Στη σύλληψη δύο ατόμων, ενός 42χρονου αλλοδαπού και μιας 45χρονης ημεδαπής, κατηγορούμενους για παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς, προχώρησαν οι αρχές της Βορειοανατολικής Αττικής τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 18/6, στην Αγία Παρασκευή.

Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και αποδεικτικών μέσων αναφορικά με τη δράση ατόμων τα οποία δραστηριοποιούνται στην εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς στερούμενοι αδείας από την αρμόδια Αρχή, μη τηρώντας συνακόλουθα τους κανόνες ευζωίας τους, εντοπίστηκαν οι ανωτέρω κατηγορούμενοι και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα 3 άτομα, εκ των οποίων ένας κτηνίατρος, τα οποία αναζητούνται.

Πώς δρούσε η σπείρα

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιώντας ως βιτρίνα κατάστημα εμπορίας ζώων συντροφιάς και παροχής προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τη φροντίδα τους στην περιοχή του Γέρακα, προέβαιναν σε παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς.

Ως προς τη μεθοδολογία της δράσης τους, οι κατηγορούμενοι είχαν προβεί στην ανάρτηση, μέσω γνωστής διαδικτυακής ιστοσελίδας αγγελιών, περισσότερων από 86 αγγελιών πώλησης ζώων συντροφιάς, στις οποίες καταχωρούσαν επιχειρησιακούς αριθμούς τηλεφωνικών συνδέσεων, προκειμένου οι υποψήφιοι αγοραστές να έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους.

Στη συνέχεια και αφού έρχονταν σε συμφωνία με τους υποψήφιους αγοραστές για την τιμή πώλησης και τον τόπο της συναλλαγής, οι συλληφθέντες αναλάμβαναν τη μεταφορά των ζώων σε αυτούς, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό επιχειρησιακό όχημα.

Εγκλωβισμένα ζώα σε κλουβιά

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικία και σχολή εκπαίδευσης σκύλων, εντοπίστηκαν εγκλωβισμένα σε κλουβιά και περισυλλέχθηκαν:

  • 27 σκυλιά από διάφορες ράτσες,
  • γάτα ράτσας σφινξ και
  • γεράκι.

YouTube thumbnail

Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 2 ατζέντες – σημειωματάρια στα οποία κρατούνταν σημειώσεις με προκαταβολές χρηματικών ποσών,
  • 29 κενά βιβλιάρια υγείας ζώων,
  • επιχειρησιακό όχημα με το οποίο πραγματοποιούνταν οι μεταφορές των ζώων,
  • 2 επιχειρησιακές συσκευές τηλεφώνων και
  • 3 σύριγγες.

Σημειώνεται ότι τα περισυλλεχθέντα ζώα παραδόθηκαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες προκειμένου να τύχουν της απαραίτητης προστασίας και φροντίδας.

Πρόστιμο 119.000 ευρώ

Επιπλέον, για τις ανωτέρω πράξεις, στους κατηγορούμενους, βεβαιώθηκαν και διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 119.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους δικογραφία από το Αστυνομικό Τμήμα Σπάτων-Αρτέμιδος, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.