Στον 45ο νότιο παράλληλο, σε έναν τόπο που βιώνει τις εποχές με ακραίο τρόπο λόγω του κλίματος, παρά τις προβλέψεις των ειδικών πως η περιοχή ήταν ακατάλληλη για παραγωγή εμπορικών κρασιών, εντοπίζεται ο νοτιότερος αμπελώνας του κόσμου, ο αμπελώνας του Σέντραλ Οτάγκο. Βρίσκεται στο εσωτερικό της ενδοχώρας του νοτιότερου από τα δύο μεγάλα νησιά που […]
Οι αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στον παγκόσμιο αμπελοοινικό χάρτη έχουν ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας κρασιών, αυτής του «νέου γεωγραφικού πλάτους». Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η επιστήμη της αμπελουργίας και η εξέλιξη της βιολογίας έθεσαν τεράστιες εκτάσεις στην υπηρεσία της αμπελοκαλλιέργειας, αξιοποιώντας περιοχές που μέχρι πρότινος θεωρούνταν εντελώς ακατάλληλες. Ανάμεσά […]
Κρασιά των άκρων είναι αυτά που φτιάχνονται από σταφύλια τα οποία καλλιεργούνται σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 1.000 μ., καθώς και αυτά των οποίων η περιοχή καλλιέργειας βρίσκεται σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη (κοντά ή και πάνω από τον 50ό βόρειο ή νότιο παράλληλο) ή σε πολύ μικρά γεωγραφικά πλάτη. Αυτή τη φορά, τα κρασιά που θα […]
Δύο περιοχές της Γαλλίας, παραθαλάσσιες αμφότερες, μοιράζονται το όνομα «κρασί της άμμου» ή «κρασί των άμμων». Το όνομα Vin de(s) sable(s) στην ετικέτα, προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), δηλώνει τον τρόπο ή, για την ακρίβεια, τον τόπο στον οποίο γίνεται η καλλιέργεια του σταφυλιού. Οσο δε περίεργο και αν ακούγεται, η άμμος του Ατλαντικού αλλά και […]
Το όνομά του μοιάζει να βγήκε από παραμύθι ή ιστορία κινουμένων σχεδίων. Ενας ήρωας από άχυρο, στο χρώμα του άχυρου, ή ακόμη καλύτερα γεννημένος στο άχυρο. Μια τεχνική ιδιότροπη, διαφορετική, περίεργη αλλά συνάμα γνώριμη και διαδεδομένη για την παρασκευή γλυκών κρασιών σε τόπους στερημένους από πολύ ήλιο, ζέστη και ξηρασία. Εκεί, η ανάγκη να στεγνώσουν […]
Τ α κρασιά του πάγου (vin de glace ή ice wine ή eiswein) είναι κρασιά «όψιμου τρύγου», αφού τα τσαμπιά με τα σταφύλια παραμένουν επάνω στο αμπέλι όπου κρέμονται και στεγνώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιμένοντας τον ερχομό ενός βαρύ χειμώνα, με ψύχος και πάγο δυνατό. Ετσι αναπτύσσουν ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, κατά ένα μέρος και […]
Αν και η ιστορία της περιοχής είναι συνδεδεµένη µε το κρασί εδώ και πολλούς αιώνες, ο 17ος αι. είναι αυτός που θα αναδείξει σε πρωταγωνιστικό ρόλο το γλυκό κρασί από λευκές ποικιλίες στην ευρύτερη περιοχή της Ακιτέν, στη Νοτιοδυτική Γαλλία, µε τους ολλανδούς εµπόρους να προωθούν την καλλιέργεια και την παραγωγή λευκού γλυκού κρασιού στο […]