1.200 γρ. αρνί (σπάλα), κομμένο σε μερίδες

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

100 ml έ.π. ελαιόλαδο
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1.200 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου

τον χυμό από 2 λεμόνια, ξεχωριστά

2 μεγάλα μαρούλια, χονδροκομμένα

500 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένα και χονδροκομμένα

1 ματσάκι καυκαλήθρες, καθαρισμένες και χονδροκομμένες

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

2 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια

EKTEΛΕΣΗ

Αλατοπιπερώνουμε το αρνί. Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρέας. Το σοτάρουμε γυρίζοντάς το συνεχώς μέχρι να ροδίσει και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη, προσέχοντας να μην αρπάξουν τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, φροντίζοντας να σκεπαστεί καλά το κρέας. Ρίχνουμε τον χυμό από το 1 λεμόνι, χαμηλώνουμε ελάχιστα τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα.

Προσθέτουμε τα μαρούλια, τα σέσκουλα, τις καυκαλήθρες και τον άνηθο (κρατάμε λίγο για το τέλος) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 15 λεπτά.

Οταν το φαγητό είναι έτοιμο, μεταφέρουμε περίπου το μισό ζουμί από την κατσαρόλα σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τους κρόκους και, σιγά σιγά, συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε και τον χυμό από το άλλο λεμόνι. Τέλος, ρίχνουμε και το ζουμί που έχουμε κρατήσει και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό. Περιχύνουμε το φαγητό και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα για να πάει παντού το αβγολέμονο. Σερβίρουμε ζεστό, αφού πασπαλίσουμε με άνηθο και πιπέρι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 18 Oκτωβρίου 2015.