Οταν τύχει να βρουν έναν φίλο τους πεσμένο αναίσθητο, τα ποντίκια προσπαθούν να τον ξυπνήσουν αγγίζοντας και γλείφοντάς τον, ακόμα και τραβώντας του τη γλώσσα για να πάρει ανάσα, αποκαλύπτει ένα πρωτότυπο πείραμα. Οι παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι η αλτρουιστική συμπεριφορά είναι πιο διαδεδομένη στο ζωικό βασίλειο από ό,τι πιστεύαμε.
Παρόμοιες συμπεριφορές έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα κοινωνικά ζώα, όπως χιμπατζήδες που φροντίζουν και γλείφουν τραυματισμένους συντρόφους τους, δελφίνια που φέρνουν άρρωστα μέλη της ομάδας τους στην επιφάνεια για να πάρουν ανάσα ή ακόμα και ελέφαντες που σπεύδουν να φροντίσουν άρρωστους συγγενείς τους.
Οι ερευνητές τοποθέτησαν ποντίκια στο ίδιο κλουβί με ένα δεύτερο ποντίκι που είχε υποβληθεί σε γενική αναισθησία. Κατά μέσο όρο, τα ποντίκια ξόδευαν το 47% του χρόνου τους φροντίζοντας τους αναίσθητους συντρόφους τους, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο περιοδικό «Science».
Επιπλέον, στο 50% των περιπτώσεων τα ποντίκια άνοιγαν το στόμα του αναίσθητου ζώου και τραβούσαν τη γλώσσα του προς τα έξω, σαν να προσπαθούσαν να καθαρίσουν την αναπνευστική οδό. Σε ένα διαφορετικό τεστ, στο οποίο οι ερευνητές άφησαν ένα μη τοξικό μπαλάκι στο στόμα του αναίσθητου ποντικού, το δεύτερο ποντίκι απομάκρυνε το ξένο αντικείμενο στο 80% των περιπτώσεων.
Το πιθανότερο είναι ότι η παροχή φροντίδας είναι μια ενστικτώδης αντίδραση, λένε οι ερευνητές, δεδομένου ότι τα πειραματόζωα της μελέτης είχαν ηλικία μόλις 2-3 μηνών και δεν είχαν ξανασυναντήσει αναίσθητα ποντίκια.
Η αλτρουιστική συμπεριφορά διαπιστώθηκε ότι ενεργοποιείται από νευρώνες του εγκεφάλου που εκκρίνουν ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που παίζει κομβικό ρόλο στη σύναψη συναισθηματικών δεσμών στα θηλαστικά.