Η ισραηλινή πολεμική μηχανή αποδεικνύει αυτές τις μέρες ότι μπορεί να ανταποκρίνεται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα. Έτσι, παράλληλα με τις βομβιστικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς και μη στόχους στο Ιράν, στέλνει άρματα μάχης και drones στη Λωρίδα της Γάζας, συνεχίζοντας απρόσκοπτα την γενοκτονική της επιχείρηση στον χειμαζόμενο παλαιστινιακό θύλακα. Αγαπημένος στόχος το τελευταίο διάστημα τα κέντρα διανομής ανθρωπιστικής, σημεία συγκέντρωσης, εκ των πραγμάτων, σημαντικού αριθμού Παλαιστινίων, που από τον Μάρτιο επιβιώνουν με λιγότερα από τα ελάχιστα, μετά τον αποκλεισμό που επέβαλε το Τελ Αβίβ σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 397 Παλαιστίνιοι που περίμεναν να παραλάβουν επισιτιστική βοήθεια έχουν σκοτωθεί από τις 27 Μαΐου, ενώ περισσότεροι από 3.000 έχουν τραυματιστεί.

Σήμερα, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της περιοχής ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και 11 άνθρωποι που περίμεναν να λάβουν επισιτιστική βοήθεια, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.

Ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας Μαχμούντ Μπασάλ δήλωσε στο AFP ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν «όταν οι αρχές κατοχής (σ.σ. ο ισραηλινός στρατός) άνοιξαν πυρ και έριξαν πολλές οβίδες από τις 02:30 ως τις 06:00 εναντίον χιλιάδων πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί» στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, κυρίως στη Νουσεϊράτ, περιμένοντας να ανοίξουν τα κέντρα διανομής βοήθειας. «Τα θύματα αναζητούσαν επισιτιστική βοήθεια και αλεύρι», πρόσθεσε και βρίσκονταν κατά μήκος του δρόμου Σαλαχουντίν.

Εξάλλου, επίσης σήμερα, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις ισραηλινές επιθέσεις – στον καταυλισμό προσφύγων Μαγκάζι, στη συνοικία Ζεϊτούν στην κεντρική Γάζα και στη Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα- , πρόσθεσε η πολιτική προστασία, ενώ επεσήμανε ότι ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε με έκρηξη επτά σπίτια στο βόρειο τμήμα της Γάζας, στη Μπέιτ Χάνουν.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι ερευνά τους θανάτους ανθρώπων που περίμεναν τη διανομή βοήθειας. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πλήγματα ανακοίνωσε ότι «εργαζόμαστε για να εξαρθρώσουμε τις στρατιωτικές ικανότητες της Χαμάς» και πρόσθεσε ότι λαμβάνει «προληπτικά μέτρα για να πληγούν λιγότερο οι άμαχοι».

Χθες, η πολιτική προστασία στη Λωρίδα ανέφερε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν πάνω από 50 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε κέντρο διανομής τροφίμων στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του θυλάκου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που επικαλέστηκε γιατρούς στο νοσοκομείο Νάσερ, οι νεκροί στο συμβάν αυτό ήταν τουλάχιστον 59 και οι τραυματίες 221.

Τραυματιοφορείς ανέφεραν πως άλλοι 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και αεροπορικές επιδρομές στον πυκνοκατοικημένο θύλακο. Ο συνολικός απολογισμός χθες ήταν τουλάχιστον 73 νεκροί, κατά τις πηγές του πρακτορείου.

Τις προηγούμενες ημέρες

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από ισραηλινά πυρά, οι μισοί εξ αυτών κοντά σε κέντρο διανομής βοήθειας που διαχειρίζεται το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), ενώ αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλαν τις υποστηριζόμενες από το Ισραήλ μεθόδους διανομής βοήθειας.

Το Σάββατο, η πολιτική προστασία ανακοίνωσε τον θάνατο 41 ανθρώπων κατά τη διάρκεια ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων 23 που έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας διανομές δεμάτων με τρόφιμα.

Η ίδια πηγή, την περασμένη Τετάρτη ανέφερε ότι ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ επανειλημμένα εναντίον ανθρώπων που προσπαθούσαν να φθάσουν σε κέντρα διανομής τροφίμων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 31 από αυτούς και να τραυματιστούν άλλοι περίπου 200.

Παρομοίως την Τρίτη 10 Ιουνίου, άλλοι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά προσπαθώντας να φθάσουν σε κέντρο διανομής τροφίμων, ενώ ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε μόνο πως στρατιώτες του άνοιξαν πυρ «προειδοποιητικά».

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» οι εκκλήσεις του ΟΗΕ

Προτού εξαπολύσει την επίθεση στο Ιράν, τη 13η Ιουνίου, ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε στα μέσα Μαΐου τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, με δημόσια διακηρυγμένους στόχους να απελευθερώσουν τους ομήρους που απομένουν εκεί, να καταλάβουν τον «έλεγχο» της μικρής περιοχής ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο, καθώς και να αφανίσουν τη Χαμάς, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που πήρε την εξουσία στον θύλακο το 2007.

Οι αρχές του Ισραήλ επέβαλαν στις 2 Μαρτίου απόλυτο αποκλεισμό στην περιοχή, που χαλάρωσαν εν μέρει, στα τέλη Μαΐου, με συνέπεια τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Στη Γενεύη, ο Φόλκερ Τουρκ, ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι το Ισραήλ «μετέτρεψε σε όπλο» τα τρόφιμα στη Γάζα. Επανέλαβε επίσης το αίτημα για έρευνες στις φονικές επιθέσεις κοντά στα σημεία διανομής του GHF.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, ανέφερε σε ανάρτηση στο Χ: «Πλήθη ανθρώπων έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ αυτών άνθρωποι που λιμοκτονούν και προσπαθούν να πάρουν τρόφιμα από ένα φονικό σύστημα διανομής».

Πριν συσταθεί το νέο σύστημα, η διανομή της βοήθειας στα 2,3 εκατ. κατοίκους της Γάζας γινόταν κυρίως από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως η UNRWA, που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους εντός της Γάζας και λειτουργεί εκατοντάδες σημεία σε όλο τον θύλακα.

Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), που υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, άρχισε να διανέμει τρόφιμα την 27η Μαΐου, όμως η λειτουργία των περιφραγμένων κέντρων του σημαδεύτηκε από επανειλημμένα χαοτικά και πολύνεκρα επεισόδια.

Το GHF διαβεβαίωσε χθες πως οι ομάδες του διένειμαν 2 εκατομμύρια γεύματα, «χωρίς να συμβεί το παραμικρό» και συνολικά 28 εκατομμύρια από την έναρξη της δράσης του.

Παράλληλα, χθες, εργάτες προσπαθούσαν να επισκευάσουν το νοσοκομείο Αλ Αχλί, στη Λωρίδα της Γάζας, ένα από τα ελάχιστα που συνεχίζουν να λειτουργούν μερικώς, στο βόρειο τμήμα του θυλάκου. Απομάκρυναν σωρούς συντριμμιών για να ανοίξουν χώρο, ώστε να μπορούν να σταθμεύουν ασθενοφόρα.

Στο μεταξύ, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε πως η πρόσβαση στο διαδίκτυο και το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας κόπηκαν στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξαιτίας επίθεσης που απέδωσε στο Ισραήλ. Είναι η τρίτη φορά που κόβονται οι τηλεπικοινωνίες στην περιοχή, μέσα σε μια εβδομάδα εξαιτίας ζημιών στις υποδομές.

Οι ανθρώπινες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2023

Έναυσμα αυτού του πολέμου ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.219 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα, απομένουν 54 στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά 32 από αυτούς έχουν κηρυχτεί νεκροί από τις ισραηλινές αρχές.

Τουλάχιστον 55.493 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

«Μη μας ξεχνάτε»

Στο μεταξύ, κάτοικοι της Γάζας εκφράζουν φόβους ότι ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακα, που διανύει τον εικοστό μήνα, θα ξεχαστεί καθώς η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στρέφεται στη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν.

«Άνθρωποι σφαγιάζονται στη Γάζα μέρα και νύχτα, αλλά η προσοχή έχει στραφεί στον πόλεμο Ιράν- Ισραήλ. Υπάρχουν λίγες ειδήσεις για τη Γάζα αυτές τις ημέρες», δήλωσε ο Αντέλ, ένας κάτοικος της πόλης της Γάζας. «Όποιος δεν πεθαίνει από τις ισραηλινές βόμβες, πεθαίνει από την πείνα. Οι άνθρωποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε ημέρα για να βρουν φαγητό και επίσης σκοτώνονται και το αίμα τους βάφει τους σάκους με το αλεύρι, που πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει», πρόσθεσε μιλώντας στο Reuters μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα παρακολουθούν στενά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, συμμάχου εδώ και χρόνια της Χαμάς.

«Ίσως να χαιρόμαστε που βλέπουμε το Ισραήλ να υποφέρει από τις ιρανικές ρουκέτες, αλλά τελικά, ακόμη μία ημέρα αυτού του πολέμου κοστίζει τη ζωή σε δεκάδες αθώους ανθρώπους», σημειώνει ο 47χρονος Σαμπάν Άμπεντ, πατέρας πέντε παιδιών από τη βόρεια Γάζα. «Ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη λύση για τον τερματισμό του πολέμου και στη Γάζα. Μας ξεχνούν», τονίζει.