Αναγγέλλοντας ένα πρόγραμμα για πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στο Ιράν και στη Βενεζουέλα, η Ρωσία δείχνει ότι αψηφά τις Ηνωμένες Πολιτείες εξοπλίζοντας τους εχθρούς του Μπους.

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας εξαγωγής όπλων ανακοίνωσε ότι έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για την πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων στο Ιράν παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις. Ηδη η Ρωσία έχει παραδώσει 29 πυραυλικά συστήματα ΤοrΜ1 αξίας 700 εκατ. δολαρίων, βάσει της συμφωνίας την οποία συνήψε με το Ιράν το 2005. «Οι επαφές των δύο χωρών μας συνεχίζονται και δεν βλέπω κανένα λόγο για να διακοπούν » είπε ο Ανατόλι Ισαϊκίν, γενικός διευθυντής της Rosoboronexport.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν έντονες φήμες ότι το Κρεμλίνο σκοπεύει να πουλήσει συστήματα πυραύλων S-300 ξηράς- αέρος στο Ιράν, προκειμένου να βελτιωθεί η άμυνα της ισλαμικής αυτής Δημοκρατίας σε περίπτωση αμερικανικής ή ισραηλινής επίθεσης η οποία θα είχε στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της. Οι πύραυλοι αυτού του τύπου έχουν βεληνεκές 150 χιλιομέτρων. Ο Σεργκέι Τσεμεζόφ, επικεφαλής της κρατικής Russian Τechnologies, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες θέλει να αγοράσει αντιαεροπορικά συστήματα, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αλλά και καταδιωκτικά αεριωθούμενα SU-35 ευθύς μόλις αρχίσει η παραγωγή τους το 2010.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιγκόρ Σετσίν, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν , επισκέφθηκε προ ημερών τη Βενεζουέλα και την Κούβα. Η οικονομική εφημερίδα «Κομερσάντ» της Μόσχας έγραψε ότι η Ρωσία επιδιώκει τη σύναψη «συμμαχικών σχέσεων» με τα δύο αντιαμερικανικά καθεστώτα ως απάντηση στην εμπλοκή των ΗΠΑ στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Το Κρεμλίνο δεν κρύβει την οργή του για τα αντιπυραυλικά συστήματα τα οποία θέλουν να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί στην Ανατολική Ευρώπη. Υποτίθεται ότι σκοπός είναι η απόκρουση ιρανικής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους. Η Ρωσία, όμως, πιστεύει ότι οι εγκαταστάσεις των συστημάτων στην Πολωνία και στην Τσεχία αποσκοπούν στην εξασθένιση της δικής της πολεμικής μηχανής.© Τhe Τimes, 2008