Αυτό είναι το αγαπημένο λικέρ των Γάλλων και είναι γνωστό ως liqueur quarante quatre, δηλαδή 44. Σαν μαγικό ξόρκι ακούγεται η συνταγή, γιατί θέλει 44 κόκκους καφέ να καρφωθούν επάνω σε ένα πορτοκάλι και να μείνουν μέσα σε αλκοόλ, παρέα με 44 κύβους ζάχαρης για 44 ημέρες. Φροντίστε οι 44 ημέρες να είναι πριν από […]
Οι κονσέρβες για μένα είναι ο μαγικός τρόπος να αξιοποιώ τα υλικά της εποχής και να δημιουργώ αφθονία στο ντουλάπι της κουζίνας. Ξεκίνησα από τις μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού, όμως σύντομα μπήκα στον ξεχασμένο κόσμο της γνώσης των γιαγιάδων μας, με περισσότερες τεχνικές και μορφές συντήρησης τροφίμων. Τουρσιά, κομπόστες, πελτέδες, παστέλια, πετιμέζια, λικέρ, σιρόπια, […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα) 6-8 φέτες µοσχαρίσιο συκώτι, πάχους 1 εκ. 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 1/4 φλ. ξίδι µπαλσάµικο 1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο, τα φυλλαράκια 1 κ.γ. αλάτι 2 κ.σ. µέλι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουµε και σκουπίζουµε καλά τις φέτες του συκωτιού µε χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουµε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, το αλείφουµε µε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα) 3 µικρές µελιτζάνες φλάσκες 3 πιπεριές 3 ντοµάτες 1 µεγάλο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο 1 κ.γ. αλάτι 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες 1 κ.σ. αποξηραµένο δυόσµο, τριµµένο 12 κ.σ. ρύζι καρολίνα 1 κ.σ. κουκουναρόσπορο 2 κ.σ. σταφίδες, µαύρες 2 κ.γ. φρεσκοτριµµένο πιπέρι 2 κ.σ. φρέσκο δυόσµο, ψιλοκοµµένο 1 κ.σ. µαϊντανό, […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 10 κολοκυθάκια, σε ροδέλες 4 καρότα, σε ροδέλες 8 σκελίδες σκόρδο 2 πατάτες, σε μέτριους κύβους 2 μελιτζάνες, σε μέτριους κύβους {{{ moto }}} 1 κρεμμύδι, σε μέτριους κύβους 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 4 κ.σ. χυμό λεμονιού 1 κ.γ. χονδρό αλάτι 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο 1 κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο 1 […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα ή για1 πυρέξ 21 x 27 εκ.) 1 κιλό λευκές μελιτζάνες (διαλέγουμε τις πιο μακρόστενες) 1 κ.σ. χονδρό αλάτι 1/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο Για τη σάλτσα 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1/4 κ.γ. αλάτι 1 κ.γ. ζάχαρη 300 γρ. έτοιμο πολτό ντομάτας Για τη γέμιση […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 4 αβγά 1 κ.σ. σησαμέλαιο ½ κ.γ. αλάτι 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο {{{ moto }}} 1 κ.σ. βούτυρο κλαριφιέ (θα το βρούμε στα ψυγεία των σουπερμάρκετ σε βάζο ως «λιωμένο βούτυρο γάλακτος») 4 κ.σ. λευκά αμύγδαλα 4 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης 4 φλ. λευκό ρύζι, βρασμένο 2 φλ. φρούτα (κορόμηλα, νεκταρίνια, κεράσια), […]
ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα) 2 κιλά μελιτζάνες 1 κιλό κολοκυθάκια ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο και 1/4 φλ. επιπλέον, για τα κολοκυθάκια Για τον κιμά 800 γρ. κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιο, χοιρινό, αρνίσιο) 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 2 κρεμμύδια, σε καρέ 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες 1 κ.γ. αλάτι 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, κοπανισμένο {{{ moto }}} ½ […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 1 πιπεριά κέρατο χυμό από ½ λεμόνι 1 κ.γ. αλάτι {{{ moto }}} 1 κ.γ. πιπέρι 1/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο 4 φέτες ψάρι μαγιάτικο, περίπου 200 γρ. η καθεμία 2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και τριμμένες, και 1 επιπλέον, σε ροδέλες 10 κλωναράκια μαϊντανό, χωριστά τα φύλλα από τα κοτσάνια, ψιλοκομμένα ΕΚΤΕΛΕΣΗ […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) Για το κοτόπουλο 4 μπούτια κοτόπουλου 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, σε καρέ 1 κ.