Αυτό είναι το αγαπημένο λικέρ των Γάλλων και είναι γνωστό ως liqueur quarante quatre, δηλαδή 44. Σαν μαγικό ξόρκι ακούγεται η συνταγή, γιατί θέλει 44 κόκκους καφέ να καρφωθούν επάνω σε ένα πορτοκάλι και να μείνουν μέσα σε αλκοόλ, παρέα με 44 κύβους ζάχαρης για 44 ημέρες. Φροντίστε οι 44 ημέρες να είναι πριν από τα Χριστούγεννα, γιατί είναι πολύ όμορφο χειμωνιάτικο λικέρ και εξαιρετικό δώρο από την κουζίνα σας. Οσο περισσότερο ωριμάζει, το χρώμα του γίνεται σαν του κονιάκ. Οταν είναι φρέσκο, το πορτοκάλι κυριαρχεί σε άρωμα και γεύση. Οσο παλαιώνει, ο καφές δίνει ένταση και βάθος και κυριαρχεί στην επίγευση. Είναι ένα λικέρ που εξελίσσεται.

Πώς, τι και πού

Τα λικέρ αποτελούν μία ακόμη τεχνική συντήρησης και αξιοποίησης των υλικών με βάση το αλκοόλ. Η βότκα είναι το πιο ουδέτερο σε γεύση αλκοόλ που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ώστε να επικρατήσει μόνο το άρωμα του υλικού το οποίο συντηρείται. Δευτερευόντως, επιλέγουμε ρούμι ή τεκίλα. Το τσίπουρο ή η ρακή θα πρέπει να είναι πολύ ήπια σε γεύση, για να επιτρέψουν στα αρώματα των υλικών να επικρατήσουν και τα λικέρ που θα δώσουν χρειάζονται τουλάχιστον έναν χρόνο ωρίμανσης.

Αν βιάζεστε να φτιάξετε το λικέρ, χρησιμοποιήστε 400 ml καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμών, μέσα στο οποίο θα αφήσετε το πορτοκάλι μαζί με τη ζάχαρη για 10 ημέρες. Οταν το βγάλετε, αραιώστε το λικέρ με 600 ml νερό (είτε βρασμένο και κρύο είτε εμφιαλωμένο), προτού το μεταφέρετε σε μπουκάλια.

Αν βιάζεστε περισσότερο, κάντε δώρο το βάζο με τη βότκα και το πορτοκάλι όπως είναι, με την οδηγία να το αφήσουν να ωριμάσει για 44 ημέρες. Είναι τόσο όμορφο το πορτοκάλι στολισμένο με τους κόκκους του καφέ που κολυμπά μέσα στη βότκα!

Λικέρ πορτοκαλιού με κόκκους καφέ

1 μεγάλο πορτοκάλι ακέρωτο {{{ moto }}}

44 κόκκους καφέ, ιδανικά ξανθούς, ποικιλίας Arabica

44 κύβους ζάχαρης ή 180 γρ. λευκή ή ξανθή ζάχαρη

1 λίτρο βότκα 40 βαθμών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αποστειρώνουμε ένα βάζο με λάστιχο και κλείσιμο ελάσματος: Πλένουμε το βάζο, αφαιρούμε το λάστιχο και στεγνώνουμε το βάζο στον φούρνο στους 110°C. Αφήνουμε να κρυώσει.

Πλένουμε το πορτοκάλι, τρίβοντάς το καλά με ένα βουρτσάκι. Με τη βοήθεια ενός μυτερού μαχαιριού κάνουμε 44 μικρά ανοίγματα και βάζουμε από 1 κόκκο καφέ σε κάθε άνοιγμα. Βάζουμε το πορτοκάλι στο βάζο και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βότκα.

Κλείνουμε το βάζο και το διατηρούμε σε σκοτεινό μέρος. Κάθε μέρα πρέπει να ανακινούμε το βάζο, όχι μόνο για να διαλυθεί η ζάχαρη αλλά και για να αφήνει περισσότερα υγρά το πορτοκάλι στο ποτό. Το λικέρ θα είναι έτοιμο σε 44 ημέρες.

Αφαιρούμε το πορτοκάλι και σουρώνουμε το λικέρ, στρώνοντας ένα βαμβακερό πανί στο σουρωτήρι ή ένα χάρτινο φίλτρο του καφέ. Το μεταφέρουμε αν θέλουμε στο μπουκάλι της βότκας ή σε οποιοδήποτε άλλο μπουκάλι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014.