ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 8 μικρές τσακώνικες μελιτζάνες, σε μεγάλα κομμάτια 300 ml σπορέλαιο, για το τηγάνισμα 800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (ελιά), κομμένο σε κύβους των 5 εκ. 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 4 καρότα, σε ροδέλες 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 5 ώριμες ντομάτες, σε κυβάκια 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας 500 ml […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου 700 γρ. φρέσκο σπανάκι 100 γρ. κατίκι Δομοκού 3 κρόκουςαβγών 100 γρ. αλεύριγια όλες τις χρήσεις αλάτι, πιπέρι 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο 50 ml έ.π. ελαιόλαδο 2 καρότα, σε λεπτές ροδέλες 1 πράσο, ψιλοκομμένο ½ μαραθόριζα (φινόκιο), ψιλοκομμένη ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο 100 γρ. […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 100 ml έ.π. ελαιόλαδο χυμό από 1 λεμόνι χυμό από ½ πορτοκάλι ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο 1 κ.γ. μουστάρδα της αρεσκείας μας 3-4 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη, μόνο τα φύλλα 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1 κ.σ. μέλι 10 κόκκους κόλιαντρου αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 100 ml ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου, χλιαρό […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 750 γρ. μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια λίγο βούτυρο, για την επάλειψη του σκεύους 4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες 10 γαρίδες Νο 2, καθαρισμένες* ή κατεψυγμένες ½ σκελίδα σκόρδο, λιωμένη 50 ml λευκό ξηρό κρασί 4κρόκους αβγών 1 κ.σ. αλεύρι μαλακό 1 φλ. φρέσκο γάλα 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά αλάτι, πιπέρι […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 1.500 γρ. κουνέλι, κομμένο σε μερίδες 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες 3 κόκκους μπαχαριού 2 φύλλα δάφνης αλάτι, πιπέρι 1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, σε κυβάκια 1 φλ. χυμό ντομάτας 1 κ.σ. ντοματοπελτέ 500 γρ. ζυμαρικά πλεξούδες 250 γρ. πεκορίνο […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 1 κιλό μπάμιες, φρέσκες ή κατεψυγμένες 1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 5-6 ώριμες ντομάτες, περασμένες από τον τρίφτη 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες αλάτι, πιπέρι 1 κιλό παστό μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο* ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο EKTEΛΕΣΗ Αν οι μπάμιες είναι φρέσκες, τις βάζουμε σε ένα ταψί, τις ραντίζουμε με ξίδι […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1 μεγάλη σελινόριζα, σε κομμάτια 2 πατάτες, σε 6-8 κομμάτια η καθεμία 4 μεγάλα καρότα, σε ροδέλες αλάτι, πιπέρι τον χυμό από 2 λεμόνια, ξεχωριστά 500 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου 1 ματσάκι σέλινο, τα φύλλα, χονδροκομμένο 1 ματσάκι άνηθο, χονδροκομμένο 1 […]
1.200 γρ. αρνί (σπάλα), κομμένο σε μερίδες αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 100 ml έ.π. ελαιόλαδο ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1.200 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου τον χυμό από 2 λεμόνια, ξεχωριστά 2 μεγάλα μαρούλια, χονδροκομμένα 500 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένα και χονδροκομμένα 1 ματσάκι καυκαλήθρες, καθαρισμένες και χονδροκομμένες 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 8 φρέσκους κολιούς, καθαρισμένους και πλυμένους 5 μεγάλες πατάτες, σε ροδέλες 1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο ½ ματσάκι φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο 2 μοσχολέμονα (λάιμ), κομμένα σε φέτες αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 200 ml νερό 50 ml ούζο 1 χούφτα μαϊντανό, τα φύλλα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χαράζουμε τα ψάρια και από […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 40 γρ. ψητές πιπεριές Φλωρίνης σε ξίδι, από βάζο 100 γρ. δαμάσκηνα, αποξηραμένα 1 ντομάτα, σε χονδρά κομμάτια 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στα 4 300 γρ. χοιρινό κιμά 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά 1 αβγό 40 γρ. φρυγανιά, χτυπημένη στο multi ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο ½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη ½ κ.γ. […]
