Νέο χαμηλό έτους σημείωσε χθες ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, γεγονός που πλήττει καίρια την ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας. Παρά τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις που υπάρχουν σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων, η υποχώρηση των μετοχών δεν λέει να σταματήσει. Το κλίμα είναι αρνητικό και επιβαρύνεται και από τις απώλειες που καταγράφουν τα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια. Βέβαια, η ελληνική κεφαλαιαγορά υποαποδίδει σε σχέση με τις ξένες, με αποτέλεσμα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη οι απώλειες από την αρχή του χρόνου να φθάνουν το 40%.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, ο οποίος κινήθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος, άνοιξε στις 3.211 μονάδες και μέσα σε λίγα λεπτά έχασε τη μάχη των 3.200 μονάδων, στον απόηχο και των απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Τελικά έκλεισε σε νέο χαμηλό έτους, στις 3.131,60 μονάδες με πτώση 2,55%, ενώ μέσα στην ημέρα είχε βρεθεί ακόμη χαμηλότερα, στις 3.127 μονάδες.

Από τους επί μέρους δείκτες τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς έφθασαν το 3,23%. Από την άλλη, ο δείκτης της μεσαίας FΤSΕ-40 και της μικρής Small Cap υποχώρησαν κατά 1,83% και 2,26% αντιστοίχως.

Η ημερήσια αξία των συναλλαγών ήταν αυξημένη σε σχέση με χθες φθάνοντας τα 255 εκατ. ευρώ. Από τις 282 μετοχές που έκαναν πράξη, μόλις οι 42 έκλεισαν με άνοδο, έναντι 192 τίτλων που υποχώρησαν και 48 που παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε κλαδικό επίπεδο τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι εταιρείες τεχνολογίας, οι τράπεζες, η Υγεία και οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις. Στον αντίποδα, κέρδη σημείωσε μόνον ο κλάδος των ασφαλειών, ενώ απώλειες μικρότερες του 1% είχαν οι εταιρείες κοινής ωφέλειας, τα προσωπικά είδη, τα μέσα ενημέρωσης, τα τρόφιμα και οι κατασκευές. Πλέον οι αναλυτές εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ανάκαμψη των διεθνών κεφαλαιαγορών, καθώς δεν ευελπιστούν σε αυτονόμηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, παρά τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί. Οι ίδιοι τονίζουν ότι, όπως πάντα, έτσι και τώρα η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από τις ΗΠΑ. Μετοχές
Ιntracom: Συνεχίζεται η κατρακύλα της μετοχής, η οποία κάθε ημέρα καταγράφει και νέο ιστορικό χαμηλό. Χθες έκλεισε στα 1,27 ευρώ με απώλειες 6,6%, απογοητεύοντας τους επενδυτές, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν τι φταίει. Κάποιοι μιλάνε για αγοραστική ευκαιρία, ενώ άλλοι τονίζουν ότι ίσως να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα.

ΟΤΕ: Αξιοπρεπής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά της μετοχής του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού χθες, με δεδομένο το άσχημο κλίμα που επεκράτησε στην αγορά. Ο τίτλος έκλεισε στα 14,80 ευρώ με απώλειες της τάξεως του 2%, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων, φθάνοντας τα 1,38 εκατομμύρια τεμάχια.

ΜΙG: Στα 4 ευρώ φαίνεται ότι βρίσκει στήριγμα η μετοχή. Χθες δέχθηκε σημαντικές πιέσεις κλείνοντας στα 4,02 ευρώ, ενώ μέσα στην ημέρα βρέθηκε ως και 10 σεντς χαμηλότερα. Συνολικά διακινήθηκαν 2,5 εκατομμύρια μετοχές, ενώ θυμίζουμε ότι τις τελευταίες ημέρες στελέχη και μέτοχοι της εταιρείας έχουν προβεί σε αγορές.

Τράπεζα Κύπρου: Αλλη μία απογοητευτική συνεδρίαση για τη μετοχή, η οποία έκλεισε στα 7,82 ευρώ με πτώση 6,24%. Αξιοσημείωτος ο όγκος των συναλλαγών, που ξεπέρασε τα 3,3 εκατομμύρια τεμάχια.