γ. αλάτι 1 ξυλάκι κανέλας 5-6 κόκκους μπαχαριού 1-2 καρφάκια γαρίφαλου ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, σε κόκκους 1 πιπεριά κέρατο, σε μικρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες ½ κιλό ντομάτες, τριμμένες 1 κ.γ. ζάχαρη Για […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 1 φλ. πλιγούρι 1 φλ. φακές 2 πιπεριές, 1 κόκκινη και 1 κίτρινη, σε κυβάκια ½ φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο 2 κρεμμύδια, σε φέτες 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο {{{ moto }}} 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου Για το ντρέσινγκ 4 κ.σ. πετιμέζι ροδιού (σε μεγάλα σουπερμάρκετ […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 600 γρ. φρέσκο μπακαλιάρο, σε 4 φέτες αλεύρι και έ.π. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα Για τη σάλτσα 3/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο 2 κρεμμύδια, σε φέτες 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη {{{ moto }}} 2 φύλλα δάφνης 400 γρ. ντομάτα, σε κυβάκια ή τριμμένη ½ κ.γ. αλάτι ½ κ.γ. πιπέρι 2 κ.σ. μαύρες […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 500 γρ. αρνάκι*, από το μπροστινό μέρος του ζώου (σπάλα, στήθος, χεράκι), χωρίς κόκαλα 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 1½ κ.σ. μπαχαρικά (μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλο, κουρκουμά, μαύρο πιπέρι, πράσινο καρδάμωμο), τριμμένα 2 φλ. ρύζι νυχάκι 2 κρεμμύδια, σε κυβάκια 2 κ.σ. βούτυρο 400 γρ. ντομάτα σε κύβους, κονσέρβα ή φρέσκια 1 κ.γ. […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 500 γρ. πατάτες, σε κύβους 300 γρ. κολοκύθια, σε ροδέλες 250 γρ. λουκάνικο της αρεσκείας σας, σε ροδέλες 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 8 αβγά {{{ moto }}} ½ κ.γ. αλάτι ½ κ.γ. πιπέρι ½ κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες 4 κ.σ. μαλακή μυζήθρα, για το σερβίρισμα 4-8 φύλλα […]
ΥΛΙΚΑ (για 4-8 άτομα) Για το μείγμα του κιμά 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, άπαχο 300 γρ. χοιρινό κιμά, άπαχο 4 φέτες πάριζα, ψιλοκομμένες 1 αβγό 80 γρ. ψωμί, μπαγιάτικο 2 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο Για τη γέμιση 100 γρ. φύλλα σπανάκι χωρίς τον […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) Για τη ζύμη 350 γρ. σκληρό αλεύρι 4 γρ. ξηρή μαγιά 1 πρέζα αλάτι 1 πρέζα ζάχαρη 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 240 ml νερό, χλιαρό Για την κρέμα τυριού 300 γρ. τυρί μετσοβόνε, τριμμένο 200 ml κρέμα γάλακτος 2 κρόκους, χτυπημένους 5-6 καρδιές αγκινάρας τουρσί*, ξεπλυμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 1 κοτόπουλο, κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 1½ κ.γ. χονδρό αλάτι 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο 1 κ.γ. αποξηραμένο εστραγκόν 2 κεφάλια σκόρδο 2 λεμόνια, ακέρωτα 1 κ.γ. ροζ πιπέρι, σε κόκκους ½ κιλό baby πατάτες, βραστές, για το σερβίρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες ή 1 κρεμμύδι, σε φέτες 1 ντομάτα, τριμμένη 2 κόκκινες πιπεριές, σε ροδέλες {{{ moto }}} 500 γρ. λευκά μανιτάρια, ολόκληρα 80 ml λευκό ξηρό κρασί 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη 1 κ.γ. αλάτι 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι 4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού 1 […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 500 γρ. φασόλια βανίλιες Φενεού 1 κ.σ. ασαφοετίντα (σε καταστήματα με μπαχαρικά) 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες 3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο 1 ματσάκι ρόκα, ψιλοκομμένη 20 ντοματάκια, κομμένα στα 2 Για το ντρέσινγκ 4 κ.σ. πετιμέζι χαρουπιού (σε καταστήματα με είδη ντελικατέσεν) 4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού, ακέρωτου […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) ½ κιλό ξερά κουκιά ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ 1 κ.γ. ζάχαρη ½ κ.γ. πιπέρι 2 δαφνόφυλλα 2 φλ. ζεστό νερό ½ κ.γ. αλάτι λίγη φρέσκια ρίγανη, τα φυλλαράκια για το σερβίρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε τα κουκιά σε μια ευρύχωρη […]