«Την πήγα για δείπνο επειδή έμοιαζε με ένα συγκινητικά αξιολύπητο άστεγο παιδί. Ξεσπούσε σε λυγμούς σε όλο το δείπνο. Δεν ενδιαφερόμουν ερωτικά για εκείνη –αυτό ήρθε αργότερα. Αρχισα να τη γνωρίζω και τη σύστησα στον Αρθουρ Μίλερ, ο οποίος επίσης γοητεύτηκε πολύ. Δεν μπορούσες να μη συγκινηθείς. Ηταν ταλαντούχα, αστεία, ευάλωτη, αβοήθητη στον φοβερό πόνο, […]
Μου έδειξε ένα χαρτάκι. Επάνω ήταν σημειωμένα μια οδός και ένα νούμερο. «Οκτώ επισκέψεις έκανε τον τελευταίο μήνα σε αυτή τη διεύθυνση. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Πάντα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, μεταξύ 7.15-8.45 μ.μ. Tην ώρα που υποτίθεται ότι βρίσκεται στο γραφείο και δουλεύει. Εχει βρει άλλη». Η φίλη μου ήταν φανερά συγχυσμένη. «Πήγες […]
Ηρθε στο ραντεβού μας κατευθείαν από το φαρμακείο του στη Γλυφάδα. Ο Απόστολος Τραστέλης, όταν ήταν μικρός, ήθελε να γίνει γιατρός. Πέρασε στη Φαρμακευτική, συνέχισε με σπουδές στην Ιατρική, για να συνδέσει τελικά το όνομά του με την υψηλή γαστρονομία, αρχικά μέσω της Σπονδής, ενός χώρου που ξεκίνησε ως μπιραρία, και να κερδίσει τελικώς δύο […]
Αφοί Ασημακόπουλοι Τα εντυπωσιακά σε μέγεθος πασχαλινά σοκολατένια κοκοράκια και λαγουδάκια σε καλωσορίζουν στην είσοδο του ζαχαροπλαστείου Ασημακόπουλος, το οποίο, με έτος ίδρυσης το 1915, αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά της Αθήνας. Οι δύο ιδιοκτήτες του, ο Δημήτρης και ο Θανάσης Ασημακόπουλος, συνέχισαν την τέχνη του πατέρα τους Βασίλη, ενώ πλέον με τη δουλειά […]
Τους τελευταίους μήνες το τηλέφωνό του χτυπούσε συνεχώς. Η συνεργασία του με τον Αλεξάντερ Πέιν στην ταινία «Νεμπράσκα» του χάρισε μια υποψηφιότητα για Οσκαρ. Οπως είναι φυσικό, στην Ελλάδα ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά. Αλλωστε, ο Φαίδων Παπαμιχαήλ δεν είναι ένας μακρινός ομογενής με ελληνικό επίθετο, ο οποίος πέρα από «μουζάκα» δεν μιλάει λέξη ελληνικά. Επισκέπτεται τη […]
Το τσουρέκι τουcafé-patisserie-confiserieΕύη είναι ονομαστό ήδη από το 1971, όταν η οικογένεια Γιαννούτα έφτασε από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα και άνοιξε το πρώτο κατάστημά της, στην οδό Μαρασλή στο Κολωνάκι. Ουσιαστικά, συνέχισε στη χώρα μας την παράδοση που ξεκίνησε στην Πόλη, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο παππούς της οικογένειας, ο Θεόδωρος, με τον φούρνο […]
Το γλέντι του γάμου είχε ξεκινήσει για τα καλά. Στην πίστα ζευγαράκια χόρευαν στους ρυθμούς της Lady Gaga. Mία παρουσία ανάμεσά τους ξεχώριζε. Για την ακρίβεια, δύο παρουσίες. Ενας καλοντυμένος άνδρας με εμφάνιση στελέχους κρατούσε στην αγκαλιά του την κάτω από ενός έτους κόρη του. Χοροπηδούσε στην πίστα, έκανε γκριμάτσες, τραγουδούσε δυνατά, φαινόταν διατεθειμένος να […]
Μια μητέρα πρέπει να θηλάσει το παιδί της λίγες ημέρες, λίγους μήνες ή ακόμη και λίγα χρόνια; Η συγκέντρωση για τα γενέθλια της φίλης μου Μαρίας έμοιαζε με ένα ιδιότυπο baby shower. Καθισμένη στη μέση του καναπέ με ένα χαμόγελο απόλυτης ευτυχίας ζωγραφισμένο στο πρόσωπο, χάιδευε μακάρια την κοιλίτσα της, άνοιγε τσάντες με βελουτέ φορμάκια […]
To ξυπνητήρι χτυπά καθημερινά πριν από τις 5.30 το πρωί. Είναι λογικό η ημέρα να ξεκινά χαράματα για τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για την προστασία περισσότερων από 8 εκατομμύρια πολιτών, για τον επικεφαλής του μεγαλύτερου από τα 56 γραφεία του FBI στις ΗΠΑ, για τον άνθρωπο που προσέχει την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, […]
Ανεβαίνοντας την Αιόλου, στο νούμερο 51, την προσοχή μας τραβάει η μεγάλη ουρά έξω από το Falafellas-street food (τηλ. 210 3239 809). Το μικρό μαγαζί, που μετράει λιγότερο από έναν χρόνο ζωής, ειδικεύεται στα φρεσκοτηγανισμένα φαλάφελ από ρεβίθια, τα οποία σερβίρονται με αραβική πίτα, σος ταχινιού, σος γιαουρτιού και λαχανικά. Δοκιμάσαμε, βέβαια, και τη διάσημη […]
Στο Παντοπωλείο της Στοάς Αθανάτων (Αρμοδίου 2, Στοά Αθανάτων, τηλ. 210 3219855) μπορούμε να βρούμε έναν εξαιρετικό μεζέ, την ταραμόγλωσσα, ώστε να φτιάξουμε μόνοι μας τη δική μας ταραμοσαλάτα. «Πρόκειται ουσιαστικά για το αβγοτάραχο του μπακαλιάρου» μας εξηγούν οι ευγενικοί ιδιοκτήτες Σταμάτης Φλαμπούρης και Λουίζα Ψυχογιού. «Το χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της ταραμοσαλάτας, ενώ μπορούμε […]
Ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στην γκαλερί Paul Kasmin στη Νέα Υόρκη δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρανοήσεις: «Alexander the Great: Τhe Iolas Gallery 1955-1987» (Ο Μέγας Αλέξανδρος: Γκαλερί Ιόλα 1955-1987) το όνομα αυτής, με ένα μεγάλο αφιέρωμα σε έργα καλλιτεχνών την πορεία των οποίων σημάδεψε και καθόρισε ο γκαλερίστας και […]
Η ώρα για τον μπακαλιάρο, το παραδοσιακό έδεσμα της 25ης Μαρτίου πλησιάζει. Προορισμός μας το κατάστημα του Περικλή Κόνιαρη (Σωκράτους 4, τηλ. 210 3211 810). Εκεί συναντάμε τον πατέρα του ιδιοκτήτη, τον κύριο Ηλία, που δηλώνει ιδιαίτερα υπερήφανος για τον μπακαλιάρο τους. «Στο κατάστημά μας πουλάμε τον αυθεντικό μπακαλιάρο Ισλανδίαςκαι όχι το υποκατάστατό του, το […]
Επισκεπτόμαστε στο Φθηνό Υπόγειο (τηλ. 210 3215 053) στην οδό Eυριπίδου 46Β. Ο ιδιοκτήτης, Βαγγέλης Θωμάς, πουλά χύμα, ωστόσο επώνυμα, όσπρια. Για παράδειγμα, θα βρούμε φακές, ρεβίθια και στάρι από την εταιρεία Κοιλάδα του Ενιπέα, αλλά και φασόλια γίγαντες – ελέφαντες Πρεσπών από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών Πελεκάνος. Στο κατάστημα θα […]
Στο κατάστημα Αριάνα, στην οδό Θεάτρου 3 (τηλ. 210 3211 839), των αδελφών Καλοθανάση μπορούμε να προμηθευτούμε ελιές και νόστιμα τουρσιά. Ο Ανδρέας και ο Μιχάλης συνεχίζουν την παραδοσιακή επιχείρηση που ξεκίνησε ο παππούς τους το 1921. Στο μαγαζί τους συναντάμε ελιές όλων των ειδών, από όλη την Ελλάδα, ενώ οι ιδιοκτήτες δηλώνουν υπερήφανοι για […]
«Πηγαίνετε πάρα πολύ γρήγορα. Αν καθυστερούσε λίγο καιρό ακόμη η σημερινή εκδήλωση, ίσως να είχαμε 110 ή και 150 προϊόντα ΠΟΠ από την Ελλάδα» δήλωσε χαριτολογώντας ο επίτροπος σε θέματα γεωργίας Ντάσιαν Τσιόλος πριν από λίγο καιρό, όταν το ντοματάκι Σαντορίνης έγινε το 101ο προϊόν που έλαβε σήμα ΠΟΠ. Ποια είναι, όμως, η δυναμική των […]
Ο χώρος είναι ζεστός, σχεδόν σπιτικός, θυμίζει αστικό σαλονάκι των προηγούμενωνδεκαετιών με χαριτωμένα έπιπλα-αντίκες και τις φωτογραφίες της Ελενας Ναθαναήλ και του Ελβις Πρίσλεϊ να επιτείνουν τη ρετρό ατμόσφαιρα. Ακόμη και το όνομά του, Μπλε Παπαγάλος, είναι δανεισμένο από την κλασική κινηματογραφική «Καζαμπλάνκα». Νονά του μπαρ η τραγουδίστρια Νατάσσα Μποφίλιου που μαζί με την αδελφή […]
Στο Μέlo η φωνή της Εντίθ Πιαφ αντηχεί. Η ρομαντική διάθεση, ωστόσο, είναι έκδηλη και μέσα από την προσεγμένη ρετρό διακόσμηση, αλλά και από τη μικρή κουζίνα, η οποία είναι ανοιχτή για τον επισκέπτη. Το Μέlo αυτοαποκαλείται little bakery, ουσιαστικά όμως πρόκειται για ένα κατάστημα που συνδυάζει πολύ περισσότερα. Στο ύψος του Νοσοκομείου Υγεία, στην […]
Διαβάστε τα άρθρα: Αυτοεξόριστος και ανένταχτος Πολίτης μιας ουτοπικής Ελλάδας ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
«Οι καλλιτέχναι θα πεισθούν ότι πρέπει να εργάζονται με τον νουν και την ψυχήν και όχι μόνον με τον χρωστήρα και την σμίλην» δήλωνε το 1930 ο Κωνσταντίνος Παρθένης, μιλώντας στην εφημερίδα «Πρωία».