ΥΛΙΚΑ (για 1 μεγάλο ποτήρι) 1 φλ. φρέσκο ανανά, ψιλοκομμένο 1½ φλ. μάνγκο, σε κύβους ½ φλ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά ½ φλ. ροδάκινο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους ½ φλ. χυμό ροδάκινου ½ κ.γ. πιπερόριζα (τζίντζερ), τριμμένη 1 κ.γ. μέλι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Στον κάδο του μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε. Ρίχνουμε το […]
ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα) 1 κιλό πατάτες 150 ml φρέσκο γάλα 500 γρ. βολβούς παντζαριών, βρασμένους και καθαρισμένους 30 ml μηλόξιδο 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 110 ml έ.π. ελαιόλαδο 10 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένα 3 κ.σ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα και σπασμένα στο multi 1 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικου, για το σερβίρισμα EKTEΛΕΣΗ Πλένουμε […]
ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα) 1 μεγάλο αγγούρι, καθαρισμένο και ξεσποριασμένο, και 10 επιπλέον μπαστουνάκια αγγουριού, για το σερβίρισμα 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά 2 σταγόνες ταμπάσκο 1 πρέζα κύμινο, σε σκόνη 5-6 κλωναράκια μάραθο, ψιλοκομμένα 2 κ.σ. χυμό λάιμ 5-6 φύλλα δυόσμου και μερικά ακόμη για το σερβίρισμα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι EKTEΛΕΣΗ Στον κάδο […]
ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα) 2 φλ. πεπόνι, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους 1 αγγούρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους 1 μικρό κρεμμύδι, σε κύβους 1 αβοκάντο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο 1 πιπεριά χαλαπένιος, ξεσποριασμένη (Στην αγορά υπάρχουν φρέσκες και σε κονσέρβα, ενώ όταν είναι αποξηραμένες ονομάζονται chipotle chili) 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 1/4 φλ. λευκό ξίδι, […]
ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα) 500 γρ. πατάτες 220 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά 1 κ.γ. μουστάρδα της αρεσκείας μας 50 ml έ.π. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι ξύσμα από ½ λεμόνι, ακέρωτο ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο λίγο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, τις βάζουμε με τη φλούδα σε κατσαρόλα με μπόλικο […]
ΥΛΙΚΑ (για 1 πυρέξ) 5 μέτριες πατάτες, σε μεσαίου πάχους ροδέλες 6 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λεπτά μπαστουνάκια 1 πράσινη πιπεριά, σε λεπτά μπαστουνάκια 3 κολοκυθάκια, σε λεπτές ροδέλες 1 φλ. καλαμπόκι, κατεψυγμένο 200 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο 150 γρ. κασέρι, τριμμένο 8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση 20 γρ. φρέσκο […]
ΥΛΙΚΑ (για 2-4 άτομα) 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες 1 πράσο, σε ροδέλες 1 μαραθόριζα (φινόκιο), ψιλοκομμένη 2 μέτρια καρότα, σε ροδέλες 3-4 κλωναράκια σέλερι, σε ροδέλες 6-7 ασπρομανίταρα, σε φέτες 2 μέτρια κολοκυθάκια, σε ροδέλες 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη 500 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου, ή νερό αλάτι, πιπέρι […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 300 γρ. μπάμιες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες* ½ ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ αλάτι 1 κ.σ. κέτσαπ 1 πρέζα μπούκοβο, σε σκόνη ½ κουτάκι μπίρα Pilsner καλαμποκέλαιο, για το τηγάνισμα Για το αρωματικό ντιπ γιαουρτιού 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά 5-6 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα 1 […]
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) ½ πιπεριά κέρατο, καυτερή 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 200 γρ. φέτα 100 γρ. ανθότυρο αλάτι, πιπέρι 50 ml κρέμα γάλακτος, 15% λιπαρά, αν χρειαστεί 6 μικρά κρίθινα ντακάκια 2 ντομάτες, σε κυβάκια 50 γρ. σύγλινο, σε μπαστουνάκια φρέσκια ρίγανη ή άλλο αρωματικό της αρεσκείας μας, για το πασπάλισμα EKTEΛΕΣΗ Πλένουμε και […]
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) ½ κιλό αρνίσιο κιμά, περασμένο 2 φορές από τη μηχανή 1 κρεμμύδι, τριμμένο 1 μικρή ντομάτα, τριμμένη 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο 2 κ.σ. λευκό ξίδι 1 αβγό ψίχα από 1 φέτα ψωμί, μουλιασμένο και στυμμένο 2 κ.σ. γαλέτα ή τριμμένη φρυγανιά 1 κ.σ. […]