένο σημείο η λεωφόρος Αλεξάνδρας θα υπογειοποιηθεί.

Προκειμένου να υλοποιηθεί η ανάπλαση στη λεωφ. Αλεξάνδρας, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ΠΑΟ, σύμφωνα με την οποία ο Ερασιτέχνης ΠΑΟ θα επιστρέψει στον Δήμο Αθηναίων τα δικαιώματα χρήσης της έκτασης στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εναντι αυτού, ο Ερασιτέχνης λαμβάνει δικαιώματα στον Βοτανικό όπου θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.