«Μπορεί να φαίνεται ότι η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα έρχεται σαν συνέχεια των δύο προηγούμενων, όμως άλλο είναι να κάνεις την ανάγκη φιλοτιμία και άλλο την ανάγκη πίστη! Ετσι το 2020 φαίνεται ότι θα βρει τα ελληνικά κρασιά με λιγότερο βαρέλι, αφού πλέον (σχεδόν) άπαντες έχουν πειστεί ότι το μετρημένο ξύλο αναδεικνύει καλύτερα το […]
Μυθικές σαμπάνιες, αριστουργηματικά κρασιά, σπάνιες ποικιλίες, ευλογημένες χρονιές. Η απόλαυση των δώρων της αμπέλου συνιστά τέχνη, εφάμιλλη της παραγωγής τους.
Μόνο οι στοιχειώδεις καλοί τρόποι με εμπόδισαν να αρνηθώ μια πρόσκληση για ένα μέρος που φέρει το όνομα Καπνοτόπι-Οινοτόπι. Μάλιστα, περπατώντας προς τη Διαγώνιο στη Θεσσαλονίκη, σκεφτόμουν ένα μεζεδοπωλείο γεμάτο τσιγαρίλα, μπαγλαμαδάκι παραμορφωμένο από τα ηχεία, οξειδωμένα κρασιά σε ταβερνιάρικο ποτήρι και αμέτρητα πιάτα με λιωμένα τυριά, μια και αυτό ήταν το σκηνικό που αυτομάτως […]
Οταν η νύχτα πέφτει και οι ναυτιλιακές κλείνουν, οι δρόμοι που ορίζουν την πάλε ποτέ κακόφημη Τρούμπα ερημώνουν. Ομως το 131 της Νοταρά φαντάζει πολύβουο και φωτισμένο από την ταμπέλα που γράφει «Rouan Thai: Lunch, Dinner, Coffee, Drinks, Marina». Φαντάζεσαι ότι θα αφήσεις το σκάφος απέξω και θα μπεις στο σικ San Diego Yacht Club, […]
Το Βερολίνο είναι μια πόλη όπου ισχύει απόλυτα η φράση «τα πάντα ταιριάζουν». Ετσι, πολλές φορές η διακόσμηση χώρων γίνεται με υλικά και έπιπλα που ο καθένας φέρνει από το σπίτι του. Αυτή η φιλοσοφία μεταφέρθηκε στον Κεραμεικό, ποτίστηκε με πολλή ρακή και να σου το, φτιαγμένο από το οτιδήποτε, Berlin Raki. Δεν μπορώ να […]
Δεν θα μπω στη διαδικασία να αφηγηθώ την ιστορία του Διόνυσου (Dionysos by the Acropolis). Αλλωστε, είμαι σίγουρος ότι το έχουν κάνει με μεγαλύτερη επιτυχία δεκάδες άνθρωποι πριν από εμένα. Το μόνο που θα αναφέρω είναι ότι απλώς κάθεσαι αναπαυτικά στην καρέκλα και αμέσως ο Παρθενώνας βρίσκεται στο πιάτο σου. Και αν υποθέσουμε ότι η […]
Σταματάς στο 107-109 της Συγγρού, παίρνεις το ντιζαϊνάτο ασανσέρ, αποβιβάζεσαι σε έναν από τους δύο τελευταίους ορόφους – ανάλογα με το αν φοράς κοντομάνικο ή γάντια και σκούφο – και ξέρεις ότι τίποτε δεν μπορεί να σου χαλάσει τη βραδιά, αφού, είτε καθήσεις μέσα είτε έξω, θα απολαύσεις την καταπληκτική θέα σε ένα από τα […]
Η απόκεντρη οδός Τρυπιά στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει εξελιχθεί σε μια γεμάτη ζωντάνια μεζεδότσαρκα (και όχι μόνο) και αυτό εν μέρει οφείλεται στο Byράκι, ένα μεζεδοπωλείο που δεσπόζει στο μέσον της. Ο διάκοσμος είναι ultra low cost, αλλά καταφέρνει μεμιάς να δημιουργήσει χαλαρή διάθεση. Δεν ξέρω αν είναι τα πολλά χρώματα στο άσπρο φόντο, τα […]
Δεν ξέρω αν η πλέον πρόσφατη αλλαγή στη σάλα, με τον πιο βαρύ και ζεστό διάκοσμο, μου αρέσει περισσότερο από την προηγούμενη, την πιο minimal. Ούτε και αν την προτιμώ από την αυθεντική «ταβερνιάρικη» του Γιώργου Βασίλαινα με τα μπουκάλια των οξειδωμένων κρασιών και τις κονσέρβες ντοματοπελτέ. Και σίγουρα θα υπήρχαν και άλλες πολλές που […]
Οταν ο Μιχάλης Νουρλόγλου μου είπε ότι ξεκίνησε να μαγειρεύει γιατί ήθελε να τραβήξει την προσοχή, άκουσα την καλύτερη απάντηση που θα μπορούσα να επιθυμήσω. Αφενός γιατί έχω βαρεθεί τους αμέτρητους σεφ που επικαλούνται τις γευστικές παιδικές μνήμες των μανάδων τους – θαρρείς και όλες οι κατά τα άλλα άξιες σεβασμού και θαυμασμού κυρίες δούλευαν […]
Η ανάπτυξη της υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακής εστίασης στη χώρα δεν μπορεί παρά να χαροποιεί κάθε φίλο της γαστρονομίας αλλά και κάθε Ελληνα. Αλλωστε τα περισσότερα εκ των κορυφαίων εστιατορίων του πλανήτη απολαμβάνουν τη θαλπωρή, τις διευκολύνσεις, το location και το κύρος ενός ονομαστού ξενοδοχείου, προσφέροντας με τη σειρά τους έξτρα λάμψη και την καλύτερη διαφήμιση […]
Το tomoe είναι ένα σύμβολο που συναντάται σε όλους τους βουδιστικούς και σιντοϊστικούς ναούς. Σημαίνει κυκλικό ή περιστροφικό και επί της ουσίας αναφέρεται στη συμπαντική ενέργεια και στις δυνάμεις που κρατούν τον κόσμο σε ισορροπία. Το αν τα δύο, τρία ή τέσσερα κυρτά «κόμματα» που ενώνονται σε ένα σημείο στο κέντρο σάς θυμίζουν τουρμπίνα αεροπλάνου, […]
Πολλές φορές ακούμε ή διαβάζουμε περιγραφές για το κρασί και νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε σεμινάριο της NASA! Φυσικά, το κρασί είναι πάνω από όλα απόλαυση και συναίσθημα, όμως μια σοβαρή εκτίμησή του προϋποθέτει προσοχή και ένα εξειδικευμένο λεξιλόγιο. Ιδού, λοιπόν, οι βασικότεροι όροι που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε κάθε πτυχή του μεγαλείου μιας καλής […]
Οταν ένας τυφλός, ετοιμοθάνατος άνθρωπος ζήτησε βοήθεια από έναν ταπεινό στρατιώτη κάπου έξω από την Κωνσταντινούπολη, εκείνος έτρεξε στο δάσος για να βρει νερό. Η αναζήτησή του ήταν μάταιη και ετοιμαζόταν να παραιτηθεί από την προσπάθεια, αλλά μια φωνή τον προέτρεψε να συνεχίσει το ψάξιμο. Οταν η πηγή βρέθηκε και πίνοντας ο ανήμπορος σώθηκε, η […]
Είχα να επισκεφθώ το Αυθαίρετο περίπου 20 χρόνια. Εποχή που στο κεφάλι μου, εκτός από λίγο μυαλό, υπήρχαν – όπως μαρτυρά και η φωτογραφία του διπλώματος οδήγησης που είχε εκδοθεί τότε – και άφθονα μαλλιά. Υπήρξε για χρόνια στέκι φίλων με τους οποίους έχω χαθεί, αλλά και το μέρος όπου εγώ, ο πιο φανατικός λάτρης […]
Ποδοσφαιρικά η Μαδρίτη εφέτος ήταν στα πολύ πάνω της, και το La Gabinoteca ήρθε να φέρει τον αέρα υπεροχής της πόλης και στην Αθήνα. Το φημισμένο tapas bar – δημιουργία του σεφ Nino Redruello – κατέκτησε με τον φαν χαρακτήρα του το κοινό της ισπανικής πρωτεύουσας και προτού ανοίξει τα φτερά του για άλλες πόλεις […]