Γευσιγνωσία:Ο Γαλαξίας στο πιάτο

Δεν θα μπω στη διαδικασία να αφηγηθώ την ιστορία του Διόνυσου (Dionysos by the Acropolis). Αλλωστε, είμαι σίγουρος ότι το έχουν κάνει με μεγαλύτερη επιτυχία δεκάδες άνθρωποι πριν από εμένα. Το μόνο που θα αναφέρω είναι ότι απλώς κάθεσαι αναπαυτικά στην καρέκλα και αμέσως ο Παρθενώνας βρίσκεται στο πιάτο σου. Και αν υποθέσουμε ότι η Ακρόπολη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του γήινου πολιτισμού και ο πλανήτης Γη κομμάτι του Γαλαξία, μπορούμε να έχουμε – μεταφορικά – τον Γαλαξία μας στο πιάτο του μυθικού εστιατορίου.

Μπορούμε ωστόσο να το κάνουμε και κυριολεκτικά, αφού ο Γαλαξίας αποτελεί ένα μεστό, εκρηκτικό πιάτο, μέρος του δημιουργικού μενού για το οποίο είναι υπεύθυνος ο 27χρονος Χάρης Νικολούζος. Σε αντίθεση με την Ελλάδα – όπου ένας ποδοσφαιριστής εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται «ταλέντο» ακόμη και λίγο προτού κρεμάσει τα παπούτσια του! – ο υπόλοιπος κόσμος θα θεωρούσε την ηλικία του κατάλληλη και ώριμη για ένα τέτοιο πόστο.

Ο Χάρης Νικολούζος.

Παρότι νέος όμως για τα δεδομένα του τόπου μας, εδώ και δύο χρόνια ο Χάρης έχει αναλάβει το καθήκον να τιμήσει τη βαριά φανέλα της ελληνικής γαστρονομικής ιστορίας. Και όχι μόνο το καταφέρνει καλά, αλλά και με στυλ, βάζοντας τη δική του σφραγίδα στη φυσιογνωμία του ιστορικού εστιατορίου, την οποία μπολιάζει με ισχυρές δόσεις δημιουργικότητας και μοντέρνας αισθητικής.

Φυσικά, σε έναν Διόνυσο πάντα θα υπάρχουν Greek dishes, όπως ο μουσακάς και τα ντολμαδάκια, που απευθύνονται στους τουρίστες, στους πολιτικούς ή στους πιστούς, διαχρονικούς πελάτες του. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και γαστρονομικά διαμάντια, όπως για παράδειγμα τα συγκλονιστικά αέρινα μελιτζανοπιτάκια με σάλτσα ντομάτας. Ομως το στίγμα του άξιου σεφ δίνεται από πιάτα όπως ο ξιφίας με μελιτζανοσαλάτα, όπου ο αχινός, το τρίμμα αβγοτάραχου και η αλμύρα προσδίδουν πολύπλοκες υφές και αρώματα, ή το τηγανητό καλαμάρι και ταραμάς, με το ζελέ ούζου να δροσίζει και τη μαγιονέζα με πορτοκάλι να μπολιάζει το σύνολο με μακρά επίγευση. Και μπορεί όλα τα παραπάνω να φαντάζουν «ιερόσυλα» για τον Διόνυσο, αλλά όλες οι δημιουργίες στέκονται με απόλυτο σεβασμό όχι μόνο απέναντι στο μνημείο, αλλά και στη μοναδικότητα των ελληνικών αρωμάτων και γεύσεων.

Τα επιδόρπια είναι υπεύθυνα για την τελική εντύπωση ενός τραπεζιού και εδώ οι προτάσεις του Σπύρου Αρτελάρη εντυπωσιάζουν τόσο οπτικά όσο και γευστικά. Η κατεύθυνσή τους βέβαια είναι πιο διεθνής σε σχέση με τα υπόλοιπα πιάτα του μενού, ωστόσο τα εξίσου γοητευτικά mignardises του σε επαναφέρουν στην ελληνική ατμόσφαιρα, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, macaron τριαντάφυλλο και τρουφάκι τσουρέκι.

Προφανώς οποιαδήποτε συζήτηση για την εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής δεν έχει χώρο σε ένα εστιατόριο με τις προδιαγραφές του Διόνυσου. Τουλάχιστον, όμως, η υπεραξία της τοποθεσίας περιλαμβάνει και μια υψηλού επιπέδου κουζίνα που θα ικανοποιήσει ακόμη και απαιτητικούς λάτρεις του φαγητού, αποτελώντας έναν άξιο πρεσβευτή της ελληνικής γαστρονομίας στα πέρατα του Γαλαξία.

Dionysos by the Acropolis: Ροβέρτου Γκάλλι 43, Αθήνα, τηλ. 210 9233 182

Πολλές μπουκιές, λίγα λόγια…

Το καλό φαγητό απαιτεί αφοσίωση, αγάπη και καλές πρώτες ύλες και στο Θάμα όλα τα παραπάνω υπάρχουν σε αφθονία. Το εξαιρετικό εστιατόριο της Μεσογείων βασίζει την κουζίνα του στη μανιάτικη παράδοση, προσφέροντας ντόπιες πρώτες ύλες και συνταγές μεγάλης νοστιμιάς.

Το σύγλινο μπαίνει σε σαλάτες και γεμίζει τάρτες, η γουρουνοπούλα ψήνεται με μαστοριά αποκτώντας πέτσα που σπάει σαν κρύσταλλο, ο μπακαλιάρος μαγειρεύεται δημιουργικά και μεσσηνιακά με σέλινο και κάστανα, ενώ οι γκόγκες – τα παραδοσιακά ζυμαρικά – εκτοξεύουν εντάσεις και νοστιμιά.

Ομως η αιχμή του δόρατος παραμένουν τα αβγά, που συναρπάζουν σε όλες τις εκδοχές: μεταξύ άλλων, τα αβγά καγιανά με την ντομάτα είναι φίνα, αγγίζοντας «Μισελενάτα» επίπεδα, ενώ τα «αβγά της μαμάς» αναπαύονται, ιδανικά τηγανισμένα, επάνω σε μια τέλεια γαλέτα από πατάτα.

Το κερασάκι στην τούρτα του καλύτερου εστιατορίου «τοπικής κουζίνας» της Αθήνας είναι ο χώρος, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια έχει ριζικά ανανεωθεί, παραδίδοντας μαθήματα καλαισθησίας και ζεστασιάς.
Συνεπώς, η τίμια γαστρονομία δεν γίνεται με θάμα, στο Θάμα ωστόσο γίνεται τίμια γαστρονομία. Και μάλιστα σπουδαία!

Θάμα: λεωφ. Μεσογείων 242, Χολαργός, τηλ. 211 0139 951

